Doğum lekesi hakkında merak edilen birçok konuyu ve tedavi yollarını sizin için derledik. Doğum lekesi lazerli tedavi ile silinebilir. Lekeyi oluşturan damarın içinden geçen hücreler lazer ışığı ile yakılır ve doğum lekesi silinmiş olur.
Doğum lekesi için cerrahi müdahaleler hastaneye yatış gerektirmez. Poliklinik ortamında ya da dermatolog muayenehanesinde yapılabilir. Doktor lokal anestezi uyguladıktan sonra doğum lekesini çıkarmak için küçük bir neşter kullanır. Doğum lekesi büyükse, birkaç randevu boyunca bölümler halinde çıkartılması gerekebilir.
Günümüzde doğum lekesi için lazer tedavisi ile leke görünümü veren damarlardaki kan hücrelerine ısı gönderilir ve bu ısı damarları zamanla belirsizleştirerek yok olmasını amaçlar. Her seansta biraz daha belirsizleşen lekeler, lekenin koyuluğuna ve büyüklüğüne göre 5 seans ile 15 seans sonrasında yok edilebilmektedir.
Somon lekelerinin oluşum sebebi ise derinin altındaki kan damarlarının normalden geniş olması ya da fazla kan damarının bir alanda kümelenmesidir. Bazen somon lekeleri zamanla kendiliğinden kaybolmaktadır. Herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez.
Tedavisi kozmetik amaçla yapılır. Dermal melanositler yoğun melanin içerdiği için Q switched lazerlere yanıt iyidir. Ortalama 4-8 seans gerekir. Tedavi 2 ay ralıklarla yapılır.
İlgili 29 soru bulundu
Doğum lekesinin ilaçlar ile kapatılmasının yanı sıra cerrahi operasyon ya da lazerli tedavi ile kapatılması da mümkündür. Tedavide belirleyici olan doğum lekesinin büyüklüğüdür. Geneli zararsız olsa da görüntü olarak rahatsız edici bir leke olması sebebiyle çoğu kişi doğum lekelerini kapatmak ister.
Hemanjiomlar gibi bazı türleri haftalar sonra gelişebilir. Çoğu doğum lekesi türü ömür boyu kalıcıdır, ancak bazı türleri ilerleyen yaşla birlikte kaybolabilir.
Doğum lekesi tedavisinde en yaygın kullanımı olan lazer, pulse dye lazerdir. Pulse dye lazere dirençli vakalarda KTP lazer dedenebilir. Derin yerleşimli doğum lekelerinde, daha derin dokulara inme özelliği olan long pulsed ND:YAG lazer tedaviye eklenebilir.
Doğum lekesi kimlerde görülür? Doğum lekelerinin tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Bazı doğum lekeleri genetik bozukluk sonucu görülür ve bazı genetik hastalıklarla birlikte görülebilir. Çoğu zamansa herhangi bir hastalık izlenmeksizin tamamen normal bireylerde ortaya çıkar.
Tedavisi de, lazer, peeling, PRP tedavisi yani gençlik aşısı, ışık dolgusu gibi yöntemlerle mümkündür. Bu tedavi seçenekleri, ciltte oluşan lekeye göre, uzman tarafından seçilmelidir.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir.
Sağlığı tehdit etmediği gibi çoğunlukla 6 ay- 1 yıl içerisinde kaybolmaktadır. Bazen bu süreç uzayabilir. Özellikle de ensedeki lekeler kalıcı olabilmektedir. Lekelerin yüzde 90'ı ciltten kabarık değilse ilk 5 yaş içinde kaybolmaktadır.
Bu uygulama sayesinde kalıcı ve geçici çözümler elde edilebilir. Tedai için ciddi kriterler söz konusu değildir. Bu neden hemen herkese işlem yapılabilir. Hormon sistemlerinin düzgün çalışması, 18 yaşını doldurmuş olması, cilt sorunlarının olmaması ve bulaşıcı hastalığının bulunmaması gerekir.
Günümüz teknolojisinde lazer sistemleri sayesinde leke tedavisi daha rahat yapılabilmektedir. Leke tedavisi doktor kontrolünde ve doğru cihazlar ile yapıldığı takdirde işlemin ciddi yan etkileri görülmemektedir. Ayrıca leke tedavisi uygulanacak bölgelerin her işlemden sonra güneş ışınlarından korunması gerekmektedir.
sorusuna Cevapla Tv Uzmanı Prof.Dr. Nihat Hatipoğlu ; Kalıcı bir hasar vermeden yapılan tedavilerde günah olmayacağını fakat kalıcı bir hasar verme olasılığı olursa Haram olacağını dile getirdi.
Doğum lekeleri yüzde veya vücutta herhangi bir yerde meydana gelebilir. Bu lekeler, farklı renk, boyut, görüntü ve biçimde olabileceği gibi bazen kalıcıdır ve zaman içerisinde büyüme eğiliminde olabilirler. Bazı lekeler ise bütünüyle kaybolur.
Buna göre, anne adaylarının hamileyken aş ermesi sonucu canının çektiğini yiyememe durumunda vücutta aş erilen yiyeceğin şeklinde izler oluşmaktadır. Lekenin şekline göre annenin hangi yiyeceği canının çektiğini ancak yiyemediğini göstermektedir.
· Kayısı suyu, salatalık ve çilek suyunu bir kasede karıştırın ve lekeninizin üzerine sürün. Malzemeleri aynı ölçüde bir kabın içerisinde karıştırın. Karışımı lekelerin üzerine küçük küçük sürüp, bölgeye masaj yapın. Bu maskeyi gün içerisinde bir kere uygulayabilirsiniz.
Lazerle leke tedavisinde seans sayısı lekenin cinsi, derinliği ve kişinin cilt yapısı ile alakalıdır. Yüzeysel bir çil tek seansta gerilerken derin bir çil 2-4 seans gerektirebilir. Doğum lekeleri 10-15 seans sürebilir. Melazma tarzındaki güneş lekeleri 8-10 uygulama gerektirebilir.
Leke tedavilerinin genellikle yaz aylarından önceki aylarda gerçekleştirilmesi tercih edilir. Hasta özelinde değişiklik göstermekle birlikte leke tedavileri genellikle 3 ila 4 aylık sürelerde tamamlanabilmektedir. Leke tedavilerinin uygulanması için kış ayları en uygun zaman olarak kabul edilir.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Neden oluştuğu bilinmemektedir. Yaygın inanışların aksine, hamilelikte annenin yaptığı veya yapmadığı bir şey ya da yediği bir şey bebekte doğum lekesine yol açmaz. Doğum lekeleri genellikle zararsızdır, bebek için bir sorun yaratmaz ve tedavi gerektirmezler. Zamanla kaybolabilirler.
Yaygın görülen vasküler doğum lekeleri olan hemanjiyomlar yaşamın ilk birkaç haftası veya ayında görünür hale gelir ve yaklaşık 6 ila 9 ay boyunca hızla büyümeye devam eder. Daha sonra kırmızı renklerini yavaş yavaş kaybederek küçülürler.
Leke tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir. Bu lazer sistemleri içinde sıklıkla kullanılan Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer, Fotona Starwalker Q-SW lazer gibi. Fraksiyonel sistemli lazerler (Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer vb) ile ciltte soyma işlemi yapılarak leke tedavi edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri