Doğrudanlık İlkesi Nedir? Doğrudanlık ilkesi, yargılamayı yürüten hakimin doğrudan doğruya delilleri toplamasını yani sanığı, mağdur, tanık ve bilirkişiyi dinlemesini, keşfi yapmasını ve söz konusu delilleri değerlendirerek hükmü vermesi anlamına gelmektedir. Yargılama yapan hakim ile hüküm veren aynı hakim olmalıdır.
Medeni usul hukukuna hâkim olan diğer ilkeler gibi doğrudanlık ilkesi de adil ve doğru bir karar verilmesine hizmet eder. Doğrudanlık ilkesine uygun yapılan bir yargılama ile, hüküm verici mahkeme, tarafları ve delilleri huzurunda inceleme, onlar hakkında kişisel izlenim edinme fırsatı bulacaktır.
Sözlülük – Yazılılık İlkesi
Sanığın sorgusu, savcının iddiası ve savunmalar gibi duruşma sırasındaki muhakeme işlemlerinin hepsinin sözlü olması gerekir. Yazıldık ilkesi ise muhakemede yazılı olarak ne bildirilmişse onun karara esas alınabileceğini ifade eden ilkedir.
Doğrudanlık, kesintisizlik, açıklık, yüzyüzelik, sözlülük temelde duruşmaya has ilkelerdir.
İlgili 16 soru bulundu
Doğrudanlık İlkesi Nedir? Doğrudanlık ilkesi, yargılamayı yürüten hakimin doğrudan doğruya delilleri toplamasını yani sanığı, mağdur, tanık ve bilirkişiyi dinlemesini, keşfi yapmasını ve söz konusu delilleri değerlendirerek hükmü vermesi anlamına gelmektedir. Yargılama yapan hakim ile hüküm veren aynı hakim olmalıdır.
Taraflarca getirilme ilkesine göre: Kanunda öngörülen istisnalar dışında, hakim, iki taraftan birinin söylemediği şeyi veya vakıaları kendiliğinden dikkate alamaz ve onları hatırlatabilecek davranışlarda dahi bulunamaz. Kanunla belirtilen durumlar dışında, hakim, kendiliğinden delil toplayamaz.
Ceza hukukunun başlıca temel ilkeleri; yasallık, kusursuz ceza olmaz ilkesi, cezaların şahsiliği ilkesi, hümanizm ilkesi, hukuk devleti ilkesidir.
Herkes, gerek medeni hak ve yükümlülükleriyle ilgili nizalar, gerek cezai alanda kendisine yöneltilen suçlamalar konusunda karar verecek olan, yasala kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından davasının makul bir süre içinde, hakkaniyete uygun ve açık olarak görülmesini isteme hakkına sahiptir.
“Ne bis in idem“; ceza hukuku ve ceza yargılama usul hukuku ilkesi olarak bilinmekte ve sıkça olmasa da uygulamada gündeme gelebilmektedir. Bir eylemden veya atılı suçtan ötürü suçlananın, iki ayrı yargılamaya tabi tutulmaması hatta cezalandırılmaması olarak tanımlanmaktadır.
Özet: Kanunilik ilkesi, kanunların açık, belirli olmasını ve geriye yürümemesini gerektiren yasal bir terimdir. İlke Latince “nullum cri- men nulla poena sine lege” (kanunsuz suç ve ceza olmaz) cümlesiyle ifade edilebilir.
Dağınıklık İlkesi
“ Dağınıklık ilkesi, Cumhuriyet Savcısının herhangi bir kimseye, araca veya kuruma bağlı olmaksızın maddi gerçeği araştırmasına imkân sağlamaktadır. Cumhuriyet Savcısı bu araştırmayı yaparken her türlü makam ve merciden bilgi ve belge isteyebilecektir.
Bu ilke “sanığın derdini anlatabilmesi- ni, gereği gibi dinlenilmeden mahkûm edilememesini, öne sürülen iddiaları ve aleyhine olan delilleri çürütebilmesini ve bu sayede muhakemenin gidişine etki edebilmesini” ifade eder.
Çeşitli sınıflandırmalar olmakla birlikte, mahkemenin çözmesi gereken asıl olayı ispatlayan delillere doğrudan doğruya deliler, hakkında karar verilmesi gereken esas olaya bağlı olan yan olayları açıklayan deliler ise dolaylı veya belirti deliller olarak adlandırılır.
Re'sen Araştırma İlkesi, davaya konu kanıtların hazırlanmasında, dava taraflarının yanında, mahkemenin de görevli olmasını ifade etmektedir. İdari yargı hâkimi kanıtların araştırılmasında ve yargı sürecinde re'sen hareket etme yetkisine sahiptir (Gözübüyük, 2006: 377).
Maddi gerçeğin arandığı ceza muhakemesi, delil olmadan başlamaz; başka deliller olmadan da ilerleyemez.
Alenîyet ilkesi, yargılamanın tarafı olmayan üçüncü kişilerin, yargılamayı izleyebilmesi ve yargılamanın sonucunda verilen hükmü öğrenebilmesi anlamına gelir. Âdil yargılanma hakkının unsurlarından biri olan alenîyet ilkesi, yargılamaya egemen olan ilkelerdendir.
Suçluluğunun kesin hükümle sabit olmasına kadar suçsuz sayılması anlamına gelen masumiyet karinesi ve aralarında sıkı bir ilişki olan lekelenmeme hakkı kişinin toplum nezdinde onurunu, şerefini korumaya yönelik ve adil yargılanma hakkı kapsamında da önemli olan iki haktır.
Bir dava açılmadan mahkeme kendiliğinden olaya el koyarak yargılama yapamaz. Buna, “davasız yargılama olmaz ilkesi” denilmektedir. CMK'nın 225/1. maddesinde; “hüküm, ancak iddianamede unsurları gösterilen suça ilişkin fiil ve faili hakkında verilir” denilerek, bu ilke benimsenmiştir.
Ceza hukuku içerisinde 2 adet önemli ilke yer edinmektedir. Bunlardan ilki suçta ve cezada kanunilik olarak belirtilen ilkedir. Diğeri ise suç ve ceza da kusur olarak belirtilen ilkedir. Bunlar kanun içerisinde detaylandırılarak belirli süreçlerden geçmektedir.
Hümanizm (Fransızca: humanisme), insan odaklılık veya insanmerkezcillik. Kanunların düzenlenmesinde tanrının değil insan aklının esas alındığı rasyonalizm ile ampirizme odaklanan felsefi düşünce öğretisi.
Ülkede işlenen suçlar açısından failin veya mağdurun vatandaşlığına bakılmaksızın o ülke ceza kanunlarının uygulanmasına mülkilik (ülkesellik) ilkesi denmektedir.
Taleple bağlılık ilkesi, Medenî Usul Hukuku'nda yer alan yargılamaya hâkim olan ilkelerden bir tanesidir ve hâkimin, tarafların talepleriyle bağlı olduğunu, talepten fazlasına veya talepten başka bir şeye karar veremeyeceğini; ancak duruma göre talep sonucundan daha azına karar verebileceğini ifade eder.
Teksif ilkesi, usul işlemlerinin, belirli bir usul kesitine kadar mahkeme önüne getirilmesini, öngörülen usul kesitinin tamamlanmasından sonra ileri sürülen ya da getirilen işlemlerin mahkemece dikkate alınmamasını öngören yargılama hukuku ilkesidir.
Hukuki dinlenilme hakkının anayasada yer alması, bu hakkın bağımsız sübjektif bir hak olması ve usuli insan hakkı olarak kabul edilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri