DNS, Bölge aktarımı için TCP ve ad için UDP kullanır ve normal (birincil) veya ters sorgular gerçekleştirir.
UDP protokolleri aynı zamanda WAN adı verilen geniş alan ağlarında, görüntü ve ses aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımında kullanılır. UDP protokolünü kullanan protokoller arasında DNS, SNMP, TFTP protokolleri yer alır.
Geniş alan ağlarında (WAN) ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında UDP kullanılır. UDP bağlantı kurulum işlemlerini,akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirir.
DNS (Alan Adı Sistemi), alan adı verilen isimler (mesela www.wikipedia.org) ile IP adreslerini birbirine bağlayan sistemdir. Paylaştırılmış bir veritabanı olarak çalışır. UDP veya TCP üzerinden çalışabilir.
UDP ve TCP arasındaki farklar
TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP, ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenilir (reliable) değildir. Veri ismine datagram denilir.
İlgili 21 soru bulundu
UDP ile veri aktarımının sağlanması anlık olarak gerçekleşir. Ses dosyalarının ve videoların sorunsuz bir şekilde karşı tarafa aktarılmasını sağlar. Bu süreçte ise paylaşılan verilerin kontrolü yapılmaz ve onay gerektirmez. Bundan dolayı da pratik ve hızlı bir aktarım isteyenler tarafından tercih edilmektedir.
TCP, bütünsel ve kayıpsız veri akışlarında tercih edilirken UDP ise ses ve video iletişiminde tercih edilir.
İnternet hiyerarşi alan adı ve İnternet Protokol (IP) adres boşluğu olmak üzere iki ana ad boşluğunu sağlar. DNS sistemi alan adı hiyerarşisi sağlar ve onunla adres boşluğu arasında çeviri servisi sağlar.
DNS (İngilizce: Domain Name System, Türkçe: Alan Adı Sistemi), internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.
'TCP' ve 'UDP' arasındaki farklar nelerdir? Hem 'TCP', hem de 'UDP' İnternet Protokolü (IP)'nün üstünde çalışır ve bazı zamanlarda 'UDP/IP' ya da 'TCP/IP' olarak da adlandırılırlar. Her iki protokol de, veri paketi adı verilen paketler göndererek çalışırlar. 'TCP', bağlantı oryantasyonlu bir protokol olarak çalışır.
UDP ise güvenilir olmayan protokol olarak nitelendirilmektedir. Kullanılan ağ üzerinden veriyi gönderdikten sonra gidip gitmediğinin bilgisine ulaşamazsınız. Bu durumda ise daha güvenli bir şekilde veri aktarımı gerçekleştirmek isteyen firmalar bunu kendi yöntemleri ile gerçekleştirmektedirler.
DNS, kaynakların web sitesinin sunucusundan yüklenebilmesi için alan adlarını IP adreslerine çevirir. Bazen web siteleri, tek bir alan adına karşılık gelen çok sayıda IP adresine sahip olabilir. Örneğin, Google gibi büyük siteler, kullanıcıların dünyanın uzak bölgelerinden bir sunucuyu sorgulamasını sağlar.
DNS, kullanıcıların web sitesi alan adına istek göndermesi ile çalışmaya başlar. Web sitelerine ulaşmak için kullanılan alan adları ve bu alan adlarının temsil ettiği IP adresleri DNS Server adı verilen sunucularda tutulmaktadır.
DNS (Domain Name System) ayarları, internette gezinirken kullandığınız alan adlarını IP adreslerine çevirmek için kullanılan bir sistemdir. DNS ayarlarını değiştirmek, internette hızlı ve güvenli bir şekilde gezinmenizi sağlar.
QUIC sistemi, TCP ve UDP'nin hız ve güvenlik bakımından en iyi yönlerini alarak geliştirilmiş bir protokoldür. HTTP/3 aynı zamanda farklı olarak UDP de kullanır. UDP, veri bitlerini göndermek için kullanılan bir sistemdir ve verileri sırasız bir şekilde iletir.
DNS, “Domain Name System” tabirinin kısaltmasıdır. Söz konusu terimin Türkçe karşılığı ise “alan isimlendirme sistemi”dir. Bir diğer ifade ile; "DNS, internetin telefon rehberidir" diyebiliriz. DNS, isimlerin IP'ye dönüştürülesi maksadıyla kullanılan ve 256 karaktere kadar da büyüyebilen bir sistemdir.
1.1.1.1'i İnternet'in en hızlı DNS dizini olacak şekilde kurduk. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bağımsız DNS monitörü DNSPerf 1.1.1.1'i dünyanın en hızlı DNS servisi seçti.
İngilizcede Domain Name System kelimelerinin kısaltması olarak karşımıza gelen DNS Türkçede Alan Adları Sistemi olarak ifade edilir. Domain Name System kavramının kısaltması olan DNS, maksimum 256 karakter olacak şekilde alan isimlerinin ifade edilmesi için kullanılır.
Özetle, DNS, web sitelerinin IP adreslerine çevrilmesi için kullanılırken, VPN, internet erişimini güvenli hale getirmek ve farklı coğrafi konumlardan internete erişim sağlamak için kullanılır. Ek olarak çoğu bedava VPN size bir güvenlik sağlamadığı gibi dezavantajı da olabilir.
Bilgisayarınız daha sonra IP adresine bağlanır ve sizi doğru web sayfasına götürür. Dünya genelinde interneti kullanabilmemiz için çeşitli sayıda DNS sunucu bulunmaktadır. Bunlardan Kök DNS Sunucular olarak adlandırılan 13 tanesi önemlidir.
Açılımı "Domain Name System" olan DNS de alan adlarını IP adreslerine çevirir, böylece tarayıcılar internet kaynaklarına erişebilir. İnternete bağlı her cihaz, diğer makinelerin cihazı bulmak için kullandığı IP adresine sahiptir.
Aslında TCP (Transmission Control Protocol) protokolünün en önemli özelliği kimlik doğrulaması yapması ve veriyi karşı tarafa gönderirken veya alırken verinin bütünlüğünü sağlamasıdır. Gelişmiş bilgisayar ağlarında ortaya çıkan kayıpları önlemek için TCP protokolü yazılmıştır.
Telnet sayesinde TCP/IP protokolü üzerinden, internet ağı kullanarak uzaktaki makinaya bağlanabilir. Eski bir bağlantı protokolü olduğu için bu portta güvenlik açığı oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri