Özellikle günlük ya da haftalık kiralanan evlerde fuhuş suçlarının işlenmesinin ardından düzenlenen yasada 18 yaşından küçük olanların ev kiralaması, otelde ebeveynlerin izni olmadan kalması mümkün değil.
Yasa gereği 18 yaşından küçükler rezervasyon yapamamaktadır.Konaklayacak kişilerden en az 1 kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmekte olup,rezervasyon işlemlerinin 18 yaşından büyük kişilerce yapılması gerekmektedir.
Kiracı ise ev sahibinin kabul ettiği durumlarda vekalet aracılığı ile başkasına imza attırabilir. Ancak 18 yaşından küçüklerin, kısıtlıların ve ayırt etme gücüne sahip olmayanların kira sözleşmelerinde imza yetkisi yoktur.
Günlük kiralık evlerin yasal olması için ev sahiplerinin gerekli belgeler ile birlikte başvuru yapmış olması zorunludur. Bu durumda da ev sahiplerinden ruhsat fotokopisi, tapu fotokopisi, adres ve iskân belgeleri talep edilir.
Günübirlik kiralanan evlerde "her an ulaşılabilecek" mahiyette sorumlu işletici bulunacak. Yönetmelikle, daha önce yönetmelik ekinde yer alan, buralarda çalışanlara ait kimlik bildirim belgesi, işletici kimlik bildirim belgesi ve konutta kalanlara ait kimlik bildirim belgesi yürürlükten kaldırıldı.
İlgili 17 soru bulundu
Milliyet muhabirinin 18 yaşının altındaki bir müşteri gibi aradığı evleri günlük kiralayanlar, yaşın bir sorun olmayacağını söyledi. Avukat Aşkın Topuzoğlu ise “18 yaşından küçükler ev kiralayamaz” dedi.
Unutmayın kurumsal bir işletmeye sahip olmayan fakat günlük kiralık daire hizmeti veren yerler yasal olmadıkları için herhangi bir denetime tabi tutulmuyor. Konaklayacağınız daire ve binada elektrik ya da gaz kaçağı gibi problemler de karşılaşabileceğiniz tehlikeler arasında olacaktır.
Günlük kiralık ev sahipleri, müşterilerinin kimlik bilgilerini SMS'le emniyete gönderecek. Suçluların takibi kolaylaşacak. Polis, aranan suçluların gizlenmek ve fuhuş amacıyla kullandığı günlük kiralık evleri "SMS"le kayıt altına alacak.
Ev kiralamak için yaş sınırı nedir diye soranlar için yaş sınırı 18'dir.
Kanun ne getirmişti? Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile günlük kiralık evlerde kalan kişilerin kimlik kayıtları kolluk kuvvetlerine bildirilecek ve kimlik bildirimlerini kolluk kuvvetlerine göndermeyen işletmelere ve kiracılara 5 bin TL ila 10 bin TL arasında idari para cezası kesilecek.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde her bir 6 ay fesih dönemidir. 6 aylık süre sonunda sözleşmenin feshedilebilmesi için kiracıya 3 ay önce bildirimde bulunulması gerekir. Kiracı bu bildirime rağmen, evi tahliye etmemişse tahliye davası açılabilir. Fesih döneminin bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde açılması gerekir.
Ev Sahibi Kiracıyı Kendim Oturacağım Diye Çıkarabilir Mi? Kiraya veren kendi ihtiyacı nedeniyle kiracıyı evden çıkarabilir. Bunun için sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açmalıdır. Davada ihtiyacının gerçek ve samimi olduğunu ispatlaması beklenmektedir.
Kural olarak kiraya verenin bu rızayı alt kira sözleşmesi öncesinde yazılı olarak vermesi aranırsa da daha sonradan icazet yolu ile yazılı muvafakat verilmesi de kiralanan evde başkasının oturmasını hukuka uygun hale getirecektir.
18 yaş altı kişilerin yanlarında veli olduğu takdirde diledikleri gibi otele giriş yapabilir. Bunun dışında yukarıda belirttiğimiz gibi ailesi tarafından karakoldan izin alınmalıdır. Pansiyonlardaysa genel yaş sınırında belirli kurallar oluşturulmuştur. Daha önce 20 yaş altı olan sınır günümüzde 18'dir.
18 yaşın altında bulunan çocuklar tasarruf ehliyetine sahip olmadıklarından, tapu işlemleri anne ve babaları tarafından birlikte karşılanır, bunlardan biri yok ise (ölü veya boşanmış) anne veya babası tarafından tapu işlemi gerçekleştirilir.
herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Reşit olmayan kullanıcılar: Yaşı 18'den küçük olan kişiler Airbnb'de hesap oluşturamaz veya rezervasyon yapamaz.
Araç kiralamak için seçtiğiniz şirketin istediği yaşta olmanız ve ehliyetinizin de onların talep ettiği kadar süreli olması yeterli.
Fakat araba kiralamak için 18 yaşında olmak yeterli değildir. Çünkü araç kiraladığınız zaman arabanın bütün sorumluluğunu üstlendiğiniz için belli bir yaşı doldurmanız gerekir. Ehliyete sahip olan bireyler en az 23 yaşını doldurduktan sonra araba kiralama işlemine başvurabilirler.
Oteller yasa gereği tüm misafirlerinin kimlik bilgilerini alıp bulunduğu bölgeye göre jandarmaya ya da polise bildirmek zorunda. Böylece otelde konaklayan misafirler kolluk kuvvetleri tarafından da görülebiliyor ve kayıt altına alınıyor. Otele gelen misafirin kimliğinin fotokopisinin çekilmesi ise zorunlu değil.
Otel girişi esnasında konuklardan odada konaklayacak kişilerin T.C. kimlik numarası talep edilir ve kimlik bilgileri tesis tarafından polis ya da jandarmaya bildirilir. Otel odasına dışarıdan bir misafir gelmesi durumunda bu kişinin kimlik bilgilerinin de otel ile paylaşılması gerekir.
Şu anki yasalara göre "zina" serbest, yasal. Yani reşit insanlar istedikleri gibi çiftleşir. Hiçbir engel ve sınır yok... Yani hiçbir otel veya pansiyon evlilik cüzdanı sorma yetkisine sahip değil.
Apart otelin iş yeri açma ruhsatı olmayan haline günlük kiralık daire de diyebiliriz. Ayrıca apart oteller ticari verimlilik bakımından konaklama amaçlı yapıldığından yaşam alanları dairelere göre daha küçüktür.
İçişleri Bakanlığı, Kimlik Bildirme Kanunu'nun uygulanması ile ilgili yönetmelikte değişiklik yaptı. Yönetmeliğe "günübirlik kiralanan ev" tanımı eklendi. Düzenlemeyle birlikte özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri ve işletmeler tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutmak zorunda olacak.
Ayrıca, bir hukuk uzmanından da danışmanlık alarak yasalara uygun şekilde hareket etmek önemlidir. Sonuç olarak, Türkiye'de yazlık evi günlük olarak kiraya vermek yasal olarak kabul edilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri