Doğum, bu skalada 8 puan ile ifade edilir ve acının, "en şiddetli migren ağrısı" ile eşdeğer olduğu kabul edilir. 9. seviyede intihara bile sebep olabilecek kadar acılı olan boğaz kanseri bulunurken, 10. sırada bilinci kapatacak kadar şiddetli trafik kazalarında duyulan acılar bulunmaktadır.
Hissedilen ağrılar da 30-60 saniye arasında sürer, her 5 dakika ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu ağrılar daha güçlü ve daha sık olur. Aktif doğum ağrısı aşaması da 2-8 saat arasında sürer. Ağrı ve kasılmalar daha birbirine yakın zamanda ve sık meydana gelir.
Birçok kadının doğum sancısı hafif karın kasılmalarıyla başlar. Bu kasılmalar bazen alt sırt ağrıları gibi de hissedilebilir. Eğer bebek geliyorsa bu ağrılar daha da şiddetlenir, süresi uzar ve sıklaşır. Ayrıca bel bölgesine doğru yoğun bir baskı da hissedilir.
Ancak erkeklerin testislerine kuvvetli bir darbe alması 52 DOL'den bile fazladır. Şurada Paylaş! Kadınların normal doğum yaparken çektikleri sancının eşiği ise 57 DOL'e denk gelir ve dünyanın en acı verici hislerinde ikinci sırada yer alır.
Erken evrede doğum sancısı 15 ila 20 dakikada bir gelir ve yaklaşık 30 ila 45 saniye sürer. Sancılar gittikçe sıklaşır ve süresi 1 dakikayı bulabilir. Sancılar düzenli bir şekilde rahim kasılmasını işaret eder ve doğumun başladığının göstergesidir.
İlgili 44 soru bulundu
Doğum ağrısı, kendine has özellikleri olan çok yönlü bir ağrıdır ve genellikle çok şiddetlidir. Pek çok kadın için yaşadıkları en şiddetli ağrıdır. Doğum sancısı annenin gereksiz yere acı çekmesine , fizyolojik stres oluşturmasına ve annenin yorgun düşmesine neden olur.
Evet, doğum ağrıları genellikle acıtır. Ağrı hem rahim kasılmalarına hem de daha sonra bebeğinizi dışarı iterken vajinanızın esnemesine bağlıdır. Ancak ağrı miktarı her kadın için farklıdır.
Gerçek bir doğum sancısı, rahim ağzında açılmaya ve bu sayede zamanla doğumun başlamasına neden olur. Bu nedenle gebelik sürecinde hissedilen tüm sancılardan farklıdır. Oldukça şiddetli ve uzun süreli olan bu ağrılar düzenlidir.
---İlk doğumlarda en fazla 1 saat içinde doğum gerçekleşir, nadiren 2 saatte kadar uzayabilir. Daha çok uzaması normal değildir. ---- Sonraki doğumlarda ortalama 20-30 dakikada doğum gerçekleşir, 1 saati geçmesi beklenmez.
Testis hasarının orta seviyeli olduğu hafif travmalar cerrahi müdahale gerektirmez ve ilaç tedavisi ile yönetilir. Bu tip vakalarda skrotumun desteklenerek sabitlenmesi sağlanır, reçete edilen ilaçlar ise ödem ve ağrıyı dindirir. Akut dönemde buz uygulaması yapmak şişliği hafifletmek adına önemlidir.
UYURKEN DOĞURAN BİLE VAR
Ancak bebek, o gelmeden önce doğar. Kadın, uyurken doğurmuştur. Bunun farkına ancak, 5 yaşındaki kızının uyandırmasıyla varır.
Kadınların her ay menstrual döngüde yaşadıkları regl ağrısı pek çoğunun korkulu rüyasıdır. İngiliz uzmanların yaptığı açıklamaya göre ise regl döneminde yaşanan kasılmalar ve ağrılar kişiye en az kalp krizi kadar acı veriyor.
Teorik olarak doğum sancısı sonunda ortaya olumlu bir sonuç çıktığı için ağrıya dair hafızanın zamanla azalması gerekir. Fakat böyle olmuyor.
Doğum sancıları, ilk olarak karın bölgesinde hissedilir ve ardından sırt bölgesine doğru genişlemektedir. Bazı kadınlarda ise doğum sancısının ilk olarak sırt veya bölgesinde başlayıp ardından karın bölgesine geçiş yaptığı da görülmektedir.
Anne rahminin bir yumruk gibi kasılıp gevşemesiyle oluşan doğum sancıları regl dönemlerinde yaşanan sancılardan son derece farklıdır. Doğumun ilk evrelerinde 15-20 dk arasında ortaya çıkan sancılar, evde karşılanarak sıklaşması beklenebilir. Aktif doğum başladığında süre ve şiddette artmaktadır.
En sık mediolateral kesi kullanılmakla beraber eğer anal bölge ile vajina arası mesafe uygunsa median kesi daha fizyolojiktir, daha kolay ve ağrısız iyileşir. Lateral kesi hem anatomiye pek uymaması hem de ağrılı olması nedeniyle en az uygulanan çeşididir.
Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder. İlk doğumlar için ortalama saatte 1 cm, sonraki doğumlar içinse, satte 1.5 cm olacak şekilde ilerler ve 10 cm rahim ağzı açılması olduğunda, rahim ağzı tam olarak açılmış kabul edilir ve böylece 2. evre olan ıkınma evresi başlar.
SUNİ SANCI UYGULAMASI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının doğuma hazır olması gereklidir. Yani rahim ağzının açılmaya ve bebeğin çıkışına izin vermeye hazır olması şarttır.
Bu aşama, ebeveynlerin en çok merak ettiği 'Doğum kaç cm açıklık olursa başlar? ' sorusunu akıllara getirmektedir. Genellikle 4 cm açılmanın ardından açılmalar hızlanarak devam edecektir. Bu nedenle, 4 cm açıklık doğumun kritik belirleyicisi olarak kabul görür.
Normal doğumun kolay ya da zor olması tamamen anneye ve bebeğe bağlıdır. Bebeğin başı ters duruyorsa bu doğum şekli çok daha zor ve acılı olabilir. Buna kısaca ''ters doğum'' adı verilir. Bununla birlikte doğumun çok daha kolay geçmesi için anne sağlığına dikkat etmeli ve günlük olarak yürüyüş yapmalıdır.
Sezeryan Doğum Kaç Del (Acı Birimi) Acı Verir? Mit “insan vücudu en fazla 45 del acıya dayanabilir” demektedir. Ancak kadınlar doğum yaparken 57 del e kadar acı çekebilmektedirler. Bu da aynı anda 20 kemiğin kırılmasına bedeldir.
Doğum sırasında ortaya çıkan yaygın bir kemik kırılmasıdır bu. Bu durum genellikle daha hastanedeyken tespit edilir ve bebek hızla iyileşir.Çok nadir olmakla birlikte bazen hekim, çocuğun güvenli bir şekilde doğabilmesi için onun köprücük kemiğini kırabilir.
Epidural yöntem, rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra rahim ağzı yaklaşık % 60-70 incelip, açıklığı 4 cm'ye ulaşınca yani sancılar anneyi ciddi olarak rahatsız etmeye başlayınca uygulanır. Epidural anestezinin bu aşamadan önce uygulanması, kasılmaları etkileyip doğumu geciktirir.
Dikişsiz Doğum yani Epizyotomi normal doğum sırasında, hekim tarafından perineye uygulanan kesidir. Epizyosuz yani dikişsiz doğum 20. yüzyılda doğum sonrası pelvik tabanda gelişen problemlerden korunmak amacı ile desteklenmiş bir uygulamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri