Alo 144 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Doğum Parası Tek Çocuk Olarak Yatırılmış Ben 31 Temmuz 2023'te doğum yaptım ve sonrasında en yakın sosyal hizmetler merkezine gidip başvuruda bulundum. Fakat üçüncü çocuğum olduğunu söylememe rağmen tek çocuk parası yatmış.
Alo 144 Yatırılmayan Doğum Yardımı Parası
Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezlerine giderek başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yapmadan öncelikle nüfus müdürlüğüne giderek yeni doğan çocuğunuzun geçici kimlik belgesini almanız gerekir.
PTT doğum parası sorgulama işlemi yapabilmek için çağrı merkezleri olan 144 ve 183 numaraları dışında e-Devlet menülerine girmek yeterli olacaktır. e-Devlet üzerinden doğum yardımı parası sorgulamak için arama kutusuna doğum parası yazılır. Açılan menüden başvurunun durumu sorgulanabilir ve görüntülenebilir.
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.
İlgili 28 soru bulundu
2023 yılı ücretli bir çalışanın alacağı doğum rapor parasını hesaplayalım. 2023 yılı için brüt ücreti 15.000 TL olan ücretlimizin geriye dönük 12 aylık toplam brüt ücreti de 180.000 TL olsun. Doğum izin parası 56.000 TL' nın 2/3'ü alınır, 56.000 / 3 x 2= 37.333,3 TL doğum parası alır.
”Doğum Bildirimi Başvurusu” e-Devlet Üzerinden Yapılabilecek.
Doğum paraları, rapor paraları, ödenekler, süt paraları gibi ödemeler PTT şubelerinden günlük olarak yatmaktadır. Doğum raporunun bitmesinden itibaren 10-15 gün içinde doğum paraları yatacaktır.
İlk çocuk parasını ne zaman alırsınız
Her üç aylık dönem için çocuk parası alırsınız. Çocuk parası daima üç aylık dönem bittikten sonra, yani ocak, nisan, temmuz ve ekim ayının ilk haftasında ödenir.
2023 Asgari ücretli bir annenin ödeneği şöyle hesaplanıyor:
Doğum izin parası 50.080 TL' nın 2/3'ü alınır, 50.080 / 3 x 2= 33.387,3 TL doğum parası alır. *Brüt ücrete göre örnek bir doğum parası hesaplamasıdır.
DOĞUM İZNİ PARASI NE ZAMAN YATAR? Annelik nedeniyle geçici iş göremezlik raporu alan anneler SGK'ya başvurarak doğum izni parasından yararlanmaktadır. 16 hafta izinli olan annelere doğum parası, doğumdan sonraki 55 gün içerisinde belirtmiş oldukları hesaba yatmaktadır.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilir.
Yurtiçi veya yurtdışında doğduğuna bakılmaksızın, her doğan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da mavi kart sahibi her bebek doğum yardımından faydalanabiliyor. Canlı doğan ilk bebek için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve daha fazla çocuk için 600 TL ödeme yapılıyor.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
Gebe çalışanlara doğumdan önce 8 (Çoğul gebelik halinde 2 hafta süre eklenir) ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için günlük kazancının üçte ikisi oranında geçici iş göremezlik ödeneği verilecektir. Erken doğum yapılması halinde ise, erken doğum yapılan süre doğum sonrasına eklenecektir.
Süt parası yardım başvurusu doğumdan sonraki 5 yıl içinde geçerlidir. Dolayısıyla 6 aylık bebeği olan annelerin süt parasına başvurma hakkı bulunur. Bu süreçte e-devlet üzerinden başvuru yaparak yardımdan yararlanmak mümkündür. Söz konusu ödenek her ayın 8 ile 14'üncü günleri arasında yapılır.
Görüleceği üzere Ekim 2023 itibari ile asgari ücret almakta olan bir sigortalı çalışanın; günlük yatarak tedavi durumunda yapılacak ödemesi 223,5 Türk lirası, Günlük ayakta tedavi durumunda ise kendisine yapılacak ödeme 298 Türk lirasıdır.
İş görmezlik ödeneği kapsamında anneye doğumdan önce 8 hafta, doğum sonrasında ise 8 hafta kadar toplam 16 hafta izin verilmektedir. Çoğul gebelikte ise 18 hafta izin verilir. Doğumdan dolayı çalışamayan annelere iş görmezlik ödeneği toplamda 16 hafta olarak verilmeye devam eder.
Doğum yapan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da mavi kart sahibi olması gerekir. Yardım almak için annenin bizzat başvuru yapması şarttır. Bu yardım 15.05.2015 tarihinden sonra yapılan doğumlar için geçerlidir. Ölü olarak gerçekleşen doğumlarda bu yardım yapılmaz.
Kanunen 4A ve 4C sigorta sahibi çalışan annelere verilen doğum parası, anne adayı eğer bu sigortaya sahip değilse ve baba SGK'lı ise yine alınabilmektedir. Şimdi gelin beraber bu yardımları ve yardımları alabilme koşullarını beraber inceleyelim.
Güncellenen katsayılar dikkate alınarak hesaplanan ve 01.07.2023 – 31.12.2023 döneminde uygulanacak olan gelir vergisinden istisna edilecek aylık çocuk yardımı tutarları aşağıdaki gibidir: 0-6 yaş grubunda bulunanlar için 254,90 TL. 6 yaş üzeri için 127,45 TL.
Aylık ücretli olarak çalışanlar, doğum izni süresince maaşlarını alıyor. Onlar adına yatan doğum izni parası adı verilen geçici iş göremezlik ödeneği ise çalışana yatıyor.
Süt yardımı( Emzirme ödeneği) olarak ta 2023 yılı için 520 TL verilmektedir. Doğum yapan SGK'sı olsun olmasın şartları taşıyan her T.C. vatandaşı anneye Doğum Yardımı yapılmaktadır. Şartları taşımak kaydıyla her iki yardımı birlikte almaya engel yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri