Doğal unsurlar iklim şartları, mevsimler ve bitki örtülerinin tamamını kapsar. Bu nedenle insan hayatını doğrudan etkilerler. 2. sınıflar için doğal unsurları çeşitleri ile birlikte sıraladık. Dağ, ova, plato ve göl gibi coğrafi oluşumlar da doğal unsurlar arasında yer almaktadır.
Günümüzde artan nüfus, gelişmiş teknoloji ve etkinlikler doğal kaynaklar üzerindeki insan baskısını artırmıştır. İşte, doğal kaynakların ya da belli bir ekosistemin kurumsal, yasal, bilimsel ve teknolojik düzenlemelerin de yardımıyla planlı biçimde korunmasına “çevre koruma” diyoruz.
İlgili 24 soru bulundu
Çevreyi koruma bilinci sayesinde su, hava ve toprak kirliliği önlenir, doğal hayat korunur, karbon ayak izi azalır, küresel ısınma ve sera gazı etkisinden korunulur, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakılır.
Doğal Ortam
Doğal ortamda dağlar, ovalar, vadiler, platolar, topraklar, bataklıklar, okyanus- lar, yer altı suları, yağmurlar, fırtınalar, hayvanlar ve bit- kiler gibi unsurlar bulunur.
Doğal unsurlar: Çevremizde kendiliğinden var olan ve insan eliyle oluşmamış varlıklara doğal unsurlar denir. Bu gibi pek çok farklı varlık doğal unsurlar olarak bilinir.
Çevre koruma denilince akla ilk gelen bitki örtüsü kesinlikle ağaçlar. Görüntüleriyle, oksijen kaynağı ve erozyonla mücadelenin başrolü olmalarıyla temiz bir çevrenin vazgeçilmezlerinden olan ağaçları, korumak için de bir şeyler yapmamız mümkün.
Çevre koruma bilinci olmadan, doğal kaynaklarımızın tükenmesi, iklim değişikliği, habitat kaybı ve su kirliliği gibi çevresel sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu sorunlar, hem ekonomik hem de sosyal açıdan büyük etkilere sahiptir ve gelecek nesillerin yaşam kalitesini tehlikeye atar.
Çevre sorunlarıyla mücadele etmek ve doğayı korumak için atılması gereken çok sayıda önemli adım vardır. Atık yönetimi, su tasarrufu, enerji verimliliği, yeşil enerji kaynaklarına geçiş, doğal habitatların korunması, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir tarım ve gıda üretimi bunlardan bazılarıdır.
Orman, göl, plato, akarsu gibi unsurlar çevremizin doğal özellikleri arasında yer alır. İnsan eli değmeden oluştukları için bu ismi alırlar. Beşeri unsurlar ise köprü, baraj ve park gibi yapılardır.
Doğal Unsurlar:
Çevremizde kendi kendine var olan ve insan müdehalesi ile oluşmamış varlıklara doğal unsurlar denir.
İnsan eli ile yapılmayan doğal bir şekilde kendiliğinden oluşmuş olan unsurlar doğal unsur olarak isimlendirilmektedir.
Doğayı oluşturan ortamların birbirleriyle etkileşimi doğal ortamı meydana getirir. Doğal ortam; litosfer (taş küre), atmosfer (hava küre), hidrosfer (su küre) ve biyosferden (canlı küre) oluşur.
Doğal unsurlar, doğada insan etkisi olmaksızın kendiliğinden var olan her şeyi konu edinir. Bazı doğal unsurlar; atmosfer, taşlar, su kaynakları, topraklar bitki örtüsü, hayvanlar ve mikro organizmalardır. Bunların hepsi doğal unsurlar konusu içerisindedir ve coğrafyanın alanına dahildir.
Doğal çevre veya doğal dünya, yalnızca doğal yollarla meydana gelmiş canlı ve cansız tüm varlıkları kapsar. Doğal çevre terimi çoğunlukla Dünya ve Dünya'nın bazı bölgeleri için kullanılır.
Yaşadığımız dünyadaki ormanlar, dağlar, denizler, akarsular, şelaleler, peribacaları, mağaralar gibi kendiliğinden oluşan yani insanlar tarafından oluşturulmayan çevreler doğal çevreye örnektir.
Doğal çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca karşılıklı olarak etkileşim içinde bulunduğu, biyolojik, kimyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel bütün faaliyetlerini devam ettirdiği bir ortamdır. Ekosistem olarak da isimlendirilen bu çevrede, canlı ve cansız varlıklar bir arada etkileşim hâlindedir.
Doğal yeryüzü şekilleri ve doğal varlıklardan oluşan çevreye doğal çevre denir. Doğal çevre, sadece dağ, orman, nehir, deniz gibi doğal varlıklardan oluşan çevredir. Doğal çevrede canlı ve cansız varlıklar etkileşim içindedir. Denizler ve ormanlar gibi doğal çevreler, pek çok canlının da yaşam alanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri