PİRELER HAKKINDA Pireler, her ortamda bulunabilen ve özellikle tüyler arasında yaşayan kan emici parazitlerdir. Dişi bir pire, 1 günde 50 adet yumurta yumurtlayabilir. Bir pire tüm yaşamı boyunca yaklaşık 1.500 adet yumurta yumurtlamaktadır1. Pireler günde 10 kez ısırır, vücut ağırlığının 15 katı kan emebilirler!
Pirelerden kurtulmak için gereken uygulamaları yapmamak hem küçük dostunuzun sağlığını hem de sizin sağlığınızı tehdit edebilir. Çünkü pireler virüs ya da bakteri taşıyor olabilirler ve bunları bulaştırabilirler. Pireler oldukça hızlı üreyebilen asalaklardır.
Genellikle tüylü ve yırtıcı hayvanlar favori barınaklarıdır.Kedi, köpek, fare, sıçan, sincap, tavşan, geyik gibi hayvanlarda ve kuş türlerinde sıkça görülebilir.Pireler yumurtlama yöntemi ile üremektedirler ve yumurtaları beyaz renkte olurlar.Dişi bir pire, 1 günde 50 adet yumurta yumurtlayabilir.Bir pire tüm yaşamı ...
Yaz ayları başta olmak üzere, soğuk havalarda da kapalı ve sıcak ortamlarda sıklıkla görülen pire, barındığı kapalı alanlarda ciddi problemlere yol açabilir. Sıcak ve nemli ortamlarda hızla üreyen pireler evlerde, bodrumlarda, iş yerlerinde, depolarda sıklıkla görülebilirler.
Pireler üremek için kana ihtiyaç duyarlar!
Sıcak ve tüylü yerlerde yuvalanan pireler üremek için kan emmeye ihtiyaç duyarlar. Diğer haşere türlerinde olduğu gibi yeteri kadar kan emen pireler yumurta bırakmaya ve hızla üremeye başlarlar.
İlgili 29 soru bulundu
Pire ısırığının iyileşmesinin daha kolay olması için duş alınarak o bölgenin rahatlamasını sağlamak gerekmektedir. Pire ısırığı kendiliğinden geçebilmektedir.
1 ölçü sirke ve 1 ölçü su karışımıyla bir sprey şişesi hazırlayarak evinize ve evcil hayvanlarınıza püskürtebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise limon kullanmaktır. Limon karışımını evcil hayvanınızı temizlemek için kullanabilirsiniz. Doğal pire ilacı sayılabilecek ürünler arasında diatom toprağı yer alır.
Yani insanları ısırsalar bile neredeyse hiç insan saçına yumurta bırakmazlar. Zavallı evcil hayvanınızın kanını yedikten yaklaşık 36 ila 48 saat sonra dişi bir pire, yumurtalarını evcil hayvanınızın kürküne bırakır – ama kaldıkları yer orası değildir.
Evini Böcek İlacıyla İlaçlamak
Boratlar, ahşap koruyucu, deterjan ve böcek ilacı olarak yaygın biçimde kullanılır ve pirelerin midesini zehirler. Yetişkin bir pire, konağından kan emmeden ortalama iki ila üç ay, hatta 100 güne kadar yaşar.
Halınızı, güzelce süpürün ve ardından karbonat, sirke ve limon karışımından bir kova su hazırlayıp bu kovadaki su ile halınızı silin. Yaptığınız bu uygulamalar evdeki pirelere yapılabilecek müdahaleler dir. bundan sonra ilaçlama firması ile bağlantı kurarak yapılması gerekenleri görüşüp gerekirse evinizi ilaçlatın.
Pireler sıklıkla kedi, köpek gibi hayvanların ve insanların kanıyla beslenir. İnsanlarda konaklayan 3 ana pire türü; kedi piresi (Ctenocephalides Felis), köpek piresi ( Ctenocephalides Canis) ve insan piresidir (Pulex Irritans).
Pirelere karşı savaşma konusunda en etkili çözüm hiç kuşkusuz ki evi günde 2-3 kez süpürüp silmektir. Ayrıca temizlik yaptığınız suyun içerisine sirke, çay ağacı yağı, lavanta esansı ya da limon suyu ekleyerek pirelerin evinizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Pireler bu kokuları sevmezler.
Bir pire aynı bölgede genellikle iki veya üç kez ısırır.
Yıkama esnasında makinenin deterjan gözüne birkaç damla okaliptüs yağı damlatılması pirelerden daha hızlı bir şekilde kurtulmaya katkı sağlar. Evin zemini, halıları, koltukları içine okaliptüs damlatılmış olan su ile durulamak iyi bir çözümdür. Silme işlemi çamaşır suyu ile de yapılabilir.
Pireler, lavanta kokusundan hiç hoşlanmaz. Bu yüzden lavantayı suyun içinde kaynatın.
Pireler yatak takımlarında, battaniyelerde ve diğer kumaş eşyalarda saklanabilir. Bu nedenle bunları pire veya yumurtaları öldürmek için sıcak suda yıkamak ve yüksek ısıda kurutmak önemlidir. Buharlı temizlik; halı, mobilya ve diğer kumaşlardaki pireleri ve pire yumurtalarını öldürmenin etkili bir yoludur.
Pire Isırığının Belirtileri Nelerdir? Pire ısırığı; milimetrik, kaşıntılı, birden fazla sayıda, çevresi kızarık, ciltten kabarık lezyonlar şekilde kendini gösterir. Vücudun kıvrım bölgeleri, el ve ayak bilekleri, kol ve bacak bölgeleri lezyonların en sık izlendiği yerlerdir.
Hayvan piresi, genellikle evcil hayvan besleyen kişilerin evlerinde bulunsa da herhangi bir evcil hayvanınız yoksa ve evinizde pire bulunuyorsa, sokakta yaşayan hayvanlardan paçanıza sıçramış olan bir hayvan piresini evinize getirmiş olabileceğinizi gösterir.
İnsan saçında pire olur ama uzun süreli yaşayamaz. Pire olan bir ortama girildiğinde pire istilası ile karşılaşılabilir, pire istilasında pire uygun yer bulmak için hareket eder ve saçlara kadar gelebilir.
Birkaç milim boyu olan bu böcek 50 cm yüksekliğe zıplayabilir. İnsan kanını çok seven ve özellikle taze kandan hoşlanan pireler ısırıkla birlikte rahatsız edici bir kaşıntıya neden olur.
Pire Zıplaması
Yani pire uçamaz, zıplar !
Kış dahil her mevsim üreyebilen pireler yazın bu yeteneklerini daha aktif kullanırlar. Uygun koşullarda günde 50-60 arası yumurta bırakabilirler. Yumurtadan ergin hale 15 gün içinde geçebilen pirelerin ömürleri 2 yılı bulabilmektedir.
Genellikle ağaç, yaprak ve uzun ot ve çalıların arasında yaşarlar. Bu bölgelerden hayvanların üstüne atlayarak yaşamlarını sürdürürler. Köpek, kedi ve diğer hayvanlarda kulak, boyun, sırt ve karın çevresinde bulunur. Eve girdikten sonra pireler, üstünüzden evcil hayvanlara atlayabilir.
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir. Bu nedenle kedi piresini siz anlamadan eşyalarınız üzerinde eve taşıyabilirsiniz de. Pire kedinize ulaştığı takdirde hızla çoğalıp vücudu üzerindeki nüfusunu artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri