Doğrudan anlatım, aktarılan cümlenin değiştirilmeden aktarılmasıdır. Dolaylı anlatım ise aktarılan cümlenin kendi cümlemizle birleşmesi ile değişmesi demektir. Aktarma cümleleri birbirine çevirebilmek kazanımlardan en önemlisidir. Mecazlı anlatım, özellikle atasözü ve deyimlerde zor sorular getirebilir.
Doğrudan anlatım yapıldığında bir söz, herhangi bir değişikliğe uğratılmaz ve olduğu gibi söylenir. Dolaylı anlatımda ise genelde başka bir kişinin sözleri temel alınmakta ve ana yargı değiştirilmeden kişi kendi sözcüklerini kullanarak bu yargıyı başkalarına aktarmalıdır.
Doğrudan Anlatım; Öykü, roman gibi yazın türlerinde, olayların kahramanın ağzından anlatılmasıdır. Dolaylı anlatım bir şeyi dolandıra dolandıra, farklı yollardan anlatmaktır ama dolaysız anlatım bir şeyi direkt söylemektir.
Örnek: Babam: "Annen de ben de bu köyde doğup büyüdük." derdi. Arkadaşım: "Ben de o romanı ortaokul üçüncü sınıftayken okumuştum." diyor. Başkasına ait bir sözün hiç değiştirilmeden aktarılmasına doğrudan anlatım denir.
Eğer bu cümleyi başka bir arkadaşınıza "kafeye gideceğini söyledi" şeklinde iletirseniz işte burada dolaylı anlatım yapmış olursunuz. Dolaylı anlatıma verilebilecek bazı örnekler şunlardır: Gelecek sene olimpiyatlara katılacağını söyledi. Şirkette çalışan kişi sayısının bu yıl artacağını belirtti.
İlgili 20 soru bulundu
Doğrudan anlatım, herhangi bir konuda bir kişiye ait olan görüş ve düşüncelerin bir değişikliğe uğratılmadan, olduğu gibi söylenmesi olarak belirtilmektedir. Başka birine ait olan bir sözün herhangi bir değişikliğe uğramadan ve herhangi bir yorum katılmadan söylenmesi doğrudan anlatım olarak ifade edilmektedir.
Başkasından alınmış olan bir sözün, cümle içerisinde yargı değiştirilmeden kişinin kendi sözcükleri ile aktarılması dolaylı anlatım denir. Bu anlatım içerisinde kişi başka birinin cümlesini kendi cümlesi içerisine adapte etmektedir. Ancak aldığı cümlenin yargısını ve mantığını değiştirmez.
Bir başkasından duyulan sözlerin ya da alınan bilgilerin; cümledeki duygu ve düşünce yapısını bozmadan ve bilgiler değiştirilmeden başka bir kişi tarafından yeni bir cümle içerisinde ifade edilmesine dolaylı anlatım denilmektedir.
Dolaylı vergiler; yansıtılması kolay, mal ve hizmet satın alımı sırasında ödenen, dolaysız vergiler ise; vatandaşların gelir veya kazançları üzerinden alınan vergi çeşididir.
Betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere 4 başlıkta incelenen anlatım biçimleri anlamı kuvvetlendirir.
Dolaylı Alıntı
Ana düşünceyi değiştirmeden, yazarın kendi dil ve anlatımıyla okunan kaynaklardaki bilgilerin aktarılmasıdır. Tırnak işareti ya da sıkıştırılmış paragraf kullanılmaz.
TDK Yazım Kılavuzu'na göre tırnak işaretinin ( “ ” ) kullanıldığı yerler şöyle sıralanmıştır: “1. Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tır nak içine alınır: Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin ön cephesinde Atatürk'ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” vecizesi yer almaktadır.
Yazılı Anlatım Yazılı anlatımda, anlatılmak istenen duygu, düşünce ya da istek yazı ile anlatılır. Yazılı anlatıma komposizyon ya da yalnızca yazı denir. Anlatım özellikleri yazılı anlatım için de geçerlidir.
1) Düz anlatım: Öğretmen ders plan ve öğretim tasarımı çerçevesinde konuyu, bir metni okuyor gibi sözel ifadeleriyle anlatmasıdır.
Mizah ya da gülmece, hayatın güldürücü yönünü ortaya çıkaran sanat türüdür. İnsanı gülmeye sevk eden resim, karikatür, konuşma ve yazı sanatıdır. Mizah eserleri sadece şaka, güldürme maksadıyla söylenip, yazılıp, çizilmediği gibi belli fikirleri ifade etmek için de ortaya konulabilir.
ÖZNEL YARGILI CÜMLELER
Söyleyenin kendi düşüncesini, duygusunu veya beğenisini içeren cümlelerdir. Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değiştiği için öznel yargılar kanıtlanamaz.
Dolaysız nesneler eylemden doğrudan etkilenirler. Dolaylı nesne (indirect object) ise hareket bildiren eylemlerin yer aldığı cümlelerde dolaysız nesne ile birlikte yer alabilirler. Dolaylı nesne, cümlede “Kim için? veya Kime ?” yada “Ne için veya Neye?” gibi sorulara yanıt veren öğedir.
Dolaylı vergiler ise kişinin sahip oldukları üzerinden değil, tüzel kişilerle arasındaki ekonomik işlemlerden doğan vergilerdir[2]. Dolaylı vergilere de KDV, ÖTV, damga vergisi, harç gibi vergileri örnek verebiliriz.
Cümlede ifade edilen düşüncenin, genellikle alaycı biçimde, tersini kasteden anlatım biçimidir. Örnekler: Takımımız bu haftaki maçında muhteşem bir oyunla 4-0 mağlup oldu. Çocuk o kadar çalışkandı ki her dönem en az beş zayıf getirirdi.
ANLATIM BİÇİMLERİ VE DÜŞÜNCE GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ
Anlatım biçimlerini ele alan (açıklama, tartışma, öyküleme ve betimleme) dört temel anlatımdan birinin içerisinde faydalanabileceği gibi bu tekniklerden yalnızca biri eserin anlatımına hakim olabilir.
İnsanları duygulandıran onlara cesaret veren ve coşturan bir anlatım hamasi anlatım olarak ifade edilmektedir. Kahramanlık duygularını anlatan edebi türlerde hamasi anlatıma sıklıkla rastlanmaktır.
Fiil Cümlelerinde Dolaylı Anlatım
Başka bir kişiye ait olan bir sözün, diğer kişilere aktarılırken; bu sözü kendi cümlemizle anlatılmasıdır. Başkasına ait olan sözü kendi cümlemizin içinde değiştirerek yeniden söyleriz.
Dolaylı anlatım sıkça kullanılan bir anlatım türüdür. Sadece gazete, dergi, kitap ve ya makalelerde değil aynı zamanda günlük hayatta da sık sık kullanılır. Eğer dikkat edilirse konuşma dilinde dolaylı anlatıma başvurulmaktadır.
Kinâye veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan üstü örtülü söz. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri