Nüfusunun önemli bir kısmını bölgenin doğu kesiminde yaşayan Türklerin oluşturduğu Doğu Türkistan, Türk milletinin ana yurdu olmasının yanı sıra sahip olduğu tarihi birikimi, köklü kültürel değerleri, coğrafi ve siyasi yapısı bakımından da kuşkusuz diğer medeniyetler için de önemli bir merkez konumundadır.
Çinlilerin Xinjiang (Türkçe şekliyle Sincan) dedikleri Doğu Türkistan, tarihte birçok Türk Devletinin kurulduğu tarihi Türk yurdudur.
Son tahminlere göre, Doğu Türkistan'ın bugünkü nüfusu 13 milyondan biraz fazladır. Uygur Türkleri 5 milyon 800 bin, Kazak Türkleri 800 bin, diğer Türk boyları 90 bin, Moğollar 100 bin, Mançurlar 70 bin, Tungan (Çinli Müslüman) 100 bin ve geriye kalan nüfusu Çinliler teşkil etmektedir (Alptekin, 1988:145).
Türkistan, Orta Asya'da, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Rusya, Moğolistan ve Çin topraklarının bir kısmını kapsayan çoğunlukla Türk halklarının yaşadığı coğrafî bir bölgedir.
Türkistan'da, VIII. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar, konar-göçer Türk boyları arasında adlarından sıkça söz ettirmiş olan Çiğiller, adı geçen coğrafyada geniş bir alana dağılmışlardır. Zamanla yerleşik hayatı da benimsemiş bulunan Çiğillerin bazı kabileleri, Selçuklular zamanında Anadolu'ya da göç etmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
Oğuzlar'a "Türkmen" veya "Turkoman" denir. Son zamanlarda Türkmen terimi Müslüman Türk demektir. Fransız Türkolog Jean Deny görüşüne göre ise “men” kuvvet ekidir ve Türkmen “Türkler'in de Türk'ü', soyca Türk ya da soyu Türk ve öz be öz Türk” anlamına gelmektedir.
"Doğu Türkistan 3. yüzyıldan beri Çin'in bir parçasıdır" ibaresi. Raporda ayrıca Şincan Bölgesi'nin 3'üncü yüzyılda kurulan Han Hanedanlığı'ndan beri Çin'in bir parçası olduğu, bölgede yaşayan insanlar ile etnik kültürün, uzun bir göç ve uyum süreci sonucu oluştuğu kaydedildi.
Doğu Türkistan'da Yeni Uygurca dışında beş Türk dili daha konuşulmaktadır. Bu diller Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca ve Tuvaca'dır.
Bunun en çarpıcı örneği olarak 7 Temmuz günü Hualin bölgesinde 10 bin Çinli, devlet televizyonlarının halkı kışkırtmasının da etkisiyle 70 Uygur Türkünü öldürmüştür.
Çin Halk Cumhuriyeti'nde Türk uluslarından olan, Uygur, Kazak, Kırgız, Özbek, Tatar, Salar ve Yugurlar yaşamaktadırlar.
Başbakan. Salih Hudayar, genç bir Doğu Türkistan bağımsızlık lideri, siyasi aktivist, iş danışmanı ve yüksek lisans öğrencisidir. Haziran 2017'de Doğu Türkistan Ulusal Uyanış Hareketi'ni kurdu ve Doğu Türkistan'ın bağımsızlığının yeniden kazanmak için açıkça savunmak için küresel bir hareket başlattı.
Uygur Soykırımı, Çin Hükûmeti tarafından Uygurlar'a karşı uygulanan şiddet ve İnsan hakları ihlallerine verilen genel isimdir. Bu politika çoğunluğu Uygur olan bir milyondan fazla Türk Müslümanın herhangi bir yasal işlem olmaksızın, gizli gözaltı kamplarında tutulmasına yol açtı.
Doğu Türkistan bayrağının anlamı özgürlüğü konu alır. Mavi renginin özgürlüğü ve sonsuzluğu simgelemesi bu bayrakta mavi rengin bir deniz gibi kullanılıyor oluşundan bellidir. Sömürgeden kurtuluşun ve bağımsızlığın adıdır. Aynı zamanda bitmeyen bir inancın da simgesidir.
Doğu Türkistan'da olaylar 5 Temmuz'da başladı, üç gün devam etti. Çoğunluğunu Uygur üniversite öğrencilerinin oluşturduğu kalabalık bir grup, 5 Temmuz 2009'da Uygur Türklerine yönelik baskı, ayrımcılık, ortadan kaybolma, kaçırılma ve fabrikalarda zorla çalıştırmalarını protesto amacıyla Urumçi'de gösteri düzenledi.
Uygur, Kazak, Huy (Döngen), Kırgız, Tacik, Özbek, Tatar, Salar, Dong Şiang ve Baoan milliyetlerinden halklar İslâm dinindendir. Dolayısıyla Doğu Türkistan'ın toplumsal yaşamında en etkin din İslâmiyet'tir. Doğu Türkistan'da 23.000 cami, Lamaist tapınağı ve Katolik kilisesi bulunmaktadır.
Doğu Türkistan'da 2004 yılı nüfus sayımında bölgede nüfusun resmi rakamlara göre 19.630.000'a ulaştığı açıklanmıştır. Bugün ise Doğu Türkistan'da 25 milyon kadar Türk'ün yaşadığı tahmin edilmektedir.
ÇİN VE SOVYET ORDUSUNA DİRENEN DOĞU TÜRKİSTAN MİLLİ ORDUSU
1955 yılına gelince tamamen ortadan kaldırıldı.
Doğu Türkistan'ın Stratejik Önemi
Politik, ekonomik ve demografik olarak Uygurların yaşadığı, Pekin hükümeti için çok önemli olan bölge, resmi olarak Sincan Uygur Özerk Bölgesi olarak adlandırılmaktadır. Bölge Çin kıtasının altı özerk bölgesinden birisidir. Sekiz Orta Asya devleti ile sınırı vardır.
Doğu Türkistan yaklaşık iki yüz yıldır işgal altında. 1949'da Çin tarafından ilhak edilen bölgede zulüm ve hak ihlalleri devam ediyor. Doğu Türkistanlılar hâlâ asıl vatandaş olarak kabul edilmiyor. Bölgede yaşayan Müslüman azınlıkların ibadet etmesi, başörtü takması ve sakal bırakması yasak.
Tarihte Çin'in Orta Asya'ya yayılması için köprü ve sınır mahiyetinde olan Doğu Türkistan bölgesi, bugün askerî savunma, ülke güvenliği, ekonomik kalkınma, petrol ile doğalgaz ve diğer yer üstü ve yer altı zenginlikleriyle yine stratejik önemini korumaktadır.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Konar-göçer hayat tarzına sahip olan Türkmenlerin kökeni Oğuz Türklerinin atası olduğu kabul edilen efsanevi Oğuz Han'a dayanmaktadır. “Diğer bazı Türk grupları gibi uzun yıllar göçebe bir hayat süren Türkmenler, Oğuz grubuna mensup Türk boylarındandır” (Kara, 2002, s. 235).
Türkmen kimliği ve kültürü kimi yörelerde yalnızca Alevi inançlı Türklerce temsil edildiğinden, bu yörelerde halk arasında Türkmen kelimesi yalnızca Alevi anlamındadır. Örnek olarak, Kars - Ardahan illerinde yaşayan Aleviler Türkmen adıyla anılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri