Ispanak hangi aylarda olur? Ispanak, kış mevsimine ait bir sebzedir. Ispanak kış mevsiminin Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir ve bu aylarda marketlerde, pazarlarda piyasaya sürülür.
Daha önce de belirtildiği gibi, ıspanak genellikle serin havaya ihtiyaç duyar, bu nedenle çoğu üretici ilkbahar başlarında veya sonbahar sonlarında ıspanak yetiştirmeye başlar. Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Ispanak tohumunun çimlenmesi 8-12 gün arsında değişmektedir. Ekilen Ispanak tohumları bu süre sonrasında çimlenir ve yetişmeye başlar. Çimlenen ıspanak tohumlarını iyi bir şekilde bakmanız gerekmektedir. Bu sayede verimli bir üretim yapabilirsiniz.
Asya kıtasının orta ve güneybatı bölgelerinin yerlisi olan bu bitki dünyanın birçok farklı bölgesinde gıda olarak tüketilir.
İlgili 25 soru bulundu
Ispanak her mevsim olur mu? Ispanak kış mevsiminin bir sebzesi olsa da her mevsim bu sebzeyi tüketebilirsiniz. Sonbaharda yetişmesini tamamlayan ıspanaklar bu dönemde hasat edilerek pazarlara gönderilir. İlkbaharın başına kadar pazarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz.
Ispanak, kış mevsimine ait bir sebzedir. Ispanak kış mevsiminin Kasım, Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir ve bu aylarda marketlerde, pazarlarda piyasaya sürülür.
Sulama: Ispanak bitkisinin gelişmesi için sulamanın düzenli yapılması gerekir. Büyüme esnasında haftada 1-2 kez sulama yapılır. Kumlu topraklarda 2 kez sulama yapmak uygun olur.
Ispanak için ideal yer, serada mümkün olduğunca çok güneş ışığı alan bir noktadır. Toprak gevşek ama aşırı gübrelenmemiş olmalıdır. Tohumları toprağa gömün ve üstünü biraz toprakla kapatın.
Yüksek organik madde verim ve kaliteyi artırır. Tohum ekiminden birkaç ay önce dekara 1.5- 3 ton yanmış çiftlik gübresi ile toprak tahlil sonuçları- na göre dekara 20-30 kg arasında nitrojen, 10 kg fosfor ve 15-20 kg potas içeren ticari gübreler verile- bilir.
Ispanak tohumları genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarına ekilmektedir. Bu aylarda ıspanak tohumlarını dikebilirsiniz. Zaman zaman yaz aylarında da ekildiği görülmüştür. Ancak, yaz aylarının sıcak geçtiği bölgelerde ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilmesi daha uygun olacaktır.
Bu anlamda doğa ile uyumlu olmak ve bedenin ihtiyaçlarına kulak vermek gerekiyor. Yazın yenilen domates ile kışın yenilen, vitamin ve mineral açısından aynı değilken, yazın yenilen ıspanak ile kışın yenilen de bir olmuyor.
Kış aylarında yetişen sebzeler: Kış aylarında yetişen sebzeler içerisinde karnabahar, pırasa, havuç, kereviz, ıspanak, brokoli ve lahana gibi ürün çeşitleri bulunur.
Ispanak ülkemizin birçok yöresinde yetişen bir sebzedir. 2018 yılında 225 bin ton olan ıspanak üretiminin yaklaşık %26'sı İzmir'den, %14'ü Ankara'dan gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de yaklaşık 160 bin dekarı aşan alanda ıspanak üretimi yapılmaktadır. Üretim yapılan alanların %22'si İzmir'dedir.
Ispanak tohumunun ekiminin genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları içindeki aylarda yapılması tavsiye edilir.
Ispanak yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktardaki tüketildiğinde bu besin ürik aside dönüşmektedir. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır.
Toprakla oldukça iç içe ıspanak eğer iyi temizlenmezse, böbrek hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle sağlıklı yemeklerin sırrı ıspanak nasıl yıkanır sorusunun yanıtında saklıdır. Böbrek taşı oluşumunu önlemek için ıspanak gibi sebzelerin mükemmel derecede yıkanması önerilir.
Bütün yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi ıspanakta da demir ve nitrat bulunur. Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir.
Ispanaklar suyunu salıp tekrar çekmeye başladığında yıkanmış pirinci ilave edin ve sıcak suyu da ekledikten sonra, baharatları ekleyip, ocağın altını kısın, kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. Yaklaşık 15 dakika sonunda pişip pişmediğini kontrol edin.
NE KADAR ÜRÜN
Dekara verim ülkemizde 750-1200 kg'dır. Ancak , kışın, elle kademeli hasat yaparak 3 tona kadar çıkartılabilmektedir.
Sulama: Ispanak, özellikle büyüme döneminde nemli topraklarda çok daha verimli olur. Dolayısıyla sulamasını da aksatmadan yapmalı, toprağının kurumasına izin vermemelisiniz. Toprağın nemli olup olmadığını anlamak için bir parmağınızı toprağa batırıp çıkarın, eğer parmağınız nemli çıkıyorsa tamam demektir.
Uzun gün bitkilerine örnek olarak, Triticum vulgare (buğday), Anethum graveolens (dereotu), Beta vulgaris (şeker pancarı), Raphanus sativus (turp), Secale cerale (çavdar), Spinacia oleracae (ıspanak) gösterilebilir.
Pişmiş olan yemek en fazla 2 saat dışarda tutulmalı, sonrasında buzdolabında saklanmalı. Hava çok sıcak ise yemek bir saatten fazla dışarıda tutulmamalı. Pişirilen yemek sonrasında en fazla iki kez ısıtılmalı. Yani ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri