Cihazımızda ayarlar menüsüne gelip, Wi-Fi'ı seçin. Sonrasında bağlı olduğunuz Wi-Fi noktasının adının hemen yanında yer alan “i” ikonuna basmanız gerekiyor. DHCP sekmesi altında yer alan DNS bölümüne geliyor ve iki DNS adresimizi aralarında boşluk bırakmadan yalnızca virgül kullanarak 8.8.8.8,8.8.4.4 olarak yazınız.
DNS sunucuları arasından popüler olanları tercih edebileceğiniz gibi güncel DNS sunucularını takip ederek güvenli bir DNS sunucusu da tercih edebilirsiniz. Genel olarak 8.8.8.8 / 8.8.4.4 en çok bilinen DNS adresleridir.
8.8.8.8 (Google DNS)
En önde gelen genel DNS sunucularından biri Google'dır. Google'ın IP adresi 8.8.8.8'dir.
1.1.1.1'i İnternet'in en hızlı DNS dizini olacak şekilde kurduk. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bağımsız DNS monitörü DNSPerf 1.1.1.1'i dünyanın en hızlı DNS servisi seçti.
Yani web sitelerini ziyaret ettiğimizde bilgisayarlarımızın anlayabileceği IP adreslerine dönüştürülmesi gereken alan adları bulunur. DNS sunucuları, bu dönüştürme işlemlerini gerçekleştirerek bizi istediğimiz web sitelerine yönlendirir. Aslında DNS ayarları direkt olarak internet hızını etkilemez.
İlgili 22 soru bulundu
Bu değiştirme ile bilgisayarınızın ya da telefonunuzun DNS'ini değiştirirsiniz. DNS değiştirmenin bir diğer sebebi de hız ve güvenliği artırmaktır. Böylece daha hızlı ve güvenli bir internet bağlantısı elde edebilirsiniz. Bir başka sebep ise istenmeyen içeriklerin engellenmesidir.
Özetle, DNS, web sitelerinin IP adreslerine çevrilmesi için kullanılırken, VPN, internet erişimini güvenli hale getirmek ve farklı coğrafi konumlardan internete erişim sağlamak için kullanılır. Ek olarak çoğu bedava VPN size bir güvenlik sağlamadığı gibi dezavantajı da olabilir.
HErhangi bir tehlikesi yok diyebilirim. Normal şartlarda DNS den sonra girdiğiniz URL leler gözükmez. Güvenlik açığınada neden olmaz.
En güvenilir ve hızlı olan sunuculardan bazıları aşağıdaki şekildedir: Google DNS Sunucuları: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4'tür. OpenDNS Sunucuları: 208.67. 222.222, 208.67. 220.220. DNSWatch Sunucuları: 84.200.69.80, 84.200.70.40.
DNS, içerikler görmemize, e-posta gönderebilmemize ve hatta sosyal medyaya erişmemize imkân tanıyan, önemli bir internet hizmetidir. DNS olmadan internette gezinmemiz mümkün olmazdı. DNS sunucusu web adresini, IP adresine çeviren ana internet unsurudur.
DNS, “Domain Name System” tabirinin kısaltmasıdır. Söz konusu terimin Türkçe karşılığı ise “alan isimlendirme sistemi”dir. Bir diğer ifade ile; "DNS, internetin telefon rehberidir" diyebiliriz.
1.1.1.1, Amerikan şirketi Cloudflare'nin APNIC ile ortaklaşa sunduğu ücretsiz bir DNS hizmetidir. Hizmet, yinelemeli bir ad sunucusu olarak işlev görür ve İnternet'teki herhangi bir ana bilgisayar için alan adı çözümlemesi sağlar.
Google Public DNS
Google DNS sunucusuyla, herhangi bir yönlendirme olmadan nispeten daha yüksek hızlar ve doğru arama sonuçları garanti edilir. Bilgilerinizin üçüncü taraflara satılmasında bir sakınca görmüyorsanız, Google, genellikle tüm DNS sağlayıcıları arasında en iyi DNS sunucusu olarak gösterilir.
Domain Name System (DNS) yani Alan Adı Sistemi, insanlar tarafından okunabilen alan adlarını (URL'lerde veya e-posta adresinde) IP adresleriyle eşler. Örneğin, DNS, uzmanposta.com alan adını 104.26.2.33 IP adresine çevirir ve eşler.
İnternet için çalışmalar yürüten CloudFlare adlı bir şirket yeni DNS hizmeti 1.1.1.1'i tanıttı. Şirketin yaptığı açıklamalara göre bu DNS hizmeti dünyanın en güvenilir ve hızlı DNS hizmeti olacak.
Neden DNS Değiştirilir? İnternet adresleri ilk olarak ülkelere göre ayrılmıştı. İlgili alan adlarının barındırıldığı DNS sunucularına yönlendirme işlemi yapılarak IP adresleri çözümlenecek şekilde yapılandırılmıştır.
DNS önbelleğini temizlemek için öncelikle Windows işletim sistemlerinde Başlat>Çalıştır yolundan cmd.exe açılarak “ipconfig /flushdns” komutu çalıştırılır. Bu komutun ardından “DNS Çözücü önbelleği başarıyla temizlendi” mesajı görüntülenir.
- Telefonda ayarlar menüsüne girerek, Wi-Fi seçeneğine tıklayın. - Mevcut bağlantılı ağ üzerinde bir ''Ok'' simgesi göreceksiniz. - Simgeye bastıktan sonra karşınıza çıkacak DNS alanına tıklayın. - Size sunulan alternatif DNS adresleri arasından dilediğinizi seçerek işlemi bitirin.
DNS (Domain Name System) ayarları, internette gezinirken kullandığınız alan adlarını IP adreslerine çevirmek için kullanılan bir sistemdir. DNS ayarlarını değiştirmek, internette hızlı ve güvenli bir şekilde gezinmenizi sağlar.
DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor.
DNS hatası aldığınızda modeminizi yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Bu işlem modemin önbelleğini temizleyerek hatanın çözülmesini sağlayabilir. Modeminizi güç düğmesinden kapatarak ya da prizden tamamen çıkartarak ve yeniden açmak için 30 saniye bekleyerek sorunun giderilip giderilmediğini denetleyebilirsiniz.
Genellikle normal şartlarda erişilemeyen bir siteye girmek istediğinizde aklınıza gelen DNS ve DNS değiştirme terimleri, erişilemeyen sitelerin kilidini açmaktan çok daha fazla işinize yarıyor.
DNS sunucu değişiklikleri TRABİS'de güncellenmekte olup 09.00 ile 21.00 saatleri arasında her saat başı, saat 01.00'de ve saat 06.00'da birer kez bu güncellemeler gerçekleştirilmektedir.
Basitçe anlatmak gerekirse, DNS ağdaki dağıtılmış veritabanları sistemidir ve ana görevi, belirli makine adlarını, bilgisayarların anladığı dil olan IP numaralarına çevirmektir. Eşleşen IP numaralarıyla makine adlarının bilgileri dizinde saklanır. Bu dizin de alan adı (domain) sunucularında depolanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri