Aşağıda yazılı olan gebelik önleyici araçlar için doktorunuzdan reçete almanız gerekir: Doğum kontrol hapı
Doğum kontrol hapını satın almak için bir doktordan reçete almanız gerekir. Doğum kontrol hapını reçetesiz alamazsınız. Doğum kontrol hapını sadece bir eczaneden alabilirsiniz.
Doğum kontrol hapına başlamak isteyen bireyin sağlık hizmeti sağlayıcılarından kombine doğum kontrol hapları için bir reçete talep etmesi gereklidir.
Türkiye'de aile planlaması kapsamında Aile Sağlığı Merkezleri'nde kondom, doğum kontrol hapı, aylık ve üç aylık iğneler ücretsiz olarak sunuluyor.
Ertesi gün hapı fiyatı ortalama 90 – 130 TL arasındadır. Eczanelerde reçetesiz olarak satılmaktadır. Ertesi gün haplarının sadece beklenmedik durumlarda gebeliği önlemek amacıyla kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
***Ürün beyaz reçete ile satılmaktadır.
En zararsız olarak kabul edilen doğum kontrol hapları genellikle düşük dozlu olanlardır. Örneğin, Loestrin 24 Fe ve Yaz gibi markalar genellikle en az yan etkiye sahip olarak kabul edilir.
Halk arasında "aile hekimlikleri" olarak bilinen Aile Sağlığı Merkezleri (ASM), birkaç yıl öncesine kadar istenmeyen gebeliklere karşı talep edenlere doğum kontrol ürünlerini ücretsiz veriyordu. Ancak 2019 yılından itibaren bu konuda sıkıntılar yaşanmaya başladı ve belli ürünler gelmediği için verilemedi.
Ancak doğum kontrol hapı kullanılmadan önce mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olmak gerekir. Özel durumlar dışında tüm kadınlar tarafından kullanılabilen doğum kontrol hapı, çocuk sahibi olmak istemeyen, adet düzensizliği ya da ağrılı adet dönemi yaşayan kişiler tarafından da kullanılabilir.
Eczanelerin verdiği bilgilere göre, doğum kontrol hapları 26 Haziran 2012'den beri SGK sisteminde “pasif ilaç” kategorisinde. Yani SGK ilaç ücretini hiçbir koşulda karşılamıyor.
Doğum kontrol hapları yani OKS'ler doğru şekilde kullanıldığında ilk hap kullanımı ile birlikte korumaya başlarlar. İlk hapı adetin ilk 5 günü içerisinde aldıysanız anında etki eder fakat bunun dışında bir zamanda aldıysanız etkili olabilmesi için 7 gün beklemeniz gerekir.
Bir aile planlaması yöntemi düşünüldüğünde, özellikle de doğum kontrol hapları öncesi bir jinekolok tarafından jinekolojik muayene şarttır. Pek çok hap çeşidi vardır ve jinekolok doktor tarafından kişiye en uygunu seçilerek reçete edilir. Haplar bir tablet tok karnına her gün belli bir saatte alınmalıdır.
Ayrıca ilacın gebeliği önleme konusunda göstereceği etki ilacın ne zaman kullanıldığına bağlıdır. Ertesi gün hapı olarak da bilinen bu haplar korunmasız girilen cinsel ilişkinin ardından en kısa sürede alınmalıdır. İstenen etki için cinsel ilişkiden en fazla 72 saat içinde alınması gerekir.
Evlenecek kişiler evlenmeden 1 ay önce hap kullanmaya başlamalıdır.
Doğum kontrol haplarının kullanımı şöyledir;
Adetin ilk 5 günü içinde ve mümkünse ilk gününde kullanıma başlanmalıdır. 21 gün ara vermeden kullanılır. Takip eden 7 gün hap kullanılmaz ve adet kanaması olur. Ardından ikinci kutuya başlanır.
Unutulan ve günün hapı olmak üzere bir günde iki hap içilmelidir. Kalan haplara aynı düzende devam edilir. Hap, 48 saatten daha uzun sürede alınmamışsa 7 gün boyunca prezervatif gibi ek bir korunma yöntemi gereklidir.
Doğum kontrol haplarının en önemli dezavantajı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamamasıdır. Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için doğum kontrol hapı ile gebelikten korunan kadınların ek olarak prezervatif kullanımına özen göstermesi gerekir.
Doğum kontrol ilaçlarının aksine ertesi gün hapı, düzenli kullanım gerektirmez ve gebelik istenmeyen ilişki sonrasında bir ya da iki doz olarak alınır.
Kombine doğum kontrol hapları yaygın olarak aile planlaması yapmak amacıyla, yani gebeliği önlemek amacıyla kullanılır. Bu gruptaki kontraseptif ilaçların içerisinde kadınlık hormonu yani östrojen ve progesteron hormonları bulunmaktadır.
Jinekolog, kadınların üreme sağlığıyla ilgilenen bir uzmandır. Aile doktorun veya pratisyen hekim de regl ile ilgili sorunlarında yardımcı olabilir veya cinsel olarak aktif olmayı düşünüyorsan doğum kontrol hapı yazabilir.
"Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde, sağlık ocaklarında ve ana çocuk sağlığı-aile planlaması merkezlerinde doğum kontrol hapları ile prezervatifler için halktan ücret alınmayacak."
Kilo alımı doğum control hapları içerisindeki progesterone tipine bağlı olarak gelişebilir. Yüksek doz hormon içeren, özellikle progesteronu değişik olan ilaçlarda belki su tutulumuna bağlı çok az bir kilo artışı söz konusu olabilir. Kadın bunu göğüslerde ve karın çevresinde şişkinlik şeklinde hissedebilir.
Doğum kontrol hapları tek başına kıllanmayı azaltsalar da tam olarak etkili değillerdir. Doğum kontrol haplarının hepsi kıllanma tedavisi için uygun değildir. İçindeki progesteronun erkeklik hormonunu azaltan bir doğum kontrol hapı olması tedaviyi olumlu olarak etkiler.
Doğum kontrol hapının koruma etkisi kullanıldığı ilk günden itibaren başlar. Ancak en iyi koruma için düzenli kullanım esastır. Hapı her gün ve günün aynı saatinde almak oldukça önemlidir. Bir ayın sonunda hapın, doğum kontrol etkisi yüzde yüze yaklaşmış olur.
Bu çok yüksek bir risk buna karşılık en garantili doğum kontrolü şu anda dünyada, tüplerin bağlanması yani kadının her iki tüpünün bağlanması ve her ikisinin yakılması veya deri altı implantları veya hormonlu spiral bunlar şu anda en güvenli doğum kontrol yöntemleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri