Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Çürükler, ağız içerisinde yer alan ve şekerlerle beslenen bakterilerin üretmiş olduğu asitler sonucunda ortaya çıkarlar. Asitler diş yüzeyinde aşınmalara yol açarak dişin yüzeyinin çürümesine neden olur. Asitler ilerleyerek diş kökünü kaplayan sementumu aşındırmaya başlamasıyla kök çürüğü oluşur.
Birinci aşamada, yoğun bir diş bakımı uygulaması, lekelenmelerin ve deliklerin çürüğe dönüşmesini büyük oranda önler. İkinci aşamada tespit edilen çürükte ağırlıklı olarak dolgu yöntemi tercih edilir. Üçüncü aşamada tespit edilen çürüğe kanal tedavisi yapılır.
Ağızda birçok bakteri vardır ve bu bakteriler şeker, karbonhidrat ve asitli içeceklerin artıkları ile beslenir. Böylece mikroorganizmalar büyür asidit bir ortam ortaya çıkar. Bu asidik ortam ise dişin sert dokularında yıkım yaratır ve çürük meydana gelir.
Diş kökü çürüğü, dişin sert doku yapılarından biri olan dentin, mine zarar görmesi sonucu ortaya çıkan bir çürük türüdür. Bu durumda, dişin üst kısmında bulunan mine ve dentin dokuları sağlıklı olsa da, dişin alt kısmında yer alan kök kısmı etkilenebilir. bu dokuları da aşan çürükler bu çürüğe sebep olur.
İlgili 26 soru bulundu
Panoramik Diş Röntgeninde Çürük Nasıl Anlaşılır? Diş çürükleri, girinti ve çukurlarda hafif siyahlıkla başlar, ilerleyince kavitasyon denilen oyuklar oluşur. Görsel muayene ile oyuklar teşhis edilebilir ancak çürümenin ilk aşamalarında röntgen filmlerinden faydalanmak gerekir.
-Dişlere dokunma: Kökünde apse olan bir diş, genellikle dokunmaya veya basınca duyarlılık gösterir. -Röntgen çekimi: Ağrıyan dişin röntgeni apseyi tanımlamaya yardımcı olabilir. Diş hekimi ayrıca enfeksiyonun yayılıp diğer bölgelerde apseye neden olup olmadığını belirlemek için röntgen kullanabilir.
Tedavi edilmeden bırakılırsa, çürüme sinirlere ulaştığı için diş enfekte olur. Dişteki enfeksiyon, şiddetli ağrıya, yüz şişmesine ve ateşe neden olabilen bir apseye sebebiyet verebilir. İlerleyen evrelerde hala müdahale edilmemişse, bu durum kanal tedavisini veya dişin çekilmesini gerektirebilir.
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
Ayrıca amalgam diye adlandırılan gümüş dolgular hala en sağlam dolgu olmasına rağmen dişe mekanik olarak tutundukları için dolgu ile diş arasından bakteri sızıntısı olabilir, dolgunun altında kolayca yeni çürük oluşabilir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Bir diş çürüdüğünde, bu alveolar da kaybolur ve kemik beslenemez. Bu nedenle kök kemiği de kaybolur. Diş ne kadar çürürse işlevini de o derece kaybeder. Kaybolan bu diş bazı insanlarda ciddi estetik ve işlevsel problemlere yol açar.
Asitli ve Enerji içecekleri
Asit diş çürümesine neden olan en büyük tehlikedir. Asitli yiyecek ve içecekler şekerle birleşme olduğunda ortaya diş çürümesine sebep olan koşullar gerçekleşir. Kola, limon, soda, meyve suları ve benzeri türevler asit içerdiği için diş çürüten gıdaların arasında yer alır.
Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır.
Diş çürümesi sinirlere ulaştığında, bu kısımda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle, sinire ulaşmış diş çürükleri hızla tedavi edilmelidir. Bu tedavi işlemine dentin çürüğü kanal tedavisi ismi verilir. Kanal tedavilerinde, çürümüş kısımlar sinirler ile birlikte alınır.
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Çürümenin ilk belirtileri ise koku olmaktadır. Koku ise iltihaplanma neticesinde başlar. Diş kokusu oldukça rahatsız edici bir koku olmaktadır. Diş çürümesi ile başlayan diş kokusunun önlenmesi ve rahatsız edici boyutlara ulaşmadan engellenmesi mümkün olmaktadır.
İltihaplı diş çekilir mi, dişte başlayan sancıya dayanamayan hastaların en merak ettiği sorulardan biri budur. Ancak ne yazık ki apseli diş çekilmez. Çekimin yapılmasını istiyorsanız, öncelikle antibiyotik kullanmanız gerekecektir.
Diş çürüğü; diş doktoru ile önce gözle muayene edilmelidir. Hekim, dişe baktığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından ucu ince olan aletle rengin olduğu yere dokunulur. Dişte yumuşama bulunuyorsa, alet dişin içinde ilerliyorsa dişte kesinlikle çürük bulunur.
"Bu yüzden gerçekten stresin vücutta ilk etkilediği organlardan biri de dişler ve diş etleri oluyor. Psikolojik sebeplerden dolayı ağız bakımının ihmal edilmesiyle diş yüzeylerinde oluşan plaklar diş etlerinde hastalıklara neden oluyor. Gerekli tedbir alınmadığında ilerleyen yaşlarda diş kayıpları meydana geliyor.
Diş çürükleri oldukça hızlı bir şekilde ilerleyebilmektedir. Bunun için sizlerin önemsemediği küçük bir çürük bile kısa sürede dişi yapısına ciddi zararlar vererek dişinizin çekilmesine de neden olabilmektedir. – Çürümeye başlayan diş tedavi edilmezse diş sinirlerinin ciddi hasarlar görmesine neden olabilmektedir.
Diş enfeksiyonunun ilk belirtilerinden biri ağrı veya zonklama şeklinde görülen diş ağrısıdır. Tedavi edilmediğinde, diş enfeksiyonunun vücudunuzun diğer bölgelerine yayıldığını gösteren şişlik, çiğneme güçlüğü, çene kemiğine yayılan ağrı ve hatta ateş ve lenf bezi şişlikleri fark edebilirsiniz.
Diş apse yaptığında, bazen kulağınıza veya boynunuza yayılan orta ila şiddetli ağrıya neden olur. Bu bir diş kökünün ucunda bir apsedir. Bu diş kökünün yanındaki diş etinde bir apsedir. Ayrıca çevre doku ve kemiğe de yayılabilir.
Diş kökü iltihabı, yoğun diş hassasiyetine ve yutkunma zorluğuna da neden olabilir. Genel olarak görülen diş kökü iltihabı belirtileri ise şöyledir: Çene kemiğine, boyuna ve kulağa yayılan şiddetli, zonklayan, sürekli olan ağrı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri