Babagannuş, Hatay mutfağına özgü bir mezedir. Farklı versiyonları bulunan babagannuşun Lübnan ve Arap mutfaklarında da yer aldığı bilinmektedir.
Diyarbakır Babaganuç Diyarbakır Babaganuç; patlıcanın mangalda közlendikten sonra soyularak tokmakla dövülmesi, yeşilbiber, sarımsak, tereyağı ve yumurta ile pişirilmesiyle hazırlanır.
Kökeni Osmanlı'ya kadar uzanan Babagannuş özellikle Hatay yöresinde meşhur yemeklerden biri. Bir salata ya da meze çeşidi olarak biliniyor. Türk mutfağında patlıcan, domates, biber ve sarımsak közlenerek yapılan bu yemeğin Mısır mutfağında önemli bir yeri var.
Suriye Arapçası bābā ġanūc بابا غنوج “patlıcan beğendi, Suriye ve Lübnan'a has bir yemek” sözcüğünden alıntıdır.
Abugannuş, halk arasında abagannuş veya babagannuş adı ile bilinir. Aslında Hatay mutfağına ait salata ve meze türüdür. Bu sebeple soğuk tüketilir. Anavatanı Lübnan'dır.
İlgili 25 soru bulundu
Diyarbakır'ın yöresel tatlarından Babagannuş tarifi, Mutfağım programında... Yapılışı: 6 adet patlıcan fırında veya ocakta közlenip kabuları soyulur. 300 gr kıyma 1 yemek kaşığı tereyağında kavrulur. Kıyma; 1 silme çay kaşığı tuz ve 1 tutam karabiberle lezzetlendirilir.
babaganuş, humusa benzemekle birlikte nohut yerine patlıcanla yapılır. Patlıcan, nohut gibi fazla miktarda lif içerir, ancak daha az protein içerdiğinden antioksidanlarda daha yüksek ve kalorilerde daha düşüktür. Dolayısı ile gayet sağlıklı bir gıda olduğunu belirtebiliriz.
Diyarbakir Usulü Babagannuş nedir? Adından da anlaşılacağı gibi, babagannuş Diyarbakır'ın güneydoğu bölgesine özgüdür ve patlıcan, biber, tereyağı, yumurta ve sarımsaktan yapılır. Bölgede bilinen daha geleneksel tarife sahip babagannuş ise, patlıcan, zeytinyağı ve tahin ile daha başka birçok malzeme içerir.
Tenceremize hafif yağ alıp iyice kızdırıyoruz. O arada yumurtaları ayrı bir kapta sarımsaklarla birlikte çırpıyoruz. Yağ iyice kızdıktan sonra yumurtayı içine döküp pişene kadar iyice çırpıyoruz. Sonra patlıcan tuz ve isteğe göre pul biber ekleyip karıştırıyoruz.
Ülkemizin binbir çeşit lezzeti ve her yörenin kendine özgü damak tadı var. Güneydoğu Anadolu bölgemizde yer alan Hatay ilimizin meşhur lezzetlerinden bir tanesinin de Babagannuş olduğunu söyleyebiliriz. Daha çok ana yemeklerden önce veya birlikte sunulan mezeler arasında boy gösterir.
Hatay'ın bize kattığı bir başka enfes değer ise haydari oluyor. Nanenin adeta krallığını yaşadığı bu meze, en ferah seçeneklerden biri.
Lübnan ve Hatay mutfağıyla özdeşleşen mütebbel, patlıcan ve tahinle yapılan bir meze çeşididir. Özellikle et yemeklerinin yanında sunulan mütebbel, nar taneleri veya nar ekşisi ile zenginleştirilir.
Közlenmiş Patlıcan Salatası - Isparta.
Babagannuş yanına köfte ve kebap yemekleri harika gider. Adana kebap, tavuk çöp şiş, Kıbrıs köftesi tarifleri ilginizi çekebilir.
Babagannuş, ana malzemesi patlıcan olmakla birlikte, yöresel olarak değişen farklı reçetelerine ulaşılabilen bir lezzet. En çok bilinen halinde patlıcana ek olarak közlenmiş domates ve biber de ekleniyor, sarımsak ve nar ekşili özel sosuyla tatlanıyor.
közlenmiş patşlıcanın üzerine sarmısaklı(tercihen) yoğurt onun üzerine de bir miktar yağ ve acı biber dökülerek yapılan bi güneydoğu mezesi.lezzetlidir, develi'de içine lavaş daldırılarak afiyetle yenebilir.
Kavrulan soğan ve sarımsaklara közlenmiş patlıcanımızı ekliyoruz ve 3 dk daha kavuruyoruz, kapya biberleri de ekliyoruz. Biberler eşit dağılana kadar hafif karıştırıyoruz. En son baharatları ve tahini ekleyip 2 dk daha çevirip ateşten alıyoruz. Soğuyunca servis ediyoruz.
Babagannuş aslında bir çeşit mezedir. Soğuk meze ya da sos olarak da tüketilen bu yemeğin ana malzemesi patlıcandır.
Haşlanmış fasulyeler, siyah zeytin ve doğranmış diğer tüm salata malzemelerini derin bir kapta karıştırın. Salatanın sosunu hazırlamak için; zeytinyağı, sirke, rendelenmiş sarımsak ve hardalı karıştırın. Hazırladığınız sosu salata ile harmanladıktan sonra kızarmış ekmek dilimleri ile bekletmeden servis edin.
Patlıcan Salatası yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, lokanta usulü mercimek çorbası, hazır mantı, patlıcan salatası ve erzurum helvası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, tarama, acılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesi, humus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır.
Bazı yerlerde de abugannuş olarak da bilinir. Yapılış biçimleri de oldukça farklılık gösterir. Bazı yerlerde közlenmiş patlıcan, biber, domates, nar ekşisi ile hazırlanır. Bazı yörelerde ise yoğurtla.
Pişen yumurtalara patlıcanlara ilave edilir. Servis tabağına evvela patlıcan alınır güzelce yayılır. Üzerine kıymalı harç konularak sunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri