Testte hane içinde kişi başına gelirin 3 bin 336 liranın altında çıkması halinde prim borçları silinecek. Bu borçlardan doğan gecikme cezası ve zammı da alınmayacak. Ödeme gücü bulunanların prim borçlarını 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödemesi gerekiyor.
Anılan maddeye göre, “Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başın- dan başlayarak on yıllık zamanaşımına tâbidir.
İşte, bu borcu, aylık 53.33 liradan ödeyebileceksiniz ve gecikme faizi, gecikme cezası ise silinecek. 3 bin 360 lira ödediğinizde artık hiçbir borcunuz kalmayacak ve GSS kapsamında devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanacaksınız. Borcu ister peşin, isterseniz de 12 aylık taksitle ödeyebilirsiniz.
Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlara borç yapılandırması kapsamında af geldi. Peki yapılandırmadan kimler yararlanabilecek? Detayları Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal anlattı.
Ödeme emrinin tebliğ edilmesini müteakip, ödeme emrinin kesinleşmesinden sonra (ödeme emrinin tebliğ edildiği tarihten sonra 7 gün geçmesinden itibaren) borç ödenmediği takdirde, SGK, icra memurları kanalıyla haciz işlemlerine başlamaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
SGK tarafından yapılan duyuruda, “Son ödeme tarihi 31 Temmuz 2023 olan yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23.59'a kadar uzatılmıştır” ifadelerine yer verildi.
Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl geçmekle düşer. Bu süre içinde haciz talep edilmezse dosya işlemden kaldırılır.
Vergi affına göre 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlara yapılandırma geldi. Gelir testi yaptırdıktan sonra hane içinde kişi başına düşen gelirin 3 bin 366 liranın altında olması durumunda ise Genel Sağlık Sigortası prim borcunun tamamı silinecek.
Milyonlarca vatandaşın vergi ve prim borçlarına ödeme kolaylığı getiren yapılandırma kanunu kapsamında, GSS prim borçları da yapılandırılacak. Primlerini ödeme gücü olmayanlar, borçlarının tamamıyla silinmesi için gelir testine girebilecek. Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak.
GSS prim borcu bulunan vatandaşlarımız, yapılandırma için ikamet ettikleri il veya ilçedeki kaymakamlıklarda hizmet veren SYDV'lere başvuruda bulunacak. SYDV'lerde yapılacak gelir testi sonrası başvuru sahibinin 31 Aralık 2023 tarihine kadar olan borcu çıkartılacak.
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren kanun teklifi ile vergi, prim, trafik cezası, köprü geçiş parası, KYK ve GSS borçları, idari ve adli para cezaları, belediyelere olan emlak vergisi, su, çevre temizlik vergisi gibi borçların cezaları kaldırılacak.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Hizmet tespit davasının kaç yıl geriye gideceğine yönelik bir sınırlama yoktur. Örneğin işçi işyerinde 15 yıl çalışmış olsun. İşten ayrıldığında 15 yıl önce işe başlama tarihinin Kuruma 5 ay geç bildirildiğine yönelik hizmet tespit davası açtığı varsayılsın.
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Limited şirket ortakları şirketin SGK borçlarından şirketteki payları oranında şahsi malvarlıkları ile sınırsız sorumludur. Kurum tarafından ortaklar aleyhine takip yapılabilmesi için şirketten ve diğer müteselsil sorumlulardan borcun tahsil edilememesi veya tahsil edilemeyeceğinin anlaşılması gerekir.
TBMM Genel Kurulu'nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarı, kabul edilerek yasalaştı. TTB Merkez Konseyi, yasanın uygulanmaması için “meşru müdafaa” hakkının kullanılacağını açıkladı.
Zamanında GSS prim borcu ödenmezse, Sosyal Sigortalar Kurumu, bizzat haciz ya da icra kapsamında söz konusu prim borçlarını talep edebilir. Aksi durumda, acil servis hizmetleri haricinde kişilerin muayene ya da tedavi olmaları olanaksızlaşır.
En son ne zaman oldu? Sürekli yapılan borçlarla ilgili yapılandırma düzenlemelerini bir yana bırakacak olursak, en son kapsamlı vergi affı 2020 beyanlarını da kapsayacak şekilde 9 Haziran 2021'de yayınlanarak yürürlüğe giren 7326 sayılı kanunla yapılmıştı. Yeni affın kapsamı ne olur?
31 Aralık 2022 tarihinden önce kamuya olan ve 2 bin TL'yi geçmeyen vergi borçları silinecek. Sürücülerin alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerinden kaynaklanan ceza puanları silinecek.
Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
Kanun teklifinde yer alan bilgiye göre 2 bin liranın altındaki vergi ve cezaların tamamı silinecek. Bu tutarın üstündeki borçlar için ise yapılandırma gelecek. Vergi affı yapılandırması başvuruları 31 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili kamu kurumuna yapılacak.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri