[1] Yemin, yalan olduğu düşünülebilen sözün doğruluğuna inandırmak içindir. Sözün doğruluğunda kuşku yoksa yemine gereklilik yoktur.
Doğru Söze Ne Denir sözü soru kalıbında olsa da daha çok birinin söylediklerini onaylamak için kullanılır. Dilimize yerleşmiş olan bu söz, günlük hayatta da sıklıkla dile getiriliyor. Bu söz birinin fikrini ya da teklifi desteklemek için de kullanılabilir.
"Doğrunun yardımcısı Allah'tır" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, doğrulukta ısrar edenlerin sonunda mutlaka destek göreceğini ve doğrunun her zaman galip geleceğini vurgular.
"Akıl akıldan üstündür" Atasözünün Anlamı: Bir kişinin aklı, başka bir kişinin aklını aşabilir ve daha üstün olabilir.
"Aslan yattığı yerden belli olur " Atasözünün Anlamı: Birinin karakteri veya özellikleri, onun alışkanlıklarından veya yaşam tarzından anlaşılır.
İlgili 25 soru bulundu
"Ateş düştüğü yeri yakar " Atasözünün Anlamı: Bir olay ya da felaket, en çok onun yaşandığı yeri ve oradaki insanları etkiler.
[1] İşlerinde doğruluktan ayrılmayan kişiye Allah her zaman yardım eder.
Cevap: eksikleri, yanlışları, yolsuzlukları bütün çıplaklığıyla ortaya koyan ve eleştiren söz, bu işi yapanlara acı gelir.
Doğrunun yardımcısı Allah'tır atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisidir.
Bu atasözünün tam anlamı ile cümlede kullanılabilmesi için öncelikle anlamının iyi kavranması gerekmektedir. Doğru Söze Ne Denir Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Herhangi bir konu ile alakalı gerçek bir şey söylendiği zaman kimsenin konuyla ilgili yorum yapmasına gerek yoktur. Çünkü doğru bir sözler yorum gerektirmez.
Söz Ağızdan Çıkar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: mert olan kişi, sözünde durur verdiği sözü yerine getirir.
[1] Bir sözün doğru olup olmadığı gelişinden, tutarlı olup olmamasından anlaşılır.
"Doğru söz acıdır" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, gerçekleri dile getirmenin bazen zor ve acı verici olabileceğini ifade eder. Ancak bu, doğruların söylenmemesi gerektiği anlamına gelmez. Doğru, hoşa gitmese de kısa vadede acı verse de uzun vadede faydalıdır.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
"Allah dağına göre kar verir " Atasözünün Anlamı: Allah, herkese taşıyabileceği yükü verir; kimseye taşıyamayacağı bir yük yüklemez.
Doğru Söyleyenin Tepesi Delik Olur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: sözüm bir kimseye dokunur mu diye düşünmeyerek doğruyu söyleyen kişi çok düşman kazanır.
Kılavuzu karga olanın burnu boktan çıkmaz Kılavuzu karga olanın burnu boktan çıkmaz. [1] "Bir işe yanlış veya uygun olmayan kişilerle başlandığında, sonuçları istenmeyen şekilde biter" anlamında bir söz.
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır [1] Sabırlı olmak zordur ama sonucu tatlıdır. [2] Azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
"Deniz dalgasız olmaz, kapı halkasız." Bu atasözü, her şeyin kendine özgü bazı niteliklere sahip olduğunu ve bunların kaçınılmaz olduğunu belirtir. Tıpkı denizin doğal olarak dalgalı olması gibi, bir kapının da bir halkaya ihtiyacı vardır. Her şeyin doğasında olan ve değiştirilemez bazı özellikler olduğunu ifade eder.
[1] Kimi durumlarda yardımlaşarak işlerin kolay kurtulacağını anlatır. [2](Doğru Olmaya Bilir 1. Anlamı Yazın)Yardımlaşma Bazı Durumlarda Gerekli Olabilir.
Eden bulur, inleyen ölür Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, yaptığımız hareketlerin, davranışların ya da işlediğimiz suçların karşılığını bir şekilde göreceğimizi belirtir. İyi ya da kötü ne yaparsak onun sonucunu yaşarız. Aynı zamanda sürekli yakınarak geçirilen bir ömür yerine, harekete geçilmesi gerektiğini ifade eder.
Türk Dil Kurumu açısından ev alma komşu al atasözünün anlamı için 'Bir mülk edinirken öncelikle komşulara bakılmalıdır. ' yorumu çıkıyor. Yani yerleşim olarak ikamet edilecek bir yer için, çevredeki insanların güvenilir ve iyi olması çok daha önemlidir.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
"Balık baştan kokar" Atasözünün Anlamı: Bir oluşum, organizasyon veya toplulukta sorun varsa, bu sorunun liderlikten veya yönetimden kaynaklandığını ifade eden bir atasözüdür. Sorunların çözümü için liderliğin veya yönetimin düzeltilmesi gerektiğini belirtir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
Armut Dalının Dibine Düşer Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir kimse önce yakınlarına yararlı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri