Yetişkinlerin dişlerinde yaygın olsa da, ağrıya neden olmaz, çok yüzeyseldir ve herhangi bir tedavi gerektirmez.
Çatlak diş sendromunun görüldüğü dişler genellikle büyük restorasyonlu olanlardır. Ağrı hissi ile gelen hastada dulgu bile olmayabilir. Çatlak her ne kadar ağrıya neden olsa da bu ağrıya neden olan çatlağın görülmesi gözle mümkün olmaz. Ağrının hangi dişten kaynaklandığını hasta tarfif edemez.
Mevcut çatlak büyüyecek olur ise dişin bir kısmı kırılabilir. Buna bağlı olarak da kırık dişin etrafında bulunan diş etinde enfeksiyon gelişme riski artar. Dişin yanındaki diş eti üstünde sivilceye benzer bir şişlik fark edebilirsiniz. Bu oluşum dişeti apsesi olabilir.
Görsel olarak teşhisin konulabilmesi için bazen ilgili dişteki restorasyonun uzaklaştırılması ya da şüpheli sahanın cerrahi olarak açılması gerekebilir. Sebep ortadan kaldırılmaz ve çatlak tedavi edilmezse diş kırıkları olasıdır. Çatlak dişin tedavi yöntemi çatlağın yeri derinliği ve yönüne bağlı olarak belirlenir.
Eğer diş çatlaksa ısırdıktan sonra kısa süreli ama şiddetli bir ağrı görülmektedir. Çiğneme yaparken, besinleri ısırırken ve dişlerin soğuk ve sıcağa maruz kaldığı durumlarda sızlamanın olması çatlak dişe sahip olunduğunun göstergesi olmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Eğer ön dişiniz çatladıysa diş hekimini ziyaret etmeniz çok önemlidir. Bazı çatlaklar yüzeysel oldukları için tedavi gerektirmez. Diğerleri ise diş etinin altında gerçekleşirse dişin değiştirilmesini dahi gerektirebilir.
Çatlak bir diş, dişin hangi kısmının hasar gördüğüne bağlı olarak bir dolgu veya kaplama (kuron) ile onarılabilir. Diş, kanal tedavisi yapılarak tedavi edilebilir. Çatlaklar diş eti çizgisinin altındaysa diş çekilebilir.
Mine çatlağı tedavileri
Estetik diş dolgusu olarak bilinen kompozit veya yaprak porselen olarak bilinen porselen lamina tedavisi uygulanabilir. Dolgu işleminin yapılabilmesi için dişinizdeki çatlak kısmında gelişen renklenme sorunu halledildikten sonra, diş mineniz ile aynı renk dolgu işlemi yapılır.
Ayakta meydana gelen çatlak tedavileri hasarın boyutu dikkate alınarak yapılır. Öncelikle klinik muayeneyle birlikte, röntgen ve film yardımıyla kemik detaylıca incelenir.
👉🏻 Çatlak kemik, kendiliğinden iyileşebilen bir durum değildir. Bir uzman doktor tarafından tedavi yapılması gerekmektedir. Doktor tarafından uygulanan çatlak tedavisi kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir. Hastanın durumuna, çatlağın yerine ve boyutuna göre tedavi süresinde değişkenlikler olabilmektedir.
Çatlamış dişler, çok fazla ağrı çektirir ve dişin orjinal görünümünü kaybetmesine neden olabilir. Diş yapıştırma işlemi, dişin çatlak veya kırık yerine metal, plastik veya porselen malzemeler uygulayarak dişi tamir eder.
Çatlak bir diş, çiğneme yüzeyinin ortasındadır ve genellikle çeneyi sıkmaktan veya sert nesneleri ısırmaktan kaynaklanan aşırı kuvvetin sonucudur. Çatlak köke doğru çok uzağa uzanırsa, kırık bir diş kök patolojisine (dişin kökünde bir hastalık) neden olabilir. Bu şekilde ikiye bölünmüş bir dişin çekilmesi gerekir.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Dişler kırıldığı zaman genellikle ağrı yapmaz. Ancak tedavi edilmediği durumlarda zamanla diş ağrısının oluşmasına neden olur.
Kırık parçaları toplayın ve dişçiye götürmek üzere temiz, kuru bir kaba koyun. Dişin kalan kısmını ılık suyla yıkayarak kir ve kalıntılardan temizleyin. Eğer dişiniz yaralanma nedeniyle kırıldıysa şişmeyi önlemek için bölgeye buz kompres uygulayın. Hemen randevu almak için dişçinizi arayın.
yarısı kırılan bir diş, dolgu ile tedavi edilebilir, ancak tedavi seçeneği kırığın türüne ve dişin durumuna bağlı olarak değişebilir.
Diş çatlaması, bazı dış etkenlere bağlı olarak dişlerde boylamasına enlemesine ya da çukur şeklinde oluşan çatlaklardır. Bazı çatlaklar diş yüzeyinde kalırken bazı çatlaklar da diş etine kadar uzanabilir.
Diş çizilmesi olarak bilinen durum aslında dişin dış tabakası olan minenin çatlaması durumudur. Mine çatlakları çok çeşitli sebeplerden olabilir. Fakat en sık karşılaştığımız sebeplerden biri dış sıkma ve diş gıcırdatma (Bruksizm) durumlarıdır.
Uygulama esnasında lazer ışınları hastaya bir derece ısı hissettirir ve buna bağlı olarak tam olarak acı denilmese de bir miktar yanma hissedilir.
Diş dış yüzeyinden başlayarak dişin ortasındaki sinire kadar uzanan bu kanallar sıvı ile doludur. Diş minesi zayıflamış olan dişlerde sıcak, soğuk, ekşi, tatlı yiyecek ve içeceklerden sonra hareket eden bu sıvı, diş sinirinde hissedilir ve sızlamaya neden olur.
Diş zonklaması ise genellikle diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığı, dişeti hastalığı veya çene kaslarının gerilmesi sonucunda ortaya çıkar. Süre: Diş ağrısı genellikle sürekli veya tekrarlayan bir ağrıdır.
Porselen dişlerin kırıldığı durumlar hekim tarafından yetersiz oturtma kaynaklı olabilmektedir. Bunun yanı sıra porselen kaplamayı diş ön yüzeyine oldukça baskın geçirme dişlerin şişmesine ve dudakların öne doğru şişmesine neden olabilmektedir. Porselen Diş Kaplamaları zamanla ufalanabilmektedir.
Dişte oluşan kırık dişin kök tarafına çok fazla uzanmamışsa kırık olan parça çıkartılır ve o kırık dokuya tedavi uygulanır. Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri