EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler.
Yeni evlenmiş ve düğünü yapılmış olan gelin gerdek gecesinin ertesi sabahı erkenden kalkar yatağını düzelttikten sonra gider önce kayınvalidesinin daha sonra kayınpederinin elini öper. Ve daha sonra da ailede ne kadar insan var ise bunların da ellerini öper. Böylece bunlara karşı devamlı saygılı olacağını belirtirdi.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar. Daha sonra boşalan kabı yere çarpmak suretiyle kırar.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir.
İlgili 22 soru bulundu
Adetlere göre ilk gecede gelinliğin damat tarafından çıkarılması geleneği daha yaygın.
Geleneksel adıyla gerdek gecesi evlenen çiftlerin ilk kez cinsel birliktelik yaşayacakları zaman dilimine deniliyor. Genellikle düğün ya da nikahtan hemen sonraki gün yaşandığı için “ilk gece” olarak da adlandırılıyor. Yani aslında gerdek, çiftlerin cinsel açıdan birbirini tanımaya başladıkları zamandır diyebiliriz.
Düğün Günü Gelin Yanında Kimlerle Kuaföre Gitmelidir? Gelin kuaföre kimlerle gider sorusu sıkça sorulmaktadır. Gelin kuaföre; annesi, kız kardeşleri, yakın akrabaları veya yakın arkadaşlarıyla gidebilir. Bazı durumlarda sağdıç da geline kuaför hazırlığında yardımcı olmak için yanında gidebilir.
Geline kayın validesi arabadan inmesi için yarım altın takıyor.
Gelin alma geleneği, düğün günü gerçekleştirilir. Gelin, kuaföre gidip hazırlıklarını tamamladıktan sonra eve gelir ve damadın ailesi tarafından baba evinden alınır. Eğer makyaj, saç gibi hazırlıklar düğün mekanında yapılacaksa; o durumda sabah erkenden gelin alma yapılır ve direkt mekana geçilir.
Müslüman toplumlarda ve bazı diğer doğulu toplumlardaki el öpme ve alna koyma geleneği ise halen yaygındır. Batıdakinin aksine genellikle kavuşmalarda ve bayram, düğün töreni, anneler günü vb. gibi özel günlerde el öpülür.
Allah mutlu ve hayırlı etsin” diyerek rızasını bildirir. Bunun üzerine erkek tarafının en genci kız tarafının en büyüğünden başlayarak ellerini öper. Bu törene 'el öpme' denir.
El öpme; çeşitli kültürlerde sevgi, saygı ve nezaket belirtisi olarak yerleşmiş geleneksel bir davranış. Batılı toplumlarda el sadece öpülürken, Müslüman toplumlarda ve bazı diğer Doğulu toplumlarda el öpüldükten sonra öpen kişinin alnına değdirilir.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Düğünde beyaz eşyaları kim alıyor?:
Televizyon, buzdolabı ve kimi elektrikli ev aletleri erkek tarafı tarafına aittir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi diğer beyaz eşyalar ise kız tarafı tarafından karşılanıyor.
Konvoy gelin evine geldikten sonra gelin evden çıkarılır ya da damadın eve gelmesi beklenir. Gelinin babası ya da abisi tarafından gelin, dualar eşliğinde damada teslim edilir. Gelin alma konvoyunun başında oyunlar oynanır. Yöresel adetler, bu esnada yine devem edebilir.
GELİN GÖÇÜ VE SU KÜLTÜ
Gelin evden çıkarılırken su dökülmesi, oğlan evinde içeriye alınırken gelinin su dolu testiyi kırması, ocak başına kadar su dökerek gitmesi (Duymaz-vd. 2003: 142; Santur 1995: 201) gelin göçü sırasında su kültünün önemine işaret etmektedir.
Düğün oğlan evinde Salı günü veya Cuma günü başlar. Oğlan evinde yapılan bu törene oğlan kınası denir. Aynı gün öğleyin “kendirlik” denilen törenle kız evine gidilir, kızın çeyiz olarak hazırladığı eşyalar alınır ve oğlanın evine serilir.
Düğün hazırlıkları esnasında damada yardımcı olan ve en yakınlarından biri olarak öne çıkan kişiye sağdıç nedir. Genelde damadın arkadaşları ve akrabalarından biri veya birkaçı sağdıç olabilmektedir.
Örneğin bir pakette sadece saç tasarımı olurken, diğer paketlerinde gelin saçı ve makyajı, başka bir pakette ise bu iki maddeye ek olarak manikür-pedikür de dahil ediliyor.
Gelin saçını eskilerden bu yana süre gelen adetlerden dolayı erkek tarafına ait bir masraftır. Erkek tarafı evlenecek olan gelinin düğün kaç gün ise o süre zarfında kuaför masraflarını öder.
Bu gece, iki rekat nafile namaz kılıp dua edilir.
Bugünlere kavuşmanın şükrü ve gelecek günlerin saadeti için, Allah Teâlâ'ya dua edilir. Bu arada, oturup, bir müddet sohbet etmelidir. Böylece, fazla heyecan atılmaya çalışılır. Her kız, bu ilk gecede, az-çok ürkeklik ve çekingenlik gösterir, utanır, sıkılır.
Çok yüksek oranda bir zorlama olursa vajina yırtılabilir veya tahrip olabilir. Bu tarz bir durum yaşanırsa 2-7 gün cinsel ilişkiye girilmemeli ve tahribatın geçmesi beklenmelidir. İlk cinsel ilişkiden sonra vajinada bir tahribat yoksa cinsel ilişki için bir engel yoktur.
Gerdek gecesi gelinliğin altına ne giyilir diyen ve sadelikten yana olan gelin adaylarına, külot ve sütyen takımları, tül ve dantelin bir arada kullanıldığı beyaz renkteki iç çamaşırları tavsiye edilebilir. Mayo tipi tek parça iç çamaşırlar ve jartiyerler giyilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri