İskender kebap , iskender döner veya Bursa Kebabı; Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır.
İskender Kebap olarak bilinen kebap çeşidi 1867 yılında Mehmetoğlu İskender Efendi tarafından yapılmaya başlanmış ve bütün Dünyaya yayılmıştır.
Bursa yöresinin meşhur yemeklerinden biri olan İskender Kebabın hikayesi, 1867 yılında Mehmet oğlu İskender Efendi'nin Bursa Kayhan'daki dükkânında başladı.
Günümüzde Süleyman İskenderoğlu'nun çocukları ve torunları ile Cevat İskenderoğlu'nun çocukları tarafından sürdürülen kebapçılık mesleği, İSKENDER markası ile efsane lezzeti kebap severler ile buluşturmaya devam etmektedir.
Bursa'da mutlaka yemen gereken lezzetlerin başında İskender, cantık, pideli köfte, tahinli pide, İnegöl köfte, elbasan tava, Muradiye çorbası, sac tava, kestane şekeri, Kemalpaşa tatlısı, süt helvası, cevizli lokum geliyor.
İlgili 30 soru bulundu
İskender Efendi zamanla kemikli eti; kemik ve sinirlerinden arındırır, bir şişe takar ve bunu ateş karşısında döndürerek pişirdikten sonra ince keserek sunumunu yapar. Bu farklı sunum Bursa'da çok dikkat çeker ve İskender Efendi'nin “dönen kebabı” olarak anılmaya başlar.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
İskender kebap , iskender döner veya Bursa Kebabı; Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır.
İskender'in Grekçe olan adı Aleksandros'tur. Hükümdarlığı sırasında yürüttüğü geniş fetih seferleri ve kazandığı savaşlar sayesinde Büyük Aleksandros anlamına gelen Aleksandros ho Mégas (Grekçe: Ἀλέξανδρος ὁ Μέγας) olarak anılmaya başlamıştır.
1 Porsiyon iskender ortalama 350 Gramdır. 1 porsiyon iskender kaç TL Bursa? Yapılan son zamlardan sonra 1 porsiyon kebap fiyatı restoran seçimine göre 335 TL'den başlayıp 375 TL'ye kadar çıkmaktadır.
Kısacası halis İskender kebap, Bursa'dan sonra İstanbul'u da fethetti. İskender Bey'e, asırlık kebabımızın nasıl olması gerektiğini soruyorum. “İskender aslında sadece koyun ve kuzudan yapılır. Karkas alınıp işlenen etlerin bazı lop parçaları dışındaki kısımlarından kıyma çekilir.
Tercihen yanında pilavla patates kızartmasıyla servis edebilirsiniz.
Yaprak döner yalnızca etten oluşup çok ince bir şekilde şişe dizilerek çok küçük parçalar halinde kesilirken, iskender et ve kıyma karışımı ile yapılıp uzun parçalar halinde kesiliyor. İyi bir iskenderin sırrı öncelikle 'üst düzey ustalık' ve 'her zaman kaliteli malzeme' kullanımından geçiyor.
Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ (veya bico) adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır.
İskender Lahdi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde bulunan en önemli eser kabul edilmektedir. 1887 yılında Sidon kentinin krallar mezarlığında bulunmuştur. Her ne kadar İskender Lahdi olarak anılsa da aslında İskender'e ait değildir. Sidon Kralı Abdalonymos'a ait olduğu düşünülmektedir.
İSKENDER, Bursalıların teveccühü ile doğmuş ve ünlenmiş bir markadır. Hikayesi, 19. Yüzyılın ortalarında Mehmet oğlu İskender Efendi'nin Bursa Kayhan Çarşısı'ndaki dükkânında başlar.
Makedonyalı Büyük İskender, Balkanlardan günümüz Pakistan'ına kadar uzanan bir sahayı yaptığı fetihlerle çok kısa bir sürede egemenlik altına almış bir hükümdardır. Yunan kültürünü fethettiği yerlere empoze etmiş ve Helen kültürü adı verilen karma bir kültür yaratmıştır.
Milâttan önce 356'da Makedonya'daki Pella kasabasında doğdu. Asıl adı Alexandros'tur. Makedonyalı II. Filip ile (Philippos) Epiros Prensesi Olympias'ın oğludur. Özel hocalar tarafından yetiştirildi; bu arada Aristo'dan üç yıl süreyle dil, edebiyat, siyaset ve felsefe üzerine ders aldı.
Makedonya kralı II. Philip ve Epeiros (Epir) kralı Neoptolemos'un kızı Olympias'ın oğlu olan Büyük İskender, II. Aleksandros M.Ö 356 yılında Makedonya'nın Pella şehrinde dünyaya geldi. Büyük İskender, Türk tarih literatüründe İskender Rumî veya Makedonyalı İskender olarak da bilinir.
1 iskender kaç kalori? 1 orta porsiyon (500 gr) iskender: 755 kalori. 1 büyük porsiyon (700 gr) double iskender: 1057 kalori. 100 gram iskender: 151 kalori.
Bursa'da en ünlü 3 mekanda da iskender tatma imkanımız oldu. Kebapçı İskender (Mavi Dükkan), İskender Tarihi Ahşap Dükkan ve Cemal&Cemil usta.
Urfa kebap ise acı bakımından Adana kebabın biraz gerisinde kalır. Onun acısı yanında verilir. Bununla beraber Urfa kebapta da az dahi olsa bir miktar acı tattan söz etmek mümkündür.
Türkiye'nin Bursa şehri genellikle dikey şişte yapılan döner kebabın doğum yeri olarak kabul edilir. Yavuz İskenderoğlu'na göre, dedesi İskender Efendi dikey şişe geçirilmiş döner kebabın mucididir.
ATO olarak açtıkları Adana Kebap Akademisi'nde her yıl ustalara tescilli Adana Kebabı yapımını öğrettiklerini bildiren Menevşe, bugüne dek 250 işletmenin de Tescilli Adana Kebabı belgesi ve logosu aldığını kaydetti.
Kökeni Türkçeye dayanan İskender ismi aynı zamanda Arap ülkelerinde de yaygın şekilde kullanılan isimler arasında yerini almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri