Bebeğin henüz anne karnındayken yaptığı kakaya mekonyum denir ve bu amniyon sıvısına karışır. Böyle bir durumda bebeğin normal doğum esnasında mekonyumlu amniyon sıvısı yutması halinde akciğerlerinin enfeksiyon kapmasından, bebeğin ölümüne kadar ciddi risk taşıyan bir durumdur.
Rahim içi sıcaklığı korumada da etkilidir. Bebeğin kordonunun sıkışmasını engeller. Bebek amniyon sıvısını solur ve yutar. Bu şekilde hem solunum hem sindirim sistemine geçen sıvı bebeğin solunum ve sindirim sisteminin iç yüzeyinin gelişmesini sağlar.
Doğum esnasında, suyun azlığı, bebeğin kordonunda basıya ve rahim kasılmalarını tolere edememesine neden olabilir. Bu durumda, doğum eylemi sırasında, rahim kasılmalarıyla, bebeğin kalp atışları düşebilir ve sezaryen kararı alınabilir.
Sezaryen ile Doğumun Avantaj Ve Dezavantajları
Bebeğin sıkışması, oksijensiz kalması gibi kötü olasılıklar sezaryende yoktur.
Doktorunuz muayene yaptığında rahim ağzından amniyotik sıvı sızıntısını görür. Ayrıca ultrasonda bebeğin sıvısının azalmış olduğu da farkedilir. Şüpheli bir sızıntı varsa doktorunuz amnisure ya da actimprom gibi çeşitli testlerle suyunuzun gelip gelmediğini netleştirmek isteyebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Doğum sancılarının başlamasından sonra rahim ağzı tam açık oluğunda yani 10 cm. açıldığında amniyon kesesi yırtılır ve sonra doğum gerçekleşir. Kesenin doğum sancıları başlamadan önce açılmasına erken membran rüptürü (EMR) adı verilir. Halk arasında "suları geldi" deyimi bu olayı anlatmak için kullanılır.
Aynı şekilde, hiç kasılmalarınız başlamadan su gelmesi olabilir ya da su gelmesi, doğumun herhangi bir evresinde gerçekleşebilir. Önce ya da sonra su gelir diye bir sıralama yoktur.
Sezaryen doğum birçok riski de artırır; kısa vadede, kan pıhtılaşması, acil rahim ameliyatı, felç vb. olarak karşımıza çıkarken uzun vadede, pelvik ağrıda artıştan ileriki hamileliklerde dış gebeliğe kadar birçok soruna sebep olabilir.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
DSÖ uzmanları, kadınların özellikle doğum sırasında kaliteli sağlık hizmetlerine daha az erişimi olduğunda anne ölümlerinin arttığını söylüyor. Anne ölümlerinin önde gelen nedenleri arasında şiddetli kanama, yüksek tansiyon, enfeksiyon ve güvenli olmayan kürtajdan kaynaklanan komplikasyonlar bulunuyor.
Amniyotik sıvı şeffaf ve temiz bir sıvıdır. Ama bazen amniyotik sıvı içerisinde koyu yeşil yada kahverengi renk değişikliği varsa bebeğin kakasını yaptığını gösterir, bebek sıkıntıdadır ve acilen doğum gerekirse sezaryenle gerçekleştirilmelidir.
Plasenta için 0.7 kg. Amniyon sıvısı için 0.8 kg.
Suyun gelmesini takip eden 2 gün içinde doğum gerçekleşecektir. Suyun geldiğini fark ettiğiniz an doktorunuza gitmek en doğru yöntem olacaktır. Hastanede yapılan tetkikler sonucu doktor doğum zamanının geldiğini haber verirse anne adayına yapay sancı vererek 24 saat içinde doğumun gerçekleşmesini sağlar.
Bebeğin anne karnında kakasını yaptığı nasıl anlaşılır? Ne yazık ki ultrasonda veya muayenede bunu anlamak imkansızdır.
İlk Kaka (Mekonyum) ve İdrar
Normalde bebekler doğumdan sonra ilk 24 saat içinde kakalarını yaparlar. Bebeğin ilk kakası yeşil-siyah renkli, yapışkan kıvamlıdır. Bebek beslenmeye başladıktan sonra kakanın rengi ve kıvamı değişir.
Dil gelişimi bir öğrenme sürecidir. Yeteneklerin ebeveynlerce pozitif yönde desteklenmesi bebek gelişimi için şarttır. 2. Araştırmalara göre çocuğun dil gelişimin anne karnında başladığı düşünülmektedir.
Vajinal yoldan yani normal doğumla doğması mümkün olmayan bebekler karın ön duvarı ve rahmin kesilmesi ile birlikte sezaryen aracılığı ile doğurtulmaktadırlar. Normal doğuma kıyasla ağrısız bir doğum yöntemi olan sezaryende plasentaya kadar kesilerek bebek alınmaktadır.
Normal vajinal doğum sonrası anne ölümü yaklaşık 1/10000 den daha az iken sezarye- ne bağlı ölüm riski 1/2500 civarında olup bu oran normal doğumun 4 katıdır. Sezaryen sonrası kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonlar nedeniyle mortalite görülmektedir (1,2,4).
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Ameliyattan hemen sonra kesi hattı üzerine belirli bir süre kum torbası gibi ağrılıklar konulması sıkça yapılan bir uygulamadır ancak iyi kanama kontrolü yapıldığında hastaya gereksiz ağrı hissettirmesi dışında bir fonksiyonu yoktur.
Karın bölgeniz ve dizinize kadar olan sahanın antiseptik solüsyonla silinmesi ve örtülmesi sonrası sezaryen operasyonuna başlanır. Bu işlemde karnınızın alt bölgesine yaklaşık 11-15 cm uzunluğunda bir kesi yapılır.
Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da prenses doğum olarak bilinen epidural anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Epidural anestezi bir ağrı kontrol yöntemidir. Bu işlem anne adayı otururken ya da yan yatar pozisyonda yapılır.
Suni sancı verildikten sonra birkaç saat içinde doğum başlar. Bu süre bazen 24 saatten daha uzun sürebilir.
Rahim ağzı açılmaya yeni başlamıştır. Başlangıçtan 3-4 cm açıklık olana kadarki zamandır. --- İlk doğumlarda ortalama 6-7 saat sürer. En fazla 20 saate kadar çıkabilir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri