Doğrudan öğretim, öğretimi yapılacak içeriğin ardışık şekilde sıralanması, öğrencilerin tam katılımı, öğretmenin düzeltici dönütler vermesi, ipuçlarının düzenlenmesi, ipuçlarının uygulanması ve geri çekilmesi anlamına gelir (Rosenshine, 1982; Güzel, 1998).
Doğrudan öğretimde öğretmen üst düzey örgütleyicilerin kullanıldığı bir girişten sonra, sunumunu gerçekleştirmektedir. Sunumun ardından öğretmenin rehberliğinde öğrenci etkinliklerine ve öğrenciler yeterince uzmanlaştığında kendi başlarına etkinlik yapmalarına yer verilir.
2-Dolaylı Öğretim Stratejisi: Öğrenci merkezlidir ve öğretmen, bilgiyi aktarmaktan çok bilgiye ulasmayı kolaylastıran, destekleyen, öğrenme ortamını düzenleyerek öğrenci katılımını sağlayan bir konumdadır. Bireyde yasam boyu öğrenme kapasitesi ve motivasyonunu gelistirir.
Öğretim stratejisi seçimini etkileyen dört değişken vardır: Bunlar, dersin (konunun) içeriği ve hedefleri, öğretmenin özellikleri, öğrenci özellikleri, öğrenme çevresi.
İlgili 17 soru bulundu
Bunlar; sunuş yolu ile öğretim stratejisi, buluş yolu ile öğretim stratejisi, araştırma-inceleme yolu ile öğretim stratejisidir.
Sınıfında farklılaştırılmış öğretimi uygulamak isteyen bir öğretmenin yararlanabileceği çok sayıda strateji bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilinenleri: istasyon, merkezler, ajanda, karmaşık öğretim, yörünge çalışmaları, giriş noktaları, öğrenme sözleşmeleri ve katlı öğretimdir.
Yöntem, tasarlama, teknik ise tasarının uygulanmasıdır. Öğretim Stratejisi: Öğretimin hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmada kullanılan küçük ölçekli plan. Strateji, dersin amacına ulaşmasını sağlayan yöntem, teknik ve araç - gerecin belirlenmesine yön veren genel bir yaklaşımdır.
Doğrudan öğretim yönteminin basamakları; a) programa dayalı değerlendirme, b) öğretimi planlama, c) hazırlık aşaması, d) model olma, e) rehberli uygulamalar, f) geri dönüt ve düzeltme, g) bağımsız uygulamalar, h) kalıcılıktır (Gürsel, 2017).
Sunuş yoluyla öğretim stratejisinde; konu alanının kavramları, ilkeleri, fikirleri, süreçleri öğretmen tarafından organize edilip sunularak anlamlı öğrenme gerçekleştirilir. Sunuş yoluyla öğretimde; Öğretim adım adım ilerler. Grafik, şema ve resim gibi görsel uyarıcılar bol kullanılır.
Bruner tarafından ileri sürülen buluş yoluyla öğretim stratejisinde öğretim süreci “problem çözme” şeklinde sürdürülür ve öğrenci aktiftir.
Doğrudan öğretim yöntemi; konuları küçük basamaklarla sunan ve çocuğun etkinliklerden ne kadar yararlandıklarını belirlemek için sürekli değerlendirme yapmayı içeren bir yöntemdir. Doğrudan öğretim öğretmen merkezlidir.
Doğrudan Yöntem
Süreç, dil bilgisel yapı ve kelime bilgisinin kademeli olarak edinilmesinden oluşur. Öğrenci bir tercüman gibi dili kelime kelime çevirmektense hedef dilde düşünmeye teşvik edilir. Yazılı metinlerden önce dili duyar ve kullanır.
Bu stratejilerden biri olan farklılaştırma stratejisi temelde, sektörde var olan rakiplerden farklı bir uygulamaya imza atarak rekabet üstünlüğü elde etme ana fikrine sahiptir.
Simit Tekniği: Öğretmen tahtaya bir simit şekli çizer. Şeklin dış tarafına ''öğreniyorum'' • ve iç tarafına ''biliyorum'' ifadeleri yazılır. Daha sonra öğrencilerden konu • hakkındaki bilgilerini paylaşmaları istenir. Gelen cevaplar simit şeklinin ilgili yerlerine not edilir.
Farklılaştırılmış öğretim, öğrencilerin bireysel farklılıklarının ön plana alındığı, öğrenme düzeylerine göre öğretim planlandığı bir yöntemdir. (Heacox, 2002; Tomlinson, 2001).
Soru- cevap yöntemi; Öğretmenin formule ettiği soruları, öğrencilerin sözel olarak cevaplamalarına dayanan bir öğretim yöntemidir. Etkili soru sorma yeteneğine sahip bir öğretmen ; Öğrenci düşüncelerini etkiler.
Örgütleme stratejileri; gruplama, terim ya da düşünceleri bir araya getirme, küçük alt parçalara bölmeyi ve önemli düşünceleri belirlemeyi ya da daha geniş bilgiden ana düşünceleri çıkarmayı içerebilir. Örgütleme stratejisini kullanan kişi konuyu yeniden yapılandırarak düzenler ve kendisi için anlamlı hale getirir.
Öğrenme stratejisi, "öğrenen kişinin öğrenme sırasında gerçekleştirebileceği ve onun kodlama sürecini etkilemesi umulan davranışlar ve düşünceler"dir (1).
Öğrenci merkezlidir. Öğrencinin etkin olması esastır. Tanımlar, genellemeler önceden hazır olarak verilmez. Gözlemlerden ve örneklerden yola çıkılarak tanımları, formülleri, ilkeleri genellemeleri öğrenci kendisi bulur.
Anlamlandırma stratejilerinde; zihinsel imgeler oluşturma, anahtar sözcük ve bellek destekleyiciler kullanma, kendi kelimeleriyle özet çıkarma, benzerlikler kurma, soruları yanıtlama ve kendi düşünceleriyle not alma gibi etkinliklerin kullanılabileceğini ifade edilmektedir (Weinstein ve Mayer, 1986: 320-321).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri