Doğa Sanatı, 1981 yılında Kore Doğa Sanatçıları Derneği'nin (YATOO) kurulmasıyla kurumsallaşmış, daha çok doğaya yönelmiş, her yerin kendine özgü doğasını keşfetmeye ve doğayla üretmeye odaklanmıştır. Doğa sanatı; ilhamını, tamamen doğadan ve bulunduğu arazinin sunduklarından alan bir sanat dalıdır.
Doğanın kendisi de bir sanat eseridir: Doğada var olan sürekli ve canlı sanat en güzel sanat örneğidir. Sanat bir bilim gibi doğayı inceler. Doğadaki sınırsız şekil ve form örneği buluna- bilir. Doğa sürekliliği olan bir öğretmendir ve yaşam boyu öğrenmeyi sağlar.
Land art, 1960'ların sonunda ABD'de ortaya çıkmış, 1970'lerde tüm batı ülkelerini etkilemiş avant-garde sanat türüdür. Çağdaş sanatın non–art veya anti-form hareketleri içinde yer alan Land art akımı hiçbir sanatsal -izm ile açıklanamaz. Bu akım, doğanın geniş alanlarına insan müdahalesi olarak düşünülebilir.
Land Art akımında; resim heykel ve benzeri disiplinler arasında sınırlar kaldırılmış ve sınırsız malzemeyi barındıran çevreye yönelim başlamıştır. Land Art sanatında yapılan eserler sanatçının doğaya armağınıdır.
Çevresel sanat, ekolojik ve koruma konularında bir açıklama yaparken, çevrenin bir parçası olma veya onu geliştirme niyetinde olan sanatsal çalışmaları içerir. 1950'lerde ve 1960'larda çevreyle ilgili sorunlar ortaya çıktıkça, çevre sanatı Batı toplumlarında giderek daha popüler hale geldi.
İlgili 34 soru bulundu
Heykel, 3. Resim, 4. Müzik, 5. Edebiyat (şiir ve nesir), 6. Gösteri sanatları (dans ve tiyatro), 7. Sinema ve film, 8. Medya sanatları (radyo, televizyon ve fotoğraf), 9. Çizgi roman, 10. Video oyunları veya genel olarak dijital sanat formları.
60'lı yılların sonunda, doğal malzemeler kullanılarak doğada açık alanda yapılan çalışma- ları kategorize eden terim “Yer Sanatı ya da Yeryüzü Sanatı” dır.
Doğal malzemeyle yapılmış olan ve:Yeni bir sanatsal topografi oluşturan, görsel odaklı olana Arazi Sanatı, Görselliği arka plana atan, doğaya doğrudan iyileştirici müdahalelerde bulunana Ekolojik Sanat, Taş, toprak, kum gibi malzemenin galerilerde sergilenmesine ise genellikle Toprak Sanatı denir.
Yeryüzü sanatı/yeryüzü işleri başlığı altında yer alan çalışmalar, arazi sanatından farklı olarak, yapıtın çevre üzerindeki etkisi planlanarak gerçekleştirilen insan-doğa ortaklığını ön plana çıkaran büyük ve küçük ölçekli çalışmaları ve iç mekanda doğaya ait elemanlarla oluşturulan düzenlemeleri kapsar.
Pop art, 1950'lerde, özellikle ABD ve İngiltere'de soyut dışavurumculuğa tepki gösteren genç sanatçıların 1960'larda bir akım haline getirdikleri sanat türüdür. İngiltere ve ABD'de değişik koşullarda ve birbirinden bağımsız olarak ortaya çıkmıştır.
Art Nouveau (Türkçe: Yeni Sanat; Fransızca telaffuz: [aʁ nuvo]), zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımıdır. Köklerinin Londra merkezli Arts & Crafts Hareketi'ne dek gittiği söylenebilir. Avrupa ve Amerika'yı etkilemiştir.
1950'lerin sonlarında İngiltere'de ve 1960'ların başında ABD'de ortaya çıkan bir sanat hareketi olan pop art akımı, soyut dışavurumculuğa tepki gösteren genç sanatçıların akım haline getirdikleri sanatsal bir yaklaşım.
Art Nouveau Sanat Akımı: Stilize Formlar, Süslü Yapılar
Fransa'da Art Nouveau, İspanya'da Modernista, Almanya'da Jugendstil, Belçika'da Stile des Vingt şeklinde anılan bu akım, sanayileşmeye ve seri üretime karşı el emeğinin göz önünde olmasını isteyen sanatçılar tarafından oluşturulmuş.
Sanat Dalları ve Özellikleri – Sanatın 7 Dalını Tanıyoruz!
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
Doğa, natür veya tabiat, en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir.
Dünya edebiyatında seçkin bir yere sahip olan Tolstoy için sanatın özünü “güzellik” değil, dini bilince dayalı “ahlaki değerler” oluşturmaktadır. Bu yüzden, o, güzelliğe ve güzelliğin yol açtığı “estetik haz”za karşı olumsuz bir tutum takınmıştır.
Feminist sanat hareketi, feministler tarafından, kadınların yaşam ve deneyimlerini yansıtan sanat eserleri üretmenin yanı sıra; çağdaş sanat üretimi ve algısının temelini değiştirmek için uluslararası düzeyde gerçekleştirilen çalışmaları ifade eder.
Happening, 1950'lerin sonu ve 60'ların başında sanatçılar tarafından düzenlenen teatral etkinliklerdir. Dada ve Sürrealizm'den etkilenmiş, performans sanatının öncülü olmuştur. Terim olarak ilk defa Allan Kaprow'un "6 Bölümlük 18 Happening" (18 Happenings in 6 Parts) isimli eserinde kullanılmış ve yaygınlaşmıştır.
Yerleştirme ya da enstalasyon, geleneksel sanat eserlerinden farklı olarak, çevreden bağımsız bir sanat nesnesi içermeyip belirli bir mekân için yaratılan, mekânın niteliklerini kullanıp irdeleyen ve izleyici katılımının temel bir gereklilik olduğu sanat türü. Kapalı veya açık mekânlarda yapılabilir.
Çömlekçilik en genel tanımıyla kilin, çark veya elle şekillendirildikten sonra ateşte dayanıklılık kazandırmak suretiyle pişirilip, kullanıma hazır hale getirilen üretim olarak tanımlanabilir.
Geleneksel Türk El Sanatlarını; halıcılık, kilimcilik, ebru, sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç ...
Yıldız noktası doğrudan doğruya ya da küçük değerli bir direnç üzerinden topraklanan şebekelerdeki, toprak hatasına toprak kısa devresi adı verilir. Yıldız noktası yalıtılmış ya da kompanze edilmiş (dengelenmiş) şebekelerde toprak hatasına toprak teması adı verilir.
İşleme; ipek, yün, keten, pamuk, metal vb. ipliklerle, çeşitli iğneler, uygulama biçimleri aracılığıyla; keçe, deri, dokuma vb. materyaller üzerinde yapılan bezemelerdir. Türk işleme sanatı çok eski tarihlere dayanmaktadır.
Açık hava ya da dış mekan anlamına gelen outdoor kelimesi daha çok doğa sporlarıyla ilgili anlamlarda kullanılır. Doğa yürüyüşü, dağcılık, kaya tırmanışı ve yamaç paraşütü gibi doğa sporlarında giyilen bütün kıyafetler ve bu sporlar yapılırken kullanılan tüm ekipmanlar outdoor kategorisine giriyor.
"Outdoor" kelimesinin türkçe çevirisi "dış mekan" , "açık hava" demek olmasına rağmen Türkçe cümlelerde daha çok doğa sporları ile ilgili anlamlarda kullanılmaktadır. Bir malzeme yardımıyla veya malzemesiz olarak doğada , açık havada yapılan sporların tümü doğa sporları sınıfına girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri