Ceviz Nasıl Kurutulur? Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Direkt güneşe maruz bırakılan cevizlerde kararma görülebilir, bu nedenle güneşe maruz bırakmadan daha gölge bir alanda kurutmakta fayda vardır. Kurutma tesislerinde 30 - 35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanabilir.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır. Daha sonra, gölge bir yerde ve bir çarşaf üzerine ince bir biçimde serilerek kuruması beklenir. Altta kalan bölümlerinin de kuruması için ara ara karıştırılmalıdır. Kurutma işleminin çok daha kolay yapılması için ise, tel ızgara da kullanmak mümkündür.
Bu yöntemde havanın durumuna bağlı olarak cevizlerin kuruması 4 gün veya üstü sürebilir. Kurutulan ürünler her gün rastgele kırılıp ortasındaki ince iç kabuğu kolay kırılıyorsa kuruma tamamlanmış denilebilir.
Buzdolabı dışında kuru, karanlık ve serin bir ortamda kabuklu cevizlerimizi muhafaza edebiliriz. En uygun ve sağlıklı muhafaza şekli ise cevizi kabuklu, ham ve 1 aylık tüketeceğimiz miktarda satın alıp, kuru, serin ve karanlık yerde muhafaza etmektir. Taze cevizleri saklamanın en iyi yolu kendi kabuğudur.
Ülkemizde bazı yörelerde cevizler 7-10 gün boyunca güneş altında bekletilerek kurutulur. Güneşte kurutulan cevizde kararma olduğundan ve güneş, cevizin içindeki yağı bozup cevizin acılaşmasına yol açtığından, cevizlerin gölgede kurutulması güneşte kurutulmasından daha doğrudur.
İlgili 15 soru bulundu
Ceviz Nasıl Kurutulur? Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Direkt güneşe maruz bırakılan cevizlerde kararma görülebilir, bu nedenle güneşe maruz bırakmadan daha gölge bir alanda kurutmakta fayda vardır. Kurutma tesislerinde 30 - 35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanabilir.
Kabuklu cevizi hava geçirgenliği olan bir filede veya bir tepsiye yayarak güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda saklamanız yeterli olacaktır. Bu şekilde sakladığınızda 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir.
İlk olarak bir gazete üzerine cevizleri dizin ve kuruyana kadar bekleyin. Cevizler kuruduktan sonra 5 cm boş kalacak şekilde güvece veya toprak çömleğe doldurun. Boş kalan 5 cm 'lik kısma talaş doldurun. Son olarak kuru ve serin bir yerde muhafaza edin.
Küf oluşumu hasat döneminde başlar. Uygun olmayan sıcaklık ve nemli ortamlarda depolandığında bu küfler mikotoksin oluşturur. Cevizde olduğu gibi fındık, fıstık gibi kuruyemişlerde, baharatlarda ve kuru meyvelerde bu toksinler tehlikelidirler. Mikotoksinler arasında aflatoksin cevizde de çok gözlemlenen bir maddedir.
Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Güneşte kurutulan cevizlerde kararma olur bu nedenle gölgede kurutmada fayda vardır. Eğer kurutma tesisleri varsa burada 30-35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Cevizin saklanması için serin ve kuru yerlere ihtiyaç duyulmalıdır. Nemli bir yere maruz kaldığında kelebek benzeri böceklerin cevizi koyduğunuz yerde üremesi olası bir durumdur.
yaş ceviz kuruduktan sonra ağırlığı %20 azalmaktadır.
Badem ve fındığı 8-12 saat, cevizi ise 4 saat suda bekletmek kuru yemişleri fitik asitten arındırmak için uygun sürelere örnektir. Kuruyemişleri ıslattığımızda içeriğindeki fitik asit oranı büyük ölçüde azalır ve bu işlemle kuruyemişlerin biyo yararlanımını arttırmış oluruz.
Kabuklu cevizlerin raf ömrünü uzatmak için buzdolabında saklayabilirsiniz; cevizleri sızdırmaz hava geçirmez bir kaba yerleştirin veya orijinal ambalajında dolapta saklayın. 6 ila 8 ay sonunda ceviz hemen bozulmaz fakat ilk günkü lezzeti asla bulamazsınız. buzdolabında yaklaşık 1 yıl dayanabilir.
Taze veya kurutulmuş olması sağlık yönünden etkisi değiştirmez, taze ve kuru ceviz arasındaki fark, taze cevizin su içeriğinin daha fazla buna bağlı olarak da enerji içeriğinin daha düşük olmasıdır. Ceviz, meyvesi kadar tahtası da değerli olan, uzun ömürlü ve hoş kokulu geniş yapraklara sahip ağaçlarda yetişir.
Ceviz iç kurduna karşı Elma iç kurdu için kullanılan ilaçlar da uygundur. İkinci iç kurdu ilaçlaması 40 gün sonra tekrar edilecek. Eğer bahçeniz 600 rakımın altında sıcak bir bölgedeyse 2.ilaçlamadan 35 gün sonra 3.ilaçlama yapılmalıdır.
- Bütün cevizleri ayıklayıp yıkadıktan sonra gölgelik güneş görmeyen bir yere örtü serip cevizleri üzerine koyun. Cevizleri güzelce yaydıktan sonra kurumaya bırakın. - Eğer tel ızgaranız varsa tel ızgaranın üzerinde kurutma işlemini yapmanız cevizlerin daha hızlı kurutmanıza yardımcı olur.
Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişler ve tahıllar üzerindeki küf tarafından oluşturulan aflatoksin, fazla miktarda tüketilirse, karaciğer kanserini tetikliyor.
Erken hasat iç ceviz ağırlığında kayıplara neden olur. Aynı zamanda ceviz hasadının fazla geciktirilmemesi de önemlidir. Hasadın gecikmesi halinde ceviz fidanlarındaki meyvelerin rengi koyu bir hal alır ve kalitesi azalır. Hasat işi genellikle birkaç defada yapılabilir.
Ceviz kabuğuyla iki yıl, kabuksuz buzdolabında iki ay kadar saklanabiliyor. Afiyet olsun.
* İç oranı yüksektir. *1 Kg kabuklu cevizde yaklaşık 460 Gr. kadar iç ceviz çıkar.
Cevizleri kaynamış suda 30 saniye - 1 dakika arası bir süre kadar haşla. Dayanıklı plastik eldivenler giyerek, yeşil kabukları sıkarak kırıp aç. Çok fazla çabalaman gerekmeyecek. Sonra da kabuğu cevizden kolayca sıyır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri