Oluş eylemleri: Doğa olaylarının anlatıldığı eylemler bu gruba girer: (çiçek) aç-, (güneş) bat-, (gün) bit-, (gökyüzü) bulutlan-, (sular) çekil-, (sis) çök-, (gök) delin-, (güneş) doğ-, (rüzgar) es-, (hava) ısın-, (deniz) kabar-, (gök) karar-, (rüzgâr) kavur-, (lodos) kop-, (akşam) ol-, (deniz) patla-, (yaprak) sarar-, ...
Doga olayları etken olarak kabul edilir.
Oluş Fiilleri
Adından da anlaşılabileceği gibi, belli bir zamana bağlı olarak, hiç kimsenin etkisi olmadan, zaman içinde, kendiliğinden oluşan olayları anlatan fiiller, oluş fiilleridir. Zamanla meydana gelen olayları anlatırlar.
Anlamlarına göre fiiller; iş fiilleri, oluş fiilleri ve durum fiilleri olmak üzere üç grupta incelenir İş (Kılış) Fiilleri Öznenin kendi isteği ile gerçekleşen ve öznenin bir nesneyi etkilediği fiillerdir.
durum fiili) » ağlamak (neyi, ağlamak? isteği olmadan, kendiliğinden meydana gelen, nitelikte değişiklik oluşturan ve zamanla oluşan fiillerdir. .Eylem, öznenin kendi isteği(iradesi) olmadan gerçekleşir. Oluş fiillerinde daha çok “zaman içerisinde.kendiliğinden olma” söz konusudur.
İlgili 41 soru bulundu
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
- İki sene içerisinde çok hızlı yaşlandı: Bu cümlede eylem yaşlanmak kelimesidir. Bu eylem oluş fiilidir. Çünkü yaşlanma eylemini gerçekleştiren bir özne bulunmamaktadır. Bu nedenle de bu fiil istem dışı kendiliğinden gerçekleşmiştir.
öznenin iradesi dışında gerçekleşen fiillerdir. tıpkı durum fiilleri gibi, nesne almazlar. genellikle çok yavaş gerçekleşen hareketleri kapsar. çürümek, solmak, yeşermek, kızarmak, büyümek, yaşlanmak, uzamak gibi.
3.2.13. Bir şey aşınmak, yıpranmak, silinmek, zarar görmek: Git- fiili, bu anlamıyla cümlede yüklem olduğunda oluş fiili olur ve cümlede olan durumunda bir belirtisiz nesne bulunur.
Rüzgâr eser, şimşek çakar, gök gürler, yağmur yağar, deniz dalgalanır, fırtına olur, sel olur, kar yağar, çığ düşer, toprak kayar, kaya düşer, deprem olur, volkan püskürür… Doğanın bu hareketlerine doğa olayı denir.
Türkçe'deki etken çatı, işi gerçekleştiren özneyi net bir şekilde belirtir. Özne, işi yapan kişiyi veya nesneyi açıkça ifade eder. Etken çatılı fiiller genellikle kök biçimindedir ve öznenin rolü cümlenin anlamını netleştirir. Diğer yandan, Türkçe edilgen çatıda işi yapan özne belirsizdir, ve gerçek özne yoktur.
Cümle içindeki yüklemin belirtmekte olduğu işin, hareketin ya da eylemin kim tarafından yapıldığı bilinmeyen fiillere edilgen fiil ya da edilgen çatılı fiil adı verilmektedir. Gerçek öznesi söylenmeyen ya da bilinmeyen edilgen filler, fiil köküne -l, -n eklerinin getirmesiyle yapılır.
1. “Çiçekler soldu.” cümlesindeki solmak sözcüğü bir oluş fiilidir çünkü bu fiil bir değişim bildirmektedir.
Oluş fiillerinde "kendiliğinden olma" söz konusudur. Ağaçların yaprakları sonbaharda sararıyor. "Sarardı" fiili öznenin yapısındaki değişikliği ifade et- tiği için oluş fiilidir. "Büyü-, kızar-, soğu-" fiilleri oluş fiilidir.
-Iş/-uş-, -Il/ul-, -It/-ut-, -dIr/dur-, -tIr-/-tur- ve -In/un- çatı eklerinin yukarıda zikredilen işlevinden farklı bir kategoride değerlendirilebilecek olan iki işlevi daha vardır; ki bu, oluş fiilini kılış fiiline (kaynamak > kayna-t-mak); kılış fiilini oluş fiiline (düğümle- > düğümle-n-mek) dönüştürmektir.
fiillere duygu fiilleri denir. İdrak fiilleri ise zihnin anlamlama faaliyetleri sonucu ortaya çıkan fiillerdir (anlamak, düşünmek, bilmek, hatırlamak vs.).
“Bulmak” ve “bulunmak” fiilleri söz dizimi sırasında çeşitli kullanım özellikleriyle kalıplaşıp deyim-leşmekte ve böylece kısa ve etkili ifadenin yolu da açılmış olmaktadır. Ay-rıca bu fiiller yalnız yardımcı fiil göreviyle kullanılmayıp birleşik fiil oluş-turmakta da rol almaktadır.
Belli bir zaman dilimi içerisinde kendiliğinden gerçekleşme anlamı varsa oluş fiilidir. Yeşermek,solmak,uzamak,ağarmak gibi.
İş (Kılış) Fiilleri: Öznenin iradesiyle, bir nesne üzerinde gerçekleşen, öznenin nesneyi etkilediğini ve o nesnenin de etkilendiğini gösteren fiillerdir. İş fiilleri “kimi” ve “neyi” sorularına cevap verir. İş bildiren kelimelerin önüne “ONU” kelimesini koyarak da bulabiliriz.
Dinlenmek, oturmak, uyumak, ölmek, kalkmak, yüzmek, susmak, korkmak, durmak, gülmek, ağlamak, koşmak, gelmek, çıkmak, bulunmak…
Ayrıca cümle içerisinde iş fiilini bulabilmek için kelimenin basına onu kelimesi getirilebilir. Veya neyi ve kimi sorularına cevap verilebilir. - Sonunda ona gerçeği söyledim: Bu cümledeki iş fiili söylemek kelimesidir. - Hırsızlar evimden yüklü bir miktar para çalmış: Burada iş fiili çalmak kelimesidir.
Yalın fiiller geçişli fiiller, geçişsiz fiiller diye ikiye ayırılır. Bu iki çeşit fiil şekil bakımından aynıdır. Meselâ: Yukarıdaki örneklerden al- “almak” , de-~di- “demek”, Gara- “bakmak”, sä- “koparmak” fiilleri geçişli fiillerdir.
uyanmak {fiil}
wake up {fi.}
Gülmek, ağlamak ise durum fiili olarak tanımlanmaktadır.
Türkçede “etmek, olmak, yapmak, kılmak, almak, ver- mek, görmek, bilmek” gibi fiillerin yanı sıra “bulmak” ve “bulunmak” ke- limeleri de birleşik fiil kuruluşunda yer alan yardımcı fiillerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri