Farsça'da geçmiş zaman fiili olan Amed kelimesi, gelmek, geliş, varis ve sütunlar anlamlarına gelmektedir. Güneşin en berrak doğduğu yer olarak da kullanılmaktadır. Amed, Kürtçe'de Diyarbakır şehri için kullanılan isimdir.
Roma ve Bizans kaynaklarında ise şehrin adının Amid, O'mid, Emit ve Amide şeklinde geçtiği görülmektedir. 11. yüzyılda yöreye gelen Türkmenler de, şehirdeki yapılarda kullanılan siyah renkli taşlardan dolayı şehre "Kara Amid" demişlerdir.
farsça'da gelmek anlamındaki "ameden" fiilinin mazi * köküdür. yalnızbaşınayken "geldi" anlamına gelmektedir.
amed, arapça'da sütun, direk benzeri bir manada kullanılıyor. bu amed, ayn harfiyle ve a hecesi uzatılmadan okunur. hümeze suresinin son ayetinde "fi amedin mümeddedeh" şeklinde, sütunlara bağlanmış olarak ateşe gireceklerinden bahsederken çoğul manada geçmektedir.
Rudaw gazetesine göre, çoğu Diyarbakır'da olmak üzere, Türkiye'de adı Amed olan bin 400 çocuk var. Çoğu Diyarbakır'da olmak üzere, Türkiye'de adı Amed olan bin 400 çoçuk var. "Amed"den sonra en popüler isim ise Dersim.
İlgili 15 soru bulundu
Kulübe ismini veren Amed kelimesi, Diyarbakır kent merkezinin tarihi isimlerinden biri olan, Süryanice Amed/Amîd kelimesinden gelmektedir.
Amed SFK ya da tam adıyla Amed Sportif Faaliyetler Kulübü, 2. Lig'de mücadele eden Diyarbakır (kürtce: Amed) merkezli spor kulübü.
Aden ismi son dönemlerde kız çocukları 👩 için çok tercih edilen isimlerden biridir. Arapça kökenli bir isimdir.
ameden - آمدن
[ مَ دَ ] (مص) جیأة. جیئه. اتو. اَتْی. اتیان. اَتْوَة. جَیْ ء. (دهار). مَجی ء. ایاب. قدوم.
İlk yerleşiminden günümüze kadar bölgeyi egemenliği altına alan bütün krallıklar şehri farklı adlarla anmıştır. Şehrin adı ilk ola¬rak Asur hükümdarı Adad Nirari I (MÖ.1316-1281) ye ait bir kılıç kabzasında 'Amidi' veya 'Amedi' olarak geçmektedir.
Amida (Yunanca: Ἄμιδα, Kürtçe: Amed) Günümüzde Modern Diyarbakır'ın bulunduğu Mezopotamya antik şehri. Romalı yazarlar Ammianus Marcellinus ve Procopius, Roma eyaleti Mezopotamya'nın bir şehri olarak kabul ederler.
diyar-ı bekr 'den türemiştir. arap bekr bin vail ve kabilesi buraya yerleştikten sonra şehre bütün doğu halkları diyarbekr demeye başlamışlardır. daha sonra diyarbekir' e dönüşmüştür. cumhuriyet döneminde şehrin ismi diyarbakır olarak değiştirilmiştir.
Bekir, Arapça kökenli bir isim olup, "ilk doğan", "erken", "sabahleyin olan" veya "ilk" anlamlarına gelir. Genellikle ailenin ilk çocuğuna veya erken doğmuş çocuklara konulan bir isimdir.
Çünkü elde hazır bir etüt yoktu. Uzun komisyon toplantılarının ardından şehrin eski adı olan Amida'nın Yakut dilinde bakır, bakır sikke anlamına geldiği ve mıntıkanın bir maden sahası olduğu göz önüne alınırsa Atatürk'ün dileği olan Diyarbakır isminin gayet uygun olacağına karar verildi.
Diyarbakır, Türkiye'nin en büyük Kürt nüfusuna sahip şehridir. 2023 yılı nüfus sayımına göre, Diyarbakır'ın toplam nüfusu 1.2 milyondur ve bu nüfusun %85'i Kürttür. Kürtlerin yanı sıra, Diyarbakır'da Türk, Arap, Ermeni ve diğer azınlık gruplarından insanlar da yaşamaktadır.
Ancak, günümüzde kullanılan "Diyarbakır" ismi, Osmanlı döneminden beri yaygın olarak kullanılan resmi ismidir. Genel olarak, Diyarbakır ismi bu şekilde tarihî ve kültürel bir anlam taşımaktadır. Şehrin ismi, bakır madenciliği ve bakır ticareti ile de ilişkilendirilebilir.
(Fars.) [Kadın] 1. Dinlenme, sükun, karar.
Acem kelimesinin aynı zamanda tek kişiyi belirtmek için kullanılan bir kalıp olan nisbet hali acemî, fasih konuşsun veya konuşmasın, “Arap olmayan kimse” demek olup bu mânada Hz. Peygamber tarafından Vedâ hutbesinde de kullanılmıştır (bk. Müsned, V, 411).
Aden isminin kökeni, Arapçadır. Özellikle, birinci anlamı; "cennet bahçesi" anlamında olup, bu anlamda kullanılır.
Aden Bahçesi (İbranice: גַּן עֵדֶן Gan Eden, Arapça: جنة عدن Jannat 'Adn), Kitâb-ı Mukaddes'te Adem ile Havva'nın yaşadığı cennet bahçesidir. Eden'in Orta Doğu'da bir yerde olduğu düşünülmektedir. Aden sözcüğü zevk anlamına geldiğinden Zevk Bahçesi olarak da adlandırılabilir.
Aden ismi Kur'an-ı Kerim'de (Hud Suresi 60. Ayet ve Necm Suresi 50. Ayet) geçmektedir ve Aden ismini koymak caizdir. ADEN İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Aden ismini kullanan 1.536 kişi bulunmaktadır.
Şehrin Fethi
30'a kadar sahabi ile şehre girmeyi başaran Halid bin Velid, dışarıda bekleyen Iyaz bin Ganem ve adamlarına kapıları açar ve İslam ordusu şehre girer. Melike Meryem ise savaşı kazanamayacağını anlayınca, hazineyi de alarak, Roma İmparatorluğu'na kaçar.
Amida Aetius (/eɪˈiːʃəs/; Latince: Aëtius Amidenus 5. yüzyılın ortalarından 6. yüzyılın ortalarına kadar) Bizanslı bir Yunan doktor ve tıp yazarıydı, özellikle tıp bilgisi ile öne çıkan biridir.
Haber Merkezi – TFF 2.Lig'de yapılan kuraların sonuçlarına göre Amedspor, Kırmızı Grup'ta yer aldı. Diyarbekirspor, Vanspor ve Adıyaman FK ise Beyaz Grup'ta mücadele edecek. 2023-2024 Sezonu TFF 2.
Diyarbakır, Kürtlerin başkenti Amed'tir. Sanıldığının aksine sadece filolojik bir ayrım değil bu, tarihsel, kültürel ve sosyolojik bağlamda bir halkın yaşama biçimidir Amed. Kürtlerin kendi yaşadıkları kaderin adıdır Amed.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri