Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
Bu durumda aynı ayın 7. ile 14. günü arasında geriye dönük e-fatura veya e-arşiv fatura kesebilir. Bu noktada "E-arşiv fatura geç kesilirse ne olur?" sorusu akıllara gelebilir. 7 günün aşılması dahilinde fatura hiç düzenlenilmemiş sayılır ve %10 oranında Özel Usulsüzlük Cezası uygulanır.
e-Arşiv Fatura iptali için 7 gün içerisinde işlem yapmak gerekir. Bu 7 günlük süre e-Arşiv Fatura gönderildikten sonra başlar. 7 günlük süre zarfı tamamlandıktan sonra iptal işlemleri başlatmak mümkün değildir. Bu durumda kalan kişi ya da kurumlar iade faturası düzenleyerek e-Arşiv Fatura'yı geçersiz kılabilir.
Ayrıca e-Fatura mükellefinin e-Arşiv düzenlemesi sonucunda yine Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca belirli cezai işlemler uygulanması gerekir. Özellikle geriye dönük kesilen e-Arşiv faturaları için 2023 yılında uygulanan usulsüzlük cezası 2.200 TL olarak belirlenmiştir.
Fatura alacağının tahsili için faturaya dayalı icra takibi yapılır. Borçlu ödeme emrini tebliğ aldığı tarihten itibaren 7 gün içinde borca itiraz etmezse alacaklı, borçlunun mallarına haciz konulmasını talep ederek alacağına ulaşabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Bu hukuki bir süreçtir. Banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Bu süre içerisinde borç ödenmezse haciz başlatılır.
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır. 2023 yılında bu tutar 2200 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında bu tutar 500 TL idi.
VUK ile belirtilmiş şartlara çerçevesinde, e-Fatura uygulamasını kullanan yani e-faturaya geçenler yine e-faturaya geçmiş olan firmalara yalnızca e-Fatura kesilebilir. Fakat eğer bir firma e-faturaya geçmemişse hismet verdiği/ürün sattığı firma e-fatura uygulamasına geçmişse bu müşterisine e-arşiv fatura kesebilir.
e-Arşiv Faturanın düzenlenmemesi, gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken e-Arşiv Faturanın (zorunlu haller hariç) kağıt olarak düzenlenmesi ve hiç düzenlenmemiş sayılması halinde her bir belge için 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
GİB e-fatura iptali
Gönderen tarafında iseniz bir iptal talebi oluşturabilir, alıcı tarafında iseniz size ulaşan e-faturaya itiraz edebilirsiniz. Tüm bu işlemler faturanın gönderildiği tarihten itibaren 8 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. 8 günü geçtiği takdirde sistem talep oluşturmaya veya onaylamaya izin vermez.
İşbu sonuçlardan bir tanesi TTK m.21/2' düzenlenmiştir. Bu hükme göre, faturanın alındığı tarihten itibaren fatura içeriğine 8 gün içinde itiraz edilmemesi halinde faturanın içeriği kabul edilmiş sayılır. Bu durum aksi ispat olunabilir bir kanuni karine niteliğindedir.
Temel faturanın iptali yanlızca faturanın kesildiği yer tarafından yapılabilir. 8 gün içinde iptal işlemi yapılmalıdır. 8 günden sonra iptal edilmeyen faturalar daha sonra iptal edilemez. Özel Entegratör Mysoft'un inovatif e-Fatura uygulamalarını şimdi inceleyin...
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-Fatura ve e-Arşiv Fatura (interaktif), cari işlemin gerçekleşmesinden en fazla 7 gün sonra olacak şekilde düzenlenebilir.
Elbette geriye dönük fatura kesilebilir. Ancak bu fatura kesmenin belirlenen süre içerisinde olması gerekir. Azami sürenin yedi gün olarak belirlendiği geriye dönük fatura kesme işlemi elektronik ortamda da mümkün olmaktadır.
E-Arşiv Faturanın iptal işlemi her durumda en geç 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. 8 günlük süre e-arşiv faturanın düzenlenme tarihinden değil, alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. 8 günlük iptal süresi aşılırsa alıcı satıcıya iptal edilmesi gereken e-arşiv fatura tutarı kadar iade faturasını düzenleyerek ...
Öncelikle E-Arşiv uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin E-Fatura uygulamasına kayıtlı olması gerekir. E-Fatura sistemine dahil olmak şartıyla, isteyen her işletme E-Arşiv uygulamasına geçebilir.
2023 e-Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
e-Arşiv fatura kullanıcısı olan mükellefler kestikleri e-arşiv temel faturaları entegrasyon yazılımı ve GİB portal üzerinden yukarıda anlatıldığı şekilde iptal edebilirler. Ancak nihai tüketiciler kendilerine düzenlenen temel faturaları iptal etme hakkına sahip olmadığından sadece itirazda bulunabilirler.
E-Arşiv fatura iptal süreci başlatılır ve faturanın doğru olarak tekrardan düzenlenmesi istenir. Alıcı bir şirket sahibiyle iptal süreci diğer ticari faturalar gibi 7 gün içinde başlatılabilir. 7 günlük sürenin aşılması durumunda alıcıyla yeni bir faturanın gönderilmesi gerekir. Bu duruma mahsuplaşmak denmektedir.
Bir kullanıcının (gönderici veya alıcının) e-fatura uygulamasına kayıtlı olup olmadığının sistemde yayımlanan listelerden kontrol edilebileceği, sistemde kayıtlı olmayanların e-fatura düzenleyemeyeceği ve alamayacağı tabiidir.
e-Arşiv fatura kesmesi zorunlu olankişiler/firmalar şu şekilde özetlenebilir: 2022 ve sonrası dönemlerde yılı içerisinde yıllık cirosu 3 milyon TL'yi aşanlar, öncelikle e-faturaya geçmelidir. Temmuz 2022 itibariyle e-Arşiv ve e-fatura sistemine geçen ve e-defter uygulaması kullanan firmalar e-Arşiv fatura kesmelidir.
1-Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, aboneye kısa mesaj ve mail ile, faturanın son ödeme tarihi + 1. günden sonrave kısıtlama tarihinden de en az 7 gün önce olacak şekilde aboneliğin kısıtlanacağına dair bilgi verilir.
Kaşe, faturanın alt bölümünde ise faturanın tahsil edildiğinin göstergesi olacaktır. Faturaya dayalı alacağı olan bir kişinin başvurabileceği yol, genel haciz yoluyla ilamsız takiptir. Takip talebinin icra dairesine sunulmasıyla takibe başlanır ve fatura da takip talebine eklenir.
Elinde bir fatura bulunan kişinin başvurabileceği takip yolu ise Genel Haciz Yoluyla İlamsız Takiptir. Faturayı düzenleyen kişinin icra dairesine sunacağı Takip Talebi ile icra takibi başlatılır. Bu takibin dayanağı olan fatura da takip talebinin ekinde yer almalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri