Çünkü doğumdan sonra ilk adet genellikle başlayıp durabilir, birkaç gün içinde tekrar başlayabilir. Kısacası düzensiz bir adet uzunluğu olabilir. Ancak normal kanama süresi olan 2-7 gün sürmesi beklenir.
Vücudunuz, geçirdiğiniz hamilelik sürecinden ve doğumdan sonra kendini toparlayarak yeniden adet döngüsüne adapte olmaya çalışır. Ancak bu adaptasyon sürecinde doğum sonrasındaki ilk adetiniz, daha kısa süreli ve pıhtılar halinde gelebilir. Bu nedenle doğum sonrası ilk adetin süresi ortalama 3 – 5 gündür.
Doğum sonrası adet kanamalarının başlıca sebebi hormonların değişime uğramasıdır. Doğumdan sonra adet kanamaları düzensiz olarak görülmekte ve bu durum bir kaç ay sürmektedir. Eğer ki kanama aşırı şiddetli ve durmak bilmiyor ise plasenta veya rahim zarı zarar görmüş olabileceği için acilen doktora başvurulmalıdır.
Doğum sonrası ilk hafta kanama görülebilir
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
Normal şartlarda kadınlarda doğum sonrasında 6-8 hafta içinde adet kanaması başlar. Bebeğini emziren annelerde bu süre 10-12 aya kadar uzayabiliyor. Adet kanaması tekrar başladığında hemen adet düzeni oturmaz. Doğumdan sonra ilk adet kanaması başladığında bir süre daha adet düzensizliği sürebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Doğumdan sonra ilk adet belirtileri küçük lekelenmeler olabilir. Doğumdan sonraki ilk adet, özellikle emzirmeye kısmi devam edildiği sürece düzensiz olur. Hamilelikten önceki adet kanamalarına göre daha fazla kanama, hatta pıhtı görülebilir. Kanama miktarı doğum kontrolü seçimine göre de değişebilir.
Ayrıca emzirmeyen annelerde bu sürenin daha kısa olduğu bilinmektedir. Annelerde emzirme süreci devam ettikçe adet kanaması gecikecektir. Çünkü anne bebeğini emzirmeyi sürdürdükçe salgılanan hormonların adet kanamasını engelleyici özellikte olmasıdır.
Tiroid bezlerinde görülen hormon problemleri ya da az çalışma durumları da kesilmeyen adetin nedenidir. Yumurtalık kisti oluşturan polikistik over sendromu ve rahim kanseri de kesilmeyen adet kanaması nedenleri arasındadır.
Hamilelik etkisi ile hormonal değişikliklerin normale dönmesi yumurtlama işlevinin başlaması ile gerçekleşir. Doğum sonrası 6-8 haftalık yumurtlamanın üzerinden 15 gün geçtikten sonra adet kanaması görülür.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Menstrüasyonu başlar başlamaz durdurmak için herhangi bir ilaç veya hap adeti engellemez. Adet başlamadan önce durdurmak için hormonal doğum kontrolü alabilir veya dönemlerinizi hafifletmek için başka ilaçlar alabilirsiniz. Regl Dönemi Erken Bitmesi İçin Ne Yapılmalı? Regl başladıktan sonra durdurmak mümkün değildir.
7 günden fazla adet kanaması normal değildir. Yine, bir adet döneminde kaybedilen toplan kan miktarı normalde 2-3 çorba kaşığı (yaklaşık 80 ml.) kadardır. 8 gün veya daha uzun süren adet kanamasına tıbbi olarak 'Menoraji' denir.
Adet kesici şeyler arasında bol su tüketmek, sirke içmek, limon ve doğal bitki çaylarının tüketilmesi ilk sırada gelmektedir. Adet kesici şeyler arasında vitaminler de en çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Regl döneminde ilaç tüketimi adetin kesilmesine neden olmaktadır.
Doğum sonrasında vücut yaşadığı değişimler nedeni ile anne kırk gün boyunca bedenin değişimlerinin farkını yaşar ve regl görülür. Regl görülmesi âdetin ilk başında olmaktadır. Doğum yapan anne 40 gün bitiminde hemen sonra gördüğü ilk kan adet kanı olabilir.
Adet kanamasının uzun sürmesinin nedenleri; Hap, deri altı implantı, enjeksiyon gibi doğum kontrol yöntemleri adet kanamasını uzatabilir. Çünkü kadınların hormon dengesini bozan bir durumdur. Dünyada doğurma çağındaki kadınlarda %10 oranında görülen polikistik over sendromu da adet kanamalarının uzamasına yol açabilir.
Doğumdan hemen sonra rahmin tekrar küçülmeye başlaması ve kendini toparlaması süreci kanama ile kendini gösterir. Bu kanama, normaldir. Hatta normalleşmenin bir belirtisidir. Ancak doğum sonrası kanamanın miktarı çok fazla ise ya da 6. haftadan sonra hala devam ediyorsa mutlaka sağlık görevlisine başvurmak gerekir.
Uzmanlar doğumdan 40 gün sonra cinsel ilişkiye girilebileceğini söylüyorlar. 40 gün öncesinde cinsel ilişkiye girilmemesi öneriliyor.
Halk arasında lohusalık olarak bilinen doğum sonrası ilk 40 günün sonunda gerçekleşebilecek kanamadır. Kırk sonu/başı kanaması olarak bilinen, ilk bir ay içerisinde gerçekleşme ihtimali olan ve adet kanamasına benzeyen durumdur. Aslında ilk 6 ve 18 ay içerisinde gerçek ve düzenli bir adet görülmez.
Emziren anneler arasında, “Emziriyorum, bu nedenle hamile kalamam.” gibi bir görüş yaygındır; fakat bu, nispeten yanlış bir görüştür. Her ne kadar emziren bir annenin hamile kalma ihtimali belli bir süreye kadar düşse de emzirmek bir korunma yöntemi değildir.
İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID'ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID'ler, ağrılı adet kramplarını (dismenore) rahatlatmanın ek yararına sahiptir. Traneksamik asit. Traneksamik asit, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama anında alınması gerekir.
Özellikle hormon dengesini bozan her türlü durum adet kanamasının daha uzun sürmesine yol açabilir. Kadınlarda 10 günün üzerinde devam eden adet kanamasında mutlaka profesyonel bir destek almak şarttır. Adet kanaması 10 gün tamamlandığında hala yoğun ve şiddetli olarak sürebilir.
Adet kanamasının en fazla 7 gün sürmesi ve en çok 80 ml kan kaybı olması beklenir. 8 günden daha uzun süre devam eden adet kanamaları tehlikeli olarak değerlendirilebilir.
Anne, adet periyodunda ise emzirmemeli!
Anne, adet gördüğü dönemde bebeği emzirmeye devam etmelidir.
Eğer emziriyorsanız, emzirdiğiniz sürece adet kanaması olmayabilir. Emziren annelerde adet kanaması ilk 2. Ay kadar erken görülebilirken, doğum sonrası 18. Aya kadar uzayabilir. Ama yine de doğum yapalı 1 yılı geçti ve hala adet görmediyseniz bir doktor kontrolünde fayda vardır.
Bunu, çevrenizdeki büyüklerinizden duymuş olmalısınız. Ancak bilimsel açıdan annenin periyodunun yeniden başlaması, sütün kesileceğini göstermiyor. Fakat annenin ağrısı, hassasiyeti sütün azalmasına neden olabilir. Burada hekime başvurarak destek alınması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri