Dünyanın ilk elektrikli otomobili unvanına sahip olan Electrobat, Pedro Salom ve Henry G. Morris tarafından 1894 yılında Philadelphia'da üretildi. Çıktığı ilk test sürüşünde Electrobat, beklenmediği kadar başarılı oldu!
Tarihte bilinen ilk elektrikli motor ve araç, 1835 yılında Thomas Davenport tarafından Amerika Vermont'ta icat edildi. Araç, iki elektromıknatıs, bir pivot ve bir batarya kullanılan küçük bir lokomotifti.
1880-1900: Erken Tarihi
Türkiye'de ilk elektrikli otomobil II. Abdülhamid tarafından İngiltere'de Messrs Immisch & Co şirketine 1888 yılında sipariş edildi.
Şimdi Avrupa Birliği 2035'de içten yanmalı arabaları tedavülden kaldıracağını söylüyor. İçten yanmalı motorlar ortaya çıkana kadar 1830'lu yıllarda Macaristan, Hollanda, İngiltere ve ABD gibi ülkelerde elektrikli araba üretimi konusunda ilk atılımlar yapıldı.
Türkiye' de elektrikli araba üretiliyor mu? Evet, elektrikli araç sektörünün neredeyse başlarında sektöre dahil olan Türkiye, TOGG marka yerli otomobil ile üretici markalar arasında.
İlgili 43 soru bulundu
Üretilen bu elektrikli otomobilin bir de ismi vardı: Electrobat! Dünyanın ilk elektrikli otomobili unvanına sahip olan Electrobat, Pedro Salom ve Henry G. Morris tarafından 1894 yılında Philadelphia'da üretildi.
Fosil yakıt tüketmediği ve egzoz sistemine sahip olmadığı için daha çevre dostu bir kullanım sunuyor. Elektriği daha yüksek bir yüzdeyle kinetik enerjiye çevirdiği için içten yanmalı motorlara göre daha verimli çalışıyor. Mekanik akşamların neden olduğu yağ ve bakım giderleri gibi ekstra maliyetleri ortadan kaldırıyor.
Avrupa Birliği, elektrikli araçlara geçişi hızlandırmak ve iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla yeni benzinli ve dizel otomobillerin satışlarının 2035'ten itibaren yasaklanması konusunda anlaşma sağladı.
3. Avrupa'nın Elektrikli Araç Konusundaki Hedefleri Neler? Avrupa Komisyonunun, Sürdürülebilir ve Akıllı Ulaşım Stratejisi doğrultusundaki uzun vadeli hedefleri şu şekilde: EV kullanımı, 2030 yılına dek 30 milyona ulaşacak. Avrupa otoyollarındaki tırların 80 bin adedi, 2030 yılına kadar sıfır emisyonlu olacak.
Yasaya göre, otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.
Bir elektrikli araç bataryasının ömrü çoğunlukla 8 ila 10 yıl arasında oluyor. Esasında yapılan araştırmalar elektrikli araç bataryalarının değişim gerekmeksizin 20 yıla kadar kullanılabileceğini gösteriyor. Ancak üretici firmalar çoğunlukla 8 yıl bandında garanti sunuyor.
Bugüne kadar 800'ün üzerinde TOGG üretildiğini belirten Bakan Kacır, yıl sonuna kadar 20 bin, 2032'ye kadar ise 1 milyon araç üretileceğini söyledi.
İstenildiğinde benzinli istenildiğinde elektrik motoruyla ilerleyebilen ilk aracı 27 yaşındayken Ferdinand Porsche yapmıştır. 1902 yılında “Mixte-Wagen” adını verdiği aracı tanıtmıştır.
Tesla 2003 yılında San Francisco, California'da, bir grup mühendisin, daha iyi, daha hızlı ve daha eğlenceli olacağı fikrine dayanarak tamamen elektrikli arabalar tasarlamanın ve üretmenin mümkün olduğunu göstermek için bir araya geldiği oluşumdur.
2018 yılında temelleri atılan ve büyük heyecan uyandıran TOGG, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir marka.
Tarihin ilk otomobilinin hangisi olduğunu söyleyebilmek oldukça zor olsa da genel olarak Karl Benz tarafından üretilen Benz Patent Motorwagen ilk otomobil olarak kabul edilir.
Çin'i de Amerika takip ediyor. Avrupa ülkelerinde ise LIB kapasitesi bakımından Macaristan, Polonya ve Almanya öne çıkıyor. Çin, dünya pazarına hakim durumda görülse de ilerleyen senelerde Avrupa'nın LIB kapasitesindeki payının yüzde 25'e yükselmesiyle Çin'in tahmini payının yüzde 65'lere kadar gerilemesi bekleniyor.
Tesla, Kanada, Amerika, Meksika, İzlanda, İngiltere, Belçika, Hollanda, Danimarka, İsviçre, Avusturya, İsveç, Finlandiya, Litvanya, BAE, Sri Lanka, Çin, Hong Kong, Günye Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde en çok tercih edilen elektrikli otomobil.
150 kilometre menzili ve 16 yaşındaki gençlerin de kullanabileceği İnegöl'de üretilen Türkiye'nin yeni yerli elektrikli otomobil Amperino göz alıcı tasarımyla 2025'te seri üretime geçecek.
Dünyada elektrikli araçların pazar payının, model çeşitliliği ve yeni yatırımlarla 2025'e kadar yüzde 29'a yükseleceği tahmin ediliyor.
Uluslararası Enerji Ajansı'na göre 2022'de dünya yollarındaki elektrikli otomobil sayısı yaklaşık 26 milyon adede yükseldi.
ELEKTRİKLİ ARAÇ VE ÇEVRE
Elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlu araçların aksine herhangi bir fosil yakıt tüketmeden ve karbon salınımı yapmadan çalışırlar. Çevre dostu elektrikli araçlar sayesinde aynı zamanda gürültü kirliliğinin de önüne geçilmektedir.
Elektrikli araçlar aynı tempoda düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 17,5 kWh değerinde elektrik tüketir, binek araç ise 100 kilometrede ortalama 6 litre dizel tüketir. Kasım 2023 fiyatları ile 100 km için elektrikli araç şarj bedeli: Evde şarj etmeniz halinde 17,5×2,13 TL = 37,27 TL.
Doğa dostu bir ulaşım sunan elektrikli araçlar ülkemizde her geçen gün yaygınlaşıyor. Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD), 2022 yılında Türkiye'deki elektrikli araç sayısının 2021 yılına göre yüzde 188 artışla toplamda 8 bin 210 adede ulaştığını ifade ediyor.
“Geleneksel ve elektrikli araçlar arasındaki önemli bir fark güç aktarma organlarıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, elektrikli araçların çoğunda çok vitesli şanzıman yoktur. Bunun yerine, tek vitesli şanzıman elektrik motorunu çalıştırır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri