Doğal Lider, seçilmeyen ancak grubun ortaya çıkardığı lider modelidir. Resmi yetkisi olmadığı halde grup üzerindeki etkinliği yasal liderden daha fazladır. Grubu olumlu yönlendirebileceği gibi yasal lidere karşı kışkırtabilir de.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Demokratik (Katılımcı) Lider
Demokratik (katılımcı) lider; gücü ve yetkiyi diğerleriyle paylaşan, başkalarından da görüş almayı önemseyen lider türüdür. Demokratik lider örnekleri arasında en iyilerinden biri Mustafa Kemal Atatürk'tür.
Liderlik; “Örgütü amaçlarına ulaştırmak için yöneticinin taşıması gereken yönetsel yetki ve kişisel yeterliliğin ürünüdür”. Liderlik; “örgütün amaçları ile personelin beklentileri ve gereksinimlerini uyumlaştıran ve bunları davranışa dönüştürme yeteneği bulunan yönetsel beceriler bütünüdür”.
Etkin lider kendi güçlü ve gelişim alanlarını bildiği gibi duygusunu yönetme konusunda da başarılıdır. Farkındalık liderin tutarlı, dürüst ve kararlı olmasını da sağlar. Ancak kendisini iyi bilen bir liderin başkalarını kolay yönetebileceği ve karar alma mekanizmasının sağlıklı olacağı bilinen bir gerçektir.
İlgili 28 soru bulundu
Bir kişiyi lider yapan unsurları onların sahip oldukları fiziksel, duygusal, düşünsel ve duygusal özellikleridir. Özellikler teorisi bir lideri anlamak için yeterli olmadığı yapılan çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Özellikler teorisi eksik yönleri ile de adından söz ettirmiştir.
Liderlik çeşitleri denildiğinde ilk olarak üç tip liderlik göze çarpmaktadır. Bunlar; otokratik, karizmatik ve demokratik lider çeşididir.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.
Geleneksel Liderlik Yaklaşımı
En temel haliyle özellikler yaklaşımı liderliğin doğuştan geldiğini savunan bir görüştedir. Buna göre liderlerin sonsuz bir enerjiye sahip, ileri görüşlü, doğru kararlar veren, ikna kabiliyetleri yüksek kişiler olduğu savunulmaktadır (Nahavandi, 2000).
Liderler, Stratejik Zihniyet, Karar Verme, Problem Çözme, Planlama, Yönetim, Güven Oluşturma, İlham Verme ve Motive Etme, Etkili Delegasyon, Öğretme ve Mentorluk gibi pek çok beceriye sahip olmalıdır.
Liderlik, insanları ortak bir hedefe ulaşmak için harekete geçirme becerisine sahip olan ve bu amaç doğrultusunda, kendi güç ve motivasyonunu başkalarına da aktarabilen kişinin özellikleridir. Etkili liderlik, çevresindeki insanları, belirli bir hedef doğrultusunda beraber çalışmaya teşvik ve motive etmekle ilgilidir.
Liderlikte Güç Kaynakları
Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
Liderin güç kaynakları ile ilgili en iyi bilinen çerçeve yasal (meşru) güç, ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü ve karizmatik/benzeşim gücü olarak belirtilmektedir (French & Raven, 1959; Raven, 1993).
Kuantum liderlik yaklaşımı, hem bireyleri hem de kuruluşları belirlenen vizyon, misyon ve hedefler doğrultusunda iki yönlü açık iletişimle güçlü ilişkiler kurma, üyeleri dinleyerek ve güçlendirerek bilgi edinerek bilinçli bir yönetim anlayışını içermektedir (Youngblood, 1997, s. 8).
Liderlik, belirli şartlar altında kişisel amaçları veya grup amaçlarını gerçekleştirmek üzere, bir kimsenin başkalarının faaliyetlerini etkilemesi ve yönlendirmesi sürecidir (Sabuncuoğlu ve Tüz, 1996: 181).
Yaratıcı Liderlik: Yaratıcılık, liderlik etkinliğini arttıran yaratıcı problem çözme yeteneği ve etkili liderliğin ana bileşenidir (Puccio vd., 2007: 13). Yaratıcı liderliğin özünde kişinin kendini dinlemesinden çok bu handikabı aşarak aşarak diğer insanlara ulaşabilme becerisi yatmaktadır.
Sonuç olarak, liderlik, vizyon ve hedef belirleme, iletişim ve ikna kabiliyeti, kararlılık ve güçlü karakter, delege ve organize etme yeteneği, empati ve iş birliği kabiliyeti ve kendi gelişiminin farkında olma gibi temel beceri ve özellikleri gerektirir.
Bunlar; etkileşimci, liderlik, dönüştürücü liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, karizmatik liderlik, vizyoner liderlik, etik liderlik, kültürel liderlik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri