Uygulama Katmanı Uygulama katmanı ağ servisini kullanacak olan programdır. Bu katman kullanıcıların gereksinimini karşılar. SSH, telnet, FTP, TFTP, SMTP, SNMP, HTTP, DNS protokolleri ve tarayıcılar bu katmanda çalışır.
Uygulama katmanı bilgisayar ile ağ arasında monitör görevi görür. Uygulamaların ağ üzerinde çalışması bu katmandan kontrol edilir. HTTP, SSH, DNS, SMTP, SNMP, FTP gibi protokoller bu katmana aittir.
BGP protokolü güncellemelerini yollarken, IP prefixleri ve autonomous system bilgisini paylaşırlar. BGP protokolünün diğer protokollerin çalışması göz önünde bulundurulduğunda en büyük farklarından biri OSI referans modelinde 4.katmanda çalışmalarıdır.
7 katmandan oluşur. Ağ Katmanı (Network Layer) OSI'nin 3. katmanıdır. Katmanlar birbiriyle ilişkili olarak çalıştığından Ağ katmanı da Taşıma katmanı (Transport Layer) ve Veri Bağlantı katmanı (Data Link Layer) arasındaki iletişimi sağlar.
İlgili 21 soru bulundu
HTML web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart faktörünü ifade eden metin işaretleme dilidir. Bu terim programlama dili değildir. HTML web sitelerinin okuduğu bir dildir. Bu sayede web sitelerini çalıştırır.
Oysa switch'ler 2. katmanda çalışırlar. Çünkü 2. katmanda tanımlı MAC adreslerini algılayabilirler ve bir porttan gelen veri paketini (yine elektrik sinyalleri halinde) sadece gerekli olan porta (o porttaki makinanın MAC adresini bildiği için) yollayabilirler.
3.Network Layer (Ağ Katmanı)
Network katmanı verilerin ağ içerisindeki iletişimini sağlar. Adres bilgisi eklenir ve verilerin iletilmesin en uygun rota çizilir. IP protokolü bu katmanda çalışır.
BGP, yönlendiricilerin birbirleriyle iletişim kurduğu kuralları tanımlayan bir yönlendirme protokolüdür. OSPF, alanlar ve otonom sistemler ile hiyerarşik ağ tasarımlarına izin verir. Otonom sistemler, kuruluşunuzun ihtiyaçlarına bağlı olarak tek tek şirketler veya ayrı idari bölgeler olabilir.
Veri Bağlantı Katmanı
Veri bağlantı katmanı fiziksel katmana erişmek ve kullanmak ile ilgili kuralları belirler. Bu katmanda Ethernet ya da Token Ring olarak bilinen erişim yöntemleri çalışır.
Coğrafyanın temel konularından biri olan dünyanın katmanları 5 tabakadan oluşur. Bunlar; Hava Küre (Atmosfer), Su Küre (Hidrosfer), Taş Küre (Litosfer), Ateş Küre (Pirosfer) ve Ağır Küre (Barisfer)'dir.
Hublar birbirine bağlanarak ağ büyütülebilir. Hub'ın yaptığı basitçe, bir portundan gelen sinyalin kopyalarını oluşturup, diğer tüm portlara yollamaktır. Hub'lar aynı repeater gibi OSI Modelinin 1. katmanında yani fiziksel katmanda çalışırlar.
Cihazımızda ayarlar menüsüne gelip, Wi-Fi'ı seçin. Sonrasında bağlı olduğunuz Wi-Fi noktasının adının hemen yanında yer alan “i” ikonuna basmanız gerekiyor. DHCP sekmesi altında yer alan DNS bölümüne geliyor ve iki DNS adresimizi aralarında boşluk bırakmadan yalnızca virgül kullanarak 8.8.8.8,8.8.4.4 olarak yazınız.
DNS, Bölge aktarımı için TCP ve ad için UDP kullanır ve normal (birincil) veya ters sorgular gerçekleştirir.
DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.
MAC alt katmanı her bir network kartında benzersiz olarak bulunan 48 bitlik MAC adresini kullanır. Veri paketinde bulunan kaynak ve hedef MAC adresleri ile haberleşmenin doğru yapılmasını sağlar. LLC alt katmanı bir üst katman için geçiş görevini üstlenir.
Oturum katmanı veya 5. katman (İngilizce: Session Layer), bir bilgisayar birden fazla bilgisayarla aynı anda iletişim içinde olduğunda, gerektiğinde doğru bilgisayarla konuşabilmesini sağlar.
Gönderilecek verinin ağ ortamında nasil iletileceğini, fiziksel adreslemeyi ve ağ topolojisini tanımlar.
Hiper Metin İşaretleme Dili (HTML, İngilizce HyperText Markup Language kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmasıdır) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir. Dilin son sürümü HTML5'tir. HTML, bir programlama dili olarak tanımlanamaz.
HTML sayfamızda ki < head > etiketi içerisine < style > etiketi eklenir ve bu etiketin arasına CSS kodlarımızı yazarız.
HTML (HyperText Markup Language) ile birlikte entegre şekilde çalışan CSS, oluşturduğunuz web sayfalarında yapacağınız özellikleri geliştirmenize olanak sağlar. Web sayfalarının renklerini, fontlarını, görsel efektlerini, mizanpajını ve tüm öğeleri CSS stil şablonlarıyla biçimlendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri