Doğa, bize birçok temel kaynağı ve hizmeti sunar. Ormanlar, temiz havanın kaynağıdır ve atmosferdeki karbondioksiti emerek oksijen üretirler. Su kaynakları, içme suyu, sulama ve endüstriyel kullanım için vazgeçilmezdir. Toprak, tarım ve gıda üretimi için hayati bir kaynaktır.
İnsanların ve canlıların hayatını devam ettirebilmesi için doğa olmazsa olmazdır. Tüm canlıların yaşaması için gerekli koşullar doğada sağlanır. İnsan için hayati önem taşıyan doğa, insanlardan hak ettiği değeri göremez. Çevre insanlar tarafından kirletilmekte ve dünya yaşanmaz hale getirilmektedir.
Doğa, sağlığımızın ve refahımızın temeli. Bize temiz hava, su, yiyecek, çeşitli malzemeler ve dinlenme alanı sunar. Doğada zaman geçirmek, zihin sağlığımız için faydalı.
Çevreyi koruma bilinci sayesinde su, hava ve toprak kirliliği önlenir, doğal hayat korunur, karbon ayak izi azalır, küresel ısınma ve sera gazı etkisinden korunulur, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakılır.
İlgili 26 soru bulundu
İnsanlar doğal çevre ile sürekli olarak bir etkileşim içerisinde olmaktadır. İnsanlar çevrenin sunmuş olduğu şartlara uyum sağlamakla birlikte, doğal çevreyi de kendi gereksinimleri doğrultusunda değiştiren etkiler ortaya koymaktadır. Bunun sonucunda da ortaya doğa ve insan etkileşimi sonucu çıkmaktadır.
Doğayı toplumun ihtiyaçlarına göre şekillendirmenin şiddetli etkileri, aşırı insan nüfusu artışı ile daha kötü bir hale gelmiştir. İnsanların çevrede hasara yol açan aktivitelerine nüfus artışı, aşırı tüketim, aşırı kullanma, çevre kirliliği ve ormansızlaşma örnek verilebilir.
Araştırmalar orman civarında sıkça yürüme fırsatı bulanların şehirde yaşayan insanlara göre daha sağlıklı bir zihne sahip olduklarını göstermektedir. Doğa manzaraları antidepresan etkisi ile insanları şehir hayatının stresinden uzaklaştırır ve daha iyi bir zihinsel sağlığa sahip olmalarına yardımcı olur.
Soluduğumuz havadaki oksijen, karbondioksit ve azot oranlarında yaşanacak küçük değişimler bile Dünya'daki yaşamı sonlandırabilir. Bu derece hassas dengelere bağlı olan yaşamın devamlılığını garanti altına almak için doğanın korunması ve yaşam alanlarının dikkatli şekilde belirlenmesi gerekir.
Doğanın Önemi:
Toprak, tarım ve gıda üretimi için hayati bir kaynaktır. Ekosistemler, biyoçeşitlilik sayesinde dengeli bir şekilde işler ve türlerin hayatta kalmasını sağlar. Doğa aynı zamanda insanların fiziksel ve zihinsel sağlığı için önemli bir rol oynar, stresi azaltır ve ruh halini iyileştirir.
Doğada bulunan her insan daha merhametli olur, çünkü canlıya olan saygısını geliştirir. Her canlının yaşama hakkı olduğunu bilen ve o canlıların amacını misyonunu merak edenler doğa içinde daha çok olmak ister ve doğaya bağlanırlar.
Genellikle "doğal çevre" ya da yabani hayvanlar, dağlar, ormanlar, denizler, vbg. barındıran yabani/vahşi doğa, insan müdahalesi ile önemli ölçüde değiştirilmemiş ya da insan müdahalesine rağmen devam eden şeyler anlamına gelir.
Doğa sevgisi, insanın içinde olan ve Dünya'ya farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan bir sevgidir. Unutmamak gerekir ki doğa bizim evimizdir. Doğa biz kucak açar, doğanın verdiği besinleri yer, doğada barınır, doğa da yaşarız. Hayvanlar da bitkilerde bizim gibi doğada yaşarlar.
İnsan doğaya ne kadar yabancılaşırsa o kadar toplumsallaşır, ne kadar toplumsallaşırsa da o kadar kendine yabancılaşır. İnsanların maddi yaşam koşullarını belirleyen onların bilinçleri değildir, bu maddi koşullar onların bilinçlerini belirler.
Derelerden okyanuslara, hayvanlardan insanlara, dağlardan ormanlara kadar her şey doğanın bir parçasıdır. Kendine özgü varoluş kuralları olan doğa, bir anlamda da insanın etkin olmadığı, kendiliğinden süregelen yapıların tümüne denir.
İnsan ve doğa arasındaki etkileşim aşağıda görüldüğü gibi temelde üç şekilde gerçekleşir. Bunlar insanın do- ğaya bağımlı olması, insanın doğaya adapte olması ve insanın doğayı değiştirmesi şeklindedir.
Doğa insansız yaşayabilir ama insan doğasız yaşayamaz. Bu yüzden doğa insana hakimdir. Zaten doğanın parçasıyız biz.
Dünya genelinde insan kaynaklı sorunları şöyle sıralayabiliriz: Çevre yıkımı (toprak, hava, su, iklim, flora ve fauna, ozon tabakasının yıkımı, atmosferin ısınması, asit yağmurları, çölleşme, toprak erozyonu, orman ölümleri ve kıyımları) Doğaya yabancılaşma. Nüfus artışı
Coğrafya biliminin konusu da insan ve doğa arasındaki etkileşimdir. İnsan ve doğa etkileşimi; insanın doğaya bağımlı olması, doğaya adapte olması ve doğayı değiştirmesi şeklinde gerçekleşir.
Doğaya saygı, insanların doğayı anlamaları, değer vermeleri ve korumaları anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri