%14,4'lük paya sahip olan İzmir kiraz üretim alanında 118 bin da ile birinci sırada yer alırken, Manisa 98 bin da ile ikinci, Konya ise 71 bin da ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Kiraz özellikle en iyi Isparta, Manisa, Afyon, İzmir ve Bursa illerinde yetişmektedir. Hatta bu iller ve ilçelerin geçim kaynağı kirazdır. Bu illerde yetişen kirazlar yurt dışına ihraç edilmektedir. Kiraz bu illerde oldukça meşhurdur ve neredeyse tüm Dünya tarafından bilinmektedir.
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur.
Kiraz'ın ana yurdu Giresun'dur.Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
Kiraz memleketimizin her yöresinde az çok yetiştirilmekle beraber; temel geçim kaynağı olduğu illerimizi Manisa, İzmir, Afyon, Isparta, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Konya, Artvin, Zonguldak, Kastamonu ve Amasya olarak sıralayabiliriz. Üretim miktarımız sürekli artmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Yine, şehrin Doğu tarafındın girişi olan Ada Hastanesi mevkiine ise aynı şekilde yapılan çalışmayla kiraz motifli 'Giresun Kirazın Anavatanı' yazısı yerleştirildi. Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu yaptığı açıklamada: “Giresun fındığın başkenti kirazın anavatanıdır.
Türkiye'nin erkenci kiraz üretim bölgelerinden olan Manisa'nın Şehzadeler İlçesinde sezonun ilk kirazı hasat edildi. Kuzey yarımkürede kirazın en erken yetiştiği yer olan Manisa'nın Sancaklıbozköy Mahallesindeki kiraz üreticileri, erkenci çeşit "Cristobalina" cinsi kirazların toplamasına başladılar.
İHRACATIN GÖZDESİ ISPARTA KİRAZI
Üretilen kirazın büyük bölümü ihraç edilmektedir. Özellikle Isparta Merkez, Uluborlu, Senirkent, Keçiborlu, Atabey ilçelerimiz başta olmak üzere Isparta genelinde Kiraz üretimi yapılmaktadır.
Türkiye, 2020 üretim yılı dünya kiraz üretim alanı ve üretim miktarı sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Kiraz üretiminde Türkiye'yi ikinci sırada 295 bin ton ile ABD, üçüncü sırada 255 bin ton ile Şili ve dördüncü sırada 185 bin ton ile Özbekistan takip etmektedir.
Kirazın (Purunus avium L.) anavatanı güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu arasındaki bölge olarak bilinmektedir.
İriliği ve kendine özgü lezzeti ile Akşehir kirazının Türkiye'nin yanı sıra İtalya, Almanya, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde de büyük ilgi gördüğünü anlatan Karakuş, şöyle konuştu: ''Akşehir, özellikle ihraç edilerek ekonomik açıdan önemli bir gelir sağlayan Napolyon kirazının merkezidir.
Afyonkarahisar. Türkiye'nin kiraz üretiminin yüzde 10'unun karşılandığı Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesindeki "Napolyon" cinsi kirazın 8 - 10 liradan satılması üreticilerin yüzünü güldürdü. Sultandağı ilçesinde "Napolyon" cinsi kirazın hasadının başlamasıyla ihracatta hareketli günler yaşanıyor.
Vişne en çok Denizli, Bayburt, Kütahya ve Afyonkarahisar, Manisa illerinde yetiştirilir.
Kiraz'ın Neyi Meşhur? Kiraz, aslen tarımcılığı ve bağcılığı ile meşhurdur. İlçenin, özellikle de meyve bahçeleri ünlüdür. Bunu yanı sıra Kiraz'ın dağlık noktalarda bulunan köylerinde bağcılığın coğrafi sebeplerden ötürü yeterince gelişkin olmadığı notunu da düşelim.
Ankara'da kiraz ağaçları rahatlıkla yetişebilmektedir. E-fidancim.com üzerinde kiraz fidanı satın alırken yarı bodur meyve fidanlarından almanızı tavsiye ederiz.
Adana'nın sadece yüksek rakımlı ilçelerinde üretimi yapılan ve yılda ortalama 8 bin ton rekoltesi bulunan kiraz, düşük rakımlı, ovalık, sulanabilen ve bol güneş alan arazide de yetiştirilecek.
Tür tescili için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderilecek kirazlar aroma ve kalibre açısından dünyada birinci sınıf olan Ziraat 900'den daha iyi.
Kiraz üretiminin yüzde 11.7'si ihraç ediliyor. 2012'de ihraç edilen 55 bin 39 ton taze kirazdan 156 milyon 393 bin 735 dolarlık gelir elde edildi. Türk kirazına en büyük ilgi Almanya'dan. Kiraz ihracatında ilk sırayı alan Almanya'yı, sırasıyla Rusya, Bulgaristan, İtalya, İsveç, İngiltere ve Hollanda izliyor.
Kiraz ılıman iklimin meyve çeşitleri arasında soğuklama gereği bakımından orta sıralarda konumlandırılmaktadır. Kiraz yetiştiriciliğinde, kış soğukları eğer -20 santigrat derece altına düşerse kiraz yetiştiriciliği önerilmemektedir. Ayrıca kiraz yetiştiriciliğinde aşırı yaz sıcakları da istenilmemektedir.
Türkiye, yılda 639.564 ton üretim ile dünyanın en büyük kiraz üreticisidir. Amerika Birleşik Devletleri 312.430 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 172.035 ton üretim ile Özbekistan üçüncü büyük kiraz üreticisidir.
Salihli bölgesinde bulunan dağlar ve etekleri 'Salihli Kirazı' yetiştiriciliği için uygun iklime sahiptir. Gerek literatürde ve gerekse halk arasında uzun yıllardan bu yana "Salihli Kirazı" olarak bilinmesi ve böyle tanınması sebebiyle ürün adı 'Salihli' ilçesi ile özdeşleşmiştir.
Kiraz yaz meyvelerindendir. Kiraz Mayıs ve Haziran ayında hasat edilmeye başlayıp pazarlarda, manavlarda satışa çıkar. KİRAZ NE ZAMAN YENİR? Tadına doyum olmayan kiraz Mayıs sonundan, Haziran, Temmuz ayında da satışta kalır.
Kiraz, İstanbul'da yetiştirilebilecek meyve ağaçları arasındadır. Birçok farklı kiraz fidanı türü İstanbul iklim koşullarına uygundur.
Dünyada 1500 çeşidi olan kiraz, ismini eski Yunanca ve Latince'den almaktadır. Bugün Giresun ilimizin olduğu bölgelere Yunalılar Choerades, Romalılar Kerasous ve Cerasus (Kerasus) diyorlarmış. Giresun isminin de bu yörede yetişen yabani bir kiraz ağacı olan Ceresia'dan aldığı rivayet edilmektedir.
İKLİM: Kiraz ağaçları sıcak bir büyüme sezonu,kış mevsiminde belli bir süre dinlenme,yağmursuz bir çiçeklenme ve hasat dönemini severler. Kiraz,soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyve türüdür.1000 saatin üstünde soğuklama ister.Bu ihtiyacı karşılanmaz ise düzensiz çiçeklenme ve çiçek silkmeleri görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri