Yaşam boyu kalıcı olur. Her 10 bebekten 3'ünde birkaç tane görülebilir ve herhangi bir soruna işaret etmezler. Ancak sayılarının beş ve daha fazla olması durumunda bazı hastalıklara (nörofibromatozis gibi) işaret edebilir, bu durumda doktora danışmanızda fayda vardır.
Bu doğum lekesi, bazen doğumda bazen ise doğumdan çok sonra, hatta erken çocukluğa kadar herhangi bir zamanda oluşabilir. Boyut olarak büyüyebilir, ama sıklıkla zamanla solar. Bazı çocuklarda birden fazla sütlü kahve lekesi gözlenebilir. Eğer çocuğunuzda birçok leke varsa doktora danışmanızda fayda vardır.
Yeni doğan bebeklerin %30 ila 50'sinde ise somon lekeleri adı verilen doğum lekeleri görülür. Bu izler, deriden görülebilen kılcal kan damarlarının genişlemesinden veya kümeleşmesinden kaynaklanır. En sık alın, göz kapakları, üst dudak, kaş arası ve boynun arkasında görülür.
Doğum lekesi kimlerde görülür? Doğum lekelerinin tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Bazı doğum lekeleri genetik bozukluk sonucu görülür ve bazı genetik hastalıklarla birlikte görülebilir. Çoğu zamansa herhangi bir hastalık izlenmeksizin tamamen normal bireylerde ortaya çıkar.
İlgili 26 soru bulundu
Leylek ısırığı veya melek öpücüğü olarak isimlendirilen doğum lekeleri, hemanjiomlar gibi kırmızı veya pembe renkli olsalar da ciltte düz bir lezyon şeklinde ortaya çıkar. Genellikle yüz ve ense bölgesinde oluşan bu doğum lekesi türü, bebek kendini sıktığında veya ağlarken daha belirgin hale gelebilir.
Lekeler bazen kaybolurken bazen de kalıcı olarak ciltte kalabilir. Zamanla büyüyebilen yapıda olabilirler. Doğum lekesi genellikle zararsız olarak görülse de bazı lekeler herhangi bir tıbbi durumun sebebi olabilir.
Hamilelikle birlikte ortaya çıkan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde artar. Son üç aylık dönemde iyice belirginleşen lekeler, vücudun herhangi bir noktasında kendine yer bulabiliyor. Bu lekeler doğumdan sonra çoğu zaman kendiliğinden kaybolabiliyor.
Neden oluştuğu bilinmemektedir. Yaygın inanışların aksine, hamilelikte annenin yaptığı veya yapmadığı bir şey ya da yediği bir şey bebekte doğum lekesine yol açmaz. Doğum lekeleri genellikle zararsızdır, bebek için bir sorun yaratmaz ve tedavi gerektirmezler. Zamanla kaybolabilirler.
Hamilelik döneminde salgılanan östrojen hormonu kadınların güneşin zararlı ışınlarına karşı hassasiyetlerini arttırır. Özellikle yüz, eller ve elmacık kemiklerinin güneşten korunması oldukça önemlidir. Bu bölgeleri korumak için güneş ışınlarını engelleyen şapka, eşarp ve eldiven kullanılabilir.
Sağlığı tehdit etmediği gibi çoğunlukla 6 ay- 1 yıl içerisinde kaybolmaktadır. Bazen bu süreç uzayabilir. Özellikle de ensedeki lekeler kalıcı olabilmektedir. Lekelerin yüzde 90'ı ciltten kabarık değilse ilk 5 yaş içinde kaybolmaktadır.
Pigmente Doğum Lekeleri
Pigment, ciltte doğal biçimde mevcut olan ve deriye rengini sağlayan bir kimyasaldır. Bazı durumlarda ciltte bir noktada fazla miktarda pigment hücresi oluşur. Bu gibi olaylar pigmente doğum lekelerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Tedavisi kozmetik amaçla yapılır. Dermal melanositler yoğun melanin içerdiği için Q switched lazerlere yanıt iyidir. Ortalama 4-8 seans gerekir. Tedavi 2 ay ralıklarla yapılır.
Cevap: Bunu gidermekte sakınca yoktur. Şüphesiz bu sayıda lekelerin yüzde olması yüzü çirkinleştirebilir ve insanların tiksinmelerine ve uzaklaşmalarına neden olabilir. Bu konuda ki kural: Güzellik amacıyla yapılan değişiklik haramdır. Ancak bir kusuru gidermek caizdir.
Pigment hücrelerinin artımıyla oluşan pigmente doğum lekeleri, 2. Vasküler (damarsal) doğum lekeleri. Pigmente doğum lekeleri sütlü kahverenginden koyu mor siyah renge kadar değişen renklerde olurken, vasküler lekeler kırmızı-pembe renkte olur.
Halk arasında gül lekeleri olarak bilinen hemanjiomlar çocuklarda sık görülen iyi huylu tümörlerdir. Hemanjiomun kelime anlamı "iyi huylu damar tümörü" olsa da aslında urlarla gerçek bir ilişkileri yoktur.
DÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenses, "Doğum lekeleri dört veya daha fazlaysa ileride 'nörofibramatozis' dediğimiz hastalığa neden olabiliyor" dedi.
Çoğu vasküler doğum lekesi iyi huyludur ve tedavi gerektirmezken, bazıları kan damarlarını etkileyen nadir bir cilt kanseri türü olan anjiyosarkoma dönüşebilir. Tüm doğum lekelerinin kanserli olma riski taşımadığına dikkat etmek önemlidir.
Hamilelikte Cilt Ne Zaman Lekelenir? Bazı batıl inançlara göre hamilelikte cildin, bebeğin cinsiyetinin belli olmasına yakın zamanlarda lekelendiği ve meme ucunda özellikle koyu renkli lekelerin bulunması bebeğin erkek olacağına, lekenin bulunmaması ise bebeğin kız olacağına yorumlanmaktadır.
Halk arasında bazı besinlerin hamilelik süresince tüketilmemesinden bahsedilir. Özellikle bebeklerde leke oluşacağı düşüncesi de çok yaygındır. Yapılan tüm bilimsel araştırmalara göre çilek yemenin herhangi bir doğum lekesi yaptığına dair kanıt bulunmamıştır.
Günümüzde doğum lekesi için lazer tedavisi ile leke görünümü veren damarlardaki kan hücrelerine ısı gönderilir ve bu ısı damarları zamanla belirsizleştirerek yok olmasını amaçlar. Her seansta biraz daha belirsizleşen lekeler, lekenin koyuluğuna ve büyüklüğüne göre 5 seans ile 15 seans sonrasında yok edilebilmektedir.
· Lekenin oluştuğu bölgeye süt ile temizleyebilirsiniz. Süt aynı zamanda kuru ciltlere de iyi gelmektedir. · Süt kullanmak istemiyorsanız limon veya limon suyu da kullanabilirsiniz. Limon hem cildinizi parlatır hem de cilt lekelerini azaltır.
Girmene engel olur ama şansını dene.
Şarap lekeleri yenidoğanların yüzde 0.5'inde görülen damarsal doğum lekelerdir. “Kapiller malformasyon” veya “nevus flammeus” olarak da adlandırılırlar. Doğumdan itibaren mevcutlardır ve pembe-kırmızı veya morumsu renkte, deri seviyesinde lekeler olarak görülürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri