Abdestli olmalı, Kıbleye yönelinmeli ve eller semâya açılmalıdır. Duaya eûzü-besmele, Allah'a hamd ve Peygamberimize salât ve selâm İle başlanmalıdır. Zulümler terk edilmeli ve tövbe edilmelidir. Günahı gerektirecek isteklerde bulunulmamalı ve acele edilmemelidir.
- Duaya başlarken olduğu gibi, duayı bitirirken de Allah'a hamd ve resulüne salât ve selâm ile mühürlemek. - Dua sonunda "âmin" diyerek elleri yüzüne sürmek. Bunları ve diğer dua adabını yerine getirerek dua edildiğinde, İnşallah o dua makbuldür. Kul, kendisine en yakın olarak Allah'ı bulmalı ve hiç unutmamalıdır.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi. Dua ettikten sonra ellerini mutlaka yüzüne sürer ve ashâbına da bunu tavsiye ederdi.
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
İlgili 32 soru bulundu
Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve, El-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi.
Allah'a en büyük ismiyle dua etmek, dualar içerisinde en hayırlı olanlardandır. Dolayısıyla Esmâ'ül Hüsna içerisinde yer alan bu isimle yapılan duaya, anında kabul olan mucize dua diyebiliriz. Yani bir dileği olan kimse, bu duayı okuyup ''Yüce Allah'ım İsmi Azam hürmetine'' diye isterse duası kabul olur, muradına erer.
Bir şeyi çok istiyorsun, Allah'ım bu iş olsun diye temenni ediyorsun, dua ediyorsun, yüce Allah'a yöneliyorsun bu dinen sakıncalı değildir. Yani kişinin bir şeyi çok arzu etmesi onun imanına onun ameline onun Müslümanlığına zarar vermez.
Hadis-i şerifte; (Duanın kabul olması için, iki şey lazımdır: Birincisi, duayı ihlas ile yapmalıdır. İkincisi, yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duası, hiç kabul olmaz) buyuruldu.
l Sen isteyen insan, başvurduğun kapı ise Allah'ın kapısı. O halde o kapıya bir şey istemek için başvurduğunda önce bütün övgünü, hamdini, senanı O'na yönelt. Yönelt ki başvurun, “İlk defa sana işim düşüyor” ya da “Senden ilk defa bir şey istiyorum” anlamına gelmesin. Çünkü zaten her şeyini O'na borçlusun.
Allah kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmezmiş. Bir şeyi istemek ona nail olacaksınız demektir. Yani Allah size dua etmeyi nasip ettiyse duanızı da kabul edecektir.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Allah dua eden kullarına uc sekilde cevap verir. Evet der. istedigini verir, hayır der daha iyisini verir, bekle der en. iyisini verir...
Abdestli olmalı, Kıbleye yönelinmeli ve eller semâya açılmalıdır. Duaya eûzü-besmele, Allah'a hamd ve Peygamberimize salât ve selâm İle başlanmalıdır. Zulümler terk edilmeli ve tövbe edilmelidir. Günahı gerektirecek isteklerde bulunulmamalı ve acele edilmemelidir.
Tesbih Duası Türkçe Okunuşu
Sonrasında, subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim. Ayetel Kürsi okunduktan sonra ve tesbih bitince Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerike leh. Lehu`l-mulku ve lehu`l-hamdu ve huve alâ kulli şey`in kadîr.
d) Israrla dua edilmelidir. Bir mümin, ettiği duanın kabul edilmesi hususunda aceleci olmamalıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Sizden herhangi biriniz 'dua ettim de kabul olunmadı' diyerek acele etmediği sürece duası kabul olunur.” (Buhârî, De'avât, 22 [6340]; Müslim, Zikir, 90-92 [2735] ).
Seher vakti, yalvararak dua etmek, bid'atlerden sakınmak, gafil olmamak, uyanık olmak, helal yemek, haramlardan kaçmak... Cuma günü ve gecesi, Recebin ilk, Şabanın 15. gecesi, Bayramın birinci geceleri, Arefe günü, Ramazan gün ve geceleri, iftar zamanı edilen dualar makbuldür.
(Zariyat 18) Seher vakti, gecenin son altıda biridir. Gecenin ikinci yarısından sonra da dualar kabul olur. [Gece, akşam ile imsak vaktinin arasıdır.] 2- Mübarek gün ve geceler Cuma günü öğle ile ikindi arası.
1. Bizim açımızdan imkansız olan ancak dünya da olabilmesi Allah'ın adetullah kanuna aykırı olmayan şeylerdir ki, bunları istemek caizdir. 2. Bu dünyada olmasını istediğimiz şey, Allah'ın kainata koyduğu kurallara zıt olmasıdır ki, böyle bir şeyin olması mümkün olmadığı gibi istemek de doğru değildir.
Nasip olmayanı, Allâh ne dile düşürür, Ne kalbe düşürür, Ne de Duâ'ya düşürür.
Kalbimizde Allah'a sığınma isteği ve ihtiyacı varsa, bu, duânın ta kendisidir. Bu isteği kendi sözlerimizle duâya çevirip, yani bu ihtiyacı Allah'a karşı özlü, içtenlikli ve sözlü hale getirip Rabbimizden dilediğimiz her şeyi isteyebiliriz, korktuğumuz her şeyden Rabbimize sığınabiliriz.
Kuran-ı Kerim'de 7 sayısı kutsaldır. Örneğin; büyü bozma ritüellerinde de bazı sureler 7 kez ya da 7'nin katları olarak tekrarlanır. 7'nin büyük bir enerjisi vardır. Bazı duaları 7'nin katı olarak okursunuz ve bu duaların enerjileri daha yüksek olur.
Allah (c.c)'un birbirinden güzel isimleri içinde geçtiği için duaların en büyüğü olarak nitelendirilebilen Şahmeran duası ile ilgili merak edilenleri sizler için cevaplamaya çalıştık... Duaların şahı olarak geçen ''Şahmeran duası'' toplum içerisindeki insanlarda her dilek ve istek için okunabilmektedir.
Sual: Hangi kişilerin duası makbuldür? Hacıların, mücahidlerin, dertlilerin, hastaların, gariplerin, mazlumların, yolcuların, ana babanın, bela gelmeden önce dua edenin, çok zikredenin, Müslümanlıkta saçlarını ağartanın, oruçlunun, salih âlimin ve adil idarecinin duaları makbuldür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri