Doğum lekesi tedavisi Doğum lekeleri lazer tedavileri ile giderilebilir. Tedavi prensibi lekeyi oluşturan damarların içinden geçen kan hücrelerinin, lazer ışığı ile yakalanmasıdır. Böylece damar içinde ısı etkisiyle damar zedelenir. Bir süre sonra damar kaybolur ve böylece her seansta leke solmaya başlar..
· Kayısı suyu, salatalık ve çilek suyunu bir kasede karıştırın ve lekeninizin üzerine sürün. Malzemeleri aynı ölçüde bir kabın içerisinde karıştırın. Karışımı lekelerin üzerine küçük küçük sürüp, bölgeye masaj yapın. Bu maskeyi gün içerisinde bir kere uygulayabilirsiniz.
Doğum lekesinin ilaçlar ile kapatılmasının yanı sıra cerrahi operasyon ya da lazerli tedavi ile kapatılması da mümkündür. Tedavide belirleyici olan doğum lekesinin büyüklüğüdür. Geneli zararsız olsa da görüntü olarak rahatsız edici bir leke olması sebebiyle çoğu kişi doğum lekelerini kapatmak ister.
Doğum lekesi için cerrahi müdahaleler hastaneye yatış gerektirmez. Poliklinik ortamında ya da dermatolog muayenehanesinde yapılabilir. Doktor lokal anestezi uyguladıktan sonra doğum lekesini çıkarmak için küçük bir neşter kullanır. Doğum lekesi büyükse, birkaç randevu boyunca bölümler halinde çıkartılması gerekebilir.
Doğum lekesi tedavisinde en yaygın kullanımı olan lazer, pulse dye lazerdir. Pulse dye lazere dirençli vakalarda KTP lazer dedenebilir. Derin yerleşimli doğum lekelerinde, daha derin dokulara inme özelliği olan long pulsed ND:YAG lazer tedaviye eklenebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Günümüzde doğum lekesi için lazer tedavisi ile leke görünümü veren damarlardaki kan hücrelerine ısı gönderilir ve bu ısı damarları zamanla belirsizleştirerek yok olmasını amaçlar. Her seansta biraz daha belirsizleşen lekeler, lekenin koyuluğuna ve büyüklüğüne göre 5 seans ile 15 seans sonrasında yok edilebilmektedir.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Günümüz teknolojisinde lazer sistemleri sayesinde leke tedavisi daha rahat yapılabilmektedir. Leke tedavisi doktor kontrolünde ve doğru cihazlar ile yapıldığı takdirde işlemin ciddi yan etkileri görülmemektedir. Ayrıca leke tedavisi uygulanacak bölgelerin her işlemden sonra güneş ışınlarından korunması gerekmektedir.
Çoğu doğum lekesi türü ömür boyu kalıcıdır, ancak bazı türleri ilerleyen yaşla birlikte kaybolabilir. Genellikle zararsız olan doğum lekelerinin bazı türleri kozmetik nedenlerle veya hızlı büyüme nedeniyle tedavi gerektirebilir.
Tedavisi de, lazer, peeling, PRP tedavisi yani gençlik aşısı, ışık dolgusu gibi yöntemlerle mümkündür. Bu tedavi seçenekleri, ciltte oluşan lekeye göre, uzman tarafından seçilmelidir.
Lazer Tedavisi
Şarap lekelerini yok edebilir ya da büyük oranda hafifleterek daha da az görünür hale gelmesini sağlayabilir. Bu tür tedavi yöntemleri bir dermatolog ya da cerrah tarafınca yapılır. Lazer tedavisine bebeklik aşamasında başlandığında en başarılı neticeler elde edilmektedir.
Gül yaprağı sabunu: Her türlü cilt sorununa iyi gelmesinin yanında, çok etkili bir onarıcıdır. Cilde canlılık kazandırır ve gerginleştirir. Alerji, egzama ve açık yaralara iyi gelir. Makyaj temizler, ciltteki doğum lekelerini giderir.
Cilt lekelerine çözüm İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu, cilt lekelerinden kurtulmak için cildi temizledikten sonra elma sirkesine batırılan pamuk ile lekeli bölgelerin silinmesini önermektedir.
Özellikle küçük çaplı hemanjiyomlar, Moğol ve somon lekeleri gibi doğum lekeleri zamanla kendiliğinden kaybolabilir.
Hamilelikle birlikte ortaya çıkan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde artar. Son üç aylık dönemde iyice belirginleşen lekeler, vücudun herhangi bir noktasında kendine yer bulabiliyor. Bu lekeler doğumdan sonra çoğu zaman kendiliğinden kaybolabiliyor.
Leke tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir. Bu lazer sistemleri içinde sıklıkla kullanılan Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer, Fotona Starwalker Q-SW lazer gibi. Fraksiyonel sistemli lazerler (Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer vb) ile ciltte soyma işlemi yapılarak leke tedavi edilir.
Neden oluştuğu bilinmemektedir. Yaygın inanışların aksine, hamilelikte annenin yaptığı veya yapmadığı bir şey ya da yediği bir şey bebekte doğum lekesine yol açmaz. Doğum lekeleri genellikle zararsızdır, bebek için bir sorun yaratmaz ve tedavi gerektirmezler. Zamanla kaybolabilirler.
sorusuna Cevapla Tv Uzmanı Prof.Dr. Nihat Hatipoğlu ; Kalıcı bir hasar vermeden yapılan tedavilerde günah olmayacağını fakat kalıcı bir hasar verme olasılığı olursa Haram olacağını dile getirdi.
Somon lekelerinin oluşum sebebi ise derinin altındaki kan damarlarının normalden geniş olması ya da fazla kan damarının bir alanda kümelenmesidir. Bazen somon lekeleri zamanla kendiliğinden kaybolmaktadır. Herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez.
Yaşlılık lekesi, güneş lekesi gibi lekeler deriye renk veren hücrelerin (melanosit) artışına bağlı olarak gelişir. Bunlar canlı hücre olduklarından kremlerle bu hücrelerin geçmeleri mümkün değildir. Bunlarda etkili tedavi lazer tedavisidir.
Yaşam boyu kalıcı olur. Her 10 bebekten 3'ünde birkaç tane görülebilir ve herhangi bir soruna işaret etmezler. Ancak sayılarının beş ve daha fazla olması durumunda bazı hastalıklara (nörofibromatozis gibi) işaret edebilir, bu durumda doktora danışmanızda fayda vardır.
Girmene engel olur ama şansını dene.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri