Doğalgaz vanaları, gaz akışını düzenlemek, yönlendirmek ve kontrol etmek için kullanılan önemli cihazlardır. Bu vanalar, çeşitli geçiş yollarını açarak, kapatarak veya kısmen kapatarak gazın akışını yönetir.
Doğalgaz vanaları, gaz akışını düzenlemek, yönlendirmek ve kontrol etmek için tasarlanmış cihazlardır. Temel işlevleri, doğalgazın akışını açarak, kapatarak veya kısmen kapatarak kontrol etmektir. Bu sayede, doğalgazın istenilen yerlere ulaşmasını sağlarlar ve gerektiğinde gaz akışını durdurarak güvenlik sağlarlar.
Tatile çıkarken kombiyi kapalı duruma getirmen ve dairenin dışındaki doğalgaz vanasını tamamen sıkman yaşam alanının güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Doğalgaz tesisatları, çeşitli arızalar sebebiyle gaz kaçaklarına yol açabiliyor ve sen evde yokken yaşanacak kaçaklar ciddi kazalarla sonuçlanabiliyor.
Doğalgaz vanası doğalgaz sayacının ve genellikle kombinin yanında bulunmaktadır. Ocağınız da doğalgazlı ise ocağın yanında da gaz vanası bulunmaktadır. Doğalgaz vanası daireye gaz gelmesine yardımcı olan doğalgaz borusunun üzerinde yer alan bir vanadır.
Ocak vanasını evinizin ısısı 5 derecenin altına düşmeyeceği için yanında bulunan vanadan kapatabilirsiniz. Donmaya karşı tehlike olmayacak zamanlarda doğalgaz vanasını kapatmanızda bir sakınca yoktur.
İlgili 40 soru bulundu
Makalemizi incelemeye başlayabiliriz. Doğalgaz Vanası Hangi Konumda Açıktır? Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Petek vanaları saat yönünün tersine doğru açılmaktadır. Herhangi bir peteğin vanasını kapatmadığınız takdirde diğer petekler de normal bir şekilde çalışmaya devam eder. Eğer ki kombiye yakın olan peteklerin vanalarını kısıp reglaj ayarını yaparsanız uzak olan petekler çok daha iyi ısınacaktır.
Güvenli doğal gaz kullanımı için, doğal gaz kokusu hissettiğinizde sayaç önündeki ana vanayı veya emniyet kesme vanasını kapatın.
Sözleşme fesih işlemlerizi; şubelerimize gelmeden İGDAŞ web sayfasından Online olarak feshedebilirsiniz. Online Fesih İşlemleri için tıklayınız! Ayrıca E-Devlet, İGDAŞ Mobil Uygulaması, OİM ve Alo 153 Çağrı Merkezi aracılığı ile de Sözleşme Fesih İşleminizi yapabilirsiniz.
Doğalgaz vanasını kapatmak için peteklerin her birinin vanasını ayrı ayrı kapatmak yerine ana noktadan işlemi tamamlayabilirsiniz. Ana doğalgaz vanaları genellikle dış kapıya yakın bir noktada bulunur. Üzerinde açık ve kapalı işaretleri bulunur.
Yalnızca ısıtma durumunda çalışmasını durdurmaz. Çünkü sular gitmesine rağmen tesisat içinde su bulunmaktadır. Fakat su kesintilerinde kombiler her zaman tesisat içinde bulunan su bitene kadar çalışır.
Basınç tahliye vanası, tesisattaki basınç yükseldiğinde tesisatın güvenliğini sağlamak için kullanılan özel bir vana türüdür. Kolay kullanımından dolayı birçok sektörün ilk tercihleri arasında yer alır. (-200 °C) – (+700 °C) sıcaklık aralıklarında sorunsuzca çalışabilmektedir.
Termostatik petek vanaları kadran 0'ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır. Vana kapağında vida varsa bir tornavida yardımıyla vidayı gevşeterek saat yönünde ters çevirin. Unutmayın ki kilitli vanalar, çevrilmeye çalışıldığında hiçbir şeye etki etmeyen kapaklara sahiptir.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
7/24 hizmet veren Doğal Gaz Acil 187 ekipleri bildirilen adrese giderek verilen ihbarı en kısa sürede değerlendirerek müdahalede bulunur.
"Ağır kış koşulları nedeniyle bölgemizde yaşanan elektrik kesintileri sonrasında doğalgaz yakıcı cihazların zarar görmesinin engellenebilmesi için, cihazların kapalı duruma getirilmesi önem arz etmektedir.
Abonelik başvurusu gibi aboneliklerin iptali için de doğalgaz dağıtımından sorumlu olan özel kuruma müracaat etmeniz gerekir. Bu işlem için doğalgaz iptal başvurunuz alınır ve ilerleyen süreçte tekrar bir fatura daha oluşturulur. Söz konusu fatura, son faturanızdan sonra doğalgaz kullanımınızı kapsayan bir belgedir.
Doldurma musluğunu açık bırakmak hiçbir zaman hiçbir kombi arızası için çözüm yolu değildir. Doldurma musluğu kombiye suyun basılmasını sağlar ve açık kalırsa kombi tesisatındaki su giderek yükselir. 2.5 ya da 3 barı geçmesi halinde ise kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar.
Diğer yandan su vanası hangi yöne kapanır yazmışsınız, su vanaları sağ tarafa çevirilerek kapatılmaktadır(saat yönüne doğru çevirilecek kapatılır), ters yöne çevirerek de tekrar açabilirsiniz.
Su vanası sağ tarafa doğru, yani saat hareket yönüne doğru çevrilerek kapatılır.
Petek vana ayarları yapıldığı sırada su çıkış vanası yani alttaki vana tam olarak açık kalır. “Kalorifer peteği hangi vanadan kısılır?” Sorusu sıkça sorulur. Doğalgaz petek vana ayarı üst vanadan yani sıcak su giriş vanasından ayarlanır.
Kombi BAR Ayarı (Su Seviyesi) Kaç Olmalı? Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Abonelik başvurusu için; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, tapu belgesi ya da kira kontratı, ev sahibinden alınacak abonelik dilekçesi (kiracı için) ve bina tesisat numarası gerekiyor. Abonelik başvurusunun yanı sıra aynı belgeler ile doğalgaz kullanım sözleşmesi de düzenleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri