Doğum sonrasında östrojen kısa sürede normale iner, progesteron hormonu 1 haftada normale döner, prolaktin hormonu ise bebek emdikçe süt üretimini sağladığı için aynı seviyede kalır. Emzirmeyen annelerde ise azalarak 2 hafta sonunda gebelik öncesi düzeylerine geriler ve emzirmeyen anneler adet görmeye başlar.
Doğum sonrası ilk üç ayda bebeğiniz için bir rutin oluştursunuz. İlk üç ayda hormonlarınızın hala normale dönmemesi normaldir. Doğum sonrası geçen iki/üç ayda hormonlarınız hamilelikteki seviyelerine döner.
Üreme organlarımızda olan özellikle rahimdeki değişiklikler 6 haftada normal haline döner. Emzirmeyen annelerin büyük bir kısmı bu dönem sonunda adet görmeye başlarken emzirenlerde ise adetlerin tekrar başlaması yaklaşık 6 ay gibi bir süreci bulabilir, hatta bu süreyi bir miktar daha aşabilir.
Bebek ve eşinin atılışı, doğum sonu kanama, terleme ve akıntı ile lohusalığın ilk on gününde ortalama sekiz kilogramağırlık kaybedilir. Doğumla birlikte artmış olan nabız sayısında normale döner, kan tablosu doğumu izleyen 8-10 günde normale döner.
Üreme organları bu 6 hafta içinde eski haline ve normal haline döner. Hamileliğin başından beri bu dönemde çok sayıda hormon üretimi de başlamış olur. Bununla birlikte hamile olmadan önceki dönemde olan bazı hormonların seviyesinde de artış görülür.
İlgili 16 soru bulundu
Hormon bozukluğunun önemli bir kısmı, çeşitli tedavi yöntemleriyle giderilebilir ve sorunun çözülmesiyle birlikte bozukluğun yol açtığı sağlık problemleri de kendiliğinden geçebilir. Tedavi işleminden önce ilk olarak kişiye fiziksel muayene yapılır ve hekim tarafından hastanın hikâyesi dinlenir.
Hamilelikte süt üretiminin başlaması nedeniyle ve doğumdan sonra da hızla artan prolaktin seviyesinin doğal bir sürecin habercisidir. Emziren annelerin prolaktin seviyesinin yüksek olması beklenen bir durumdur.
Anneler emzirmeyi kısmi olarak bırakırlarsa da adet kanaması yaşayabilirler. Kısmi emziren ya da biberonla da besleme yapan anneler doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilir.
6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz. Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
Emzirmek, hem size hem de ona şifa sunar. Çok tuzlu ve şekerli beslenmekten kaçının. Sık sık ve küçük porsiyonlarla beslenin. Egzersiz yapmak, küçük kısa yürüyüşlere çıkmak da ödemi kolayca atmanıza yardım eder.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Yeni annelerin önemli bir bölümü doğumdan sonra hemen adet olmayacaktır. Doğum sonrası adet düzensizliği endişe verse de anne adaylarının korkması gereken bir durum değildir. Yeni doğan bir kadında adet kanamasının yeniden başlaması 8-16 hafta arasında sürecektir.
Postpartum depresyon ilk bir yıl içinde yaşanabilir
Doğum yapan kadınlarda, yüzde 85'e varan oranda doğum sonrasında ruhsal dalgalanma gözlenebilir. Doğum sonrası hüzün tablosu beklenen, anormal olmayan bir ruhsal sıkıntı olup tedavisiz iki hafta içinde düzelir.
Doğum sonrasındaki ilk iki hafta boyunca yaşanan bu duygusal değişimler “lohusa sendromu” diğer adıyla “annelik hüznü” olarak adlandırılıyor. Sürecin doğal bir parçası olarak kabul edilen lohusa sendromu etkilerinin iki haftadan uzun sürmesi durumunda ise psikolojik destek almak gerekiyor.
Doğru şekilde desteklenen annelerde lohusa sendromu genellikle birkaç hafta, zaman zaman birkaç ay içerisinde ortadan kalkıyor. Lohusa sendromunun önemsenmesi gereken bir durumdur.
Gebelik bir bakıma vücudun tazelenmesidir. Bir anne bebeğini doğururken, kendisi de yeniden doğar! Esasında sağlıklı gebelik ve doğumlar, kadınların güzelleşmesine, uzun yıllar gençliğini korumasına yardımcı olur.
Karın bölgesinde oluşan sarkık ve yumuşaklık 4 ila, 5 ay sonra gerçek sağlamlığına ulaşır.
Pek çok kadının göbeği doğum sonrasında ilk bir yıl tamamlanana dek tamamen ya da büyük oranda sonlanmaktadır. Giderilemediği durumlarda estetik operasyonlar tercih edilebilir. Estetik müdahale için alanında uzman bir doktora danışmalısınız.
Sezaryen sonrası karnın daha iyi ve daha çabuk toparlanabilmesi için ise doğum sonrası korse kullanımı önerilebilir.
Emziren bir annede yumurtlama ve gebe kalma riski 7'nci haftadan itibaren başlayabilir hatta bu dönemde lohusa henüz adet görmeye başlamadığından gebe kaldığının farkında bile olmayabilir. Bu nedenle korunma yöntemi, özellikle emzirmeyenlerde cinsel ilişki ile birlikte başlamalıdır.”
İlk yumurtlama ile gebelik oluştuysa, anne henüz doğum sonrası ilk adetini göremeden gebe kalır. Bu durum hala adet görmüyorum diye algılanabilir ve gebelik çok geç fark edilebilir. Yani, doğum sonrası hiç adet görmeden, gebe kalmanın sebebi budur.
Eğer emziriyorsanız, emzirdiğiniz sürece adet kanaması olmayabilir. Emziren annelerde adet kanaması ilk 2. Ay kadar erken görülebilirken, doğum sonrası 18. Aya kadar uzayabilir. Ama yine de doğum yapalı 1 yılı geçti ve hala adet görmediyseniz bir doktor kontrolünde fayda vardır.
Emzirme sırasında annenin vücudunda oksitosin hormonu salgılanır ve bu hormon rahim kasılmasını sağlar, açık kan damarlarını onararak doğum sonrası kanamaları azaltır. Emzirme ile annelerin meme kanseri riskinin azaldığı da bilinmektedir.
Emziren annelerin süt üretirken ve sütü boşaltmaya başladığı sırada bazı hormonları harekete geçer. Harekete geçen bu hormonlar genellikle uyuşuk, rahat, sakin ve yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir.
Prolaktin Hormonu Nasıl Düşürülür? Prolaktin hormonunu düşürmek için öncelikle prolaktin hormonunun artmasına neden olan rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. Bazı hastalarda, düzenli beslenme, stresten uzaklaşmak, rahat iç çamaşırı kullanımı ve uyku düzeninin sağlanması prolaktin seviyesinin düşmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri