EĞER sağlık çalışanı bir kamu görevlisiyse, acil bir durumsa hiçbir şekilde hekimin reddetme hakkı ve yetkisi yoktur. Mutlaka bakmak zorundadır. Hastanın veya yakının kendisine bir şiddet kullanması halinde mevzuatımız doktora çekilme hakkı veriyor.
Ancak hastanın doktorunu seçme hakkı olduğu gibi doktorun da hasta seçme hakkı vardır. Tıbbi deontoloji Nizamnamesi Madde 18 gereğince doktor şahsi veya mesleki sebepler ile hasta bakmayı reddedebilir. Hekimin hastayı sevk etme , reddetme diğer bir deyişle hastayı bırakma hakkı bulunmaktadır.
Sadece psikiyatr değil, genel olarak hasta - hekim ilişkisi hoş karşılanmaz. Hukuk içinde belki bir cezası yoktur ancak hekimlerin bağlı oldukları odaların etik kurulları ceza verir. bir doktorun bunları kullanarak hastasıyla ilişkiye girmesi suçtur.
“Tabip ve diş tabibi, âcil yardım, resmî veya insani vazifenin ifası halleri hariç olmak üzere, meslekî veya şahsi sebeplerle hastaya bakmayı reddedebilir.” Tüzüğün 19. Maddesi uyarınca da; “Tabip ve diş tabibi meslekî veya şahsi sebeplerle, tedaviyi bitirmeden hastasını bırakabilir.
Bu sebeple bir sağlık çalışanı veya hekim, eğitimden başlamak üzere mesliğini icra ederken her aşamada bu haklara sahip olup, uygulanmasını talep edebilir. Örneğin bir sağlık çalışanı olan hemşire hastayı reddetme hakkına sahiptir.
İlgili 17 soru bulundu
Anlayacağınız sağlık bir ekip işidir. Tıbbi tedavi dışındaki tıbbi bakım ve uygulamalarda ise hemşire tamamen bağımsızdır. Bu konuda hiçbir hekim bir hemşireye direktif veremez. Ayrıca kimse kimsenin hakkında tutanak tutma hakkına sahip değildir ve bir hekim de hemşirenin amiri değildir.
Hekimler, kendi sağlığını koruma, enfeksiyon ve radyasyon gibi mesleki risklere karşı korunma hakkına sahiptirler. Hekim sağlıklı bir çalışma ortamına ve ihtiyacı olan dinlenme zamanına sahip olabilmelidir.
Sonuç olarak kişinin tedaviyi reddetmesi hak, hekimin buna uyması ise yükümlülüktür. Tedaviyi ret hakkının kişinin kendisi kullanması gereken bir haktır.
Hekimin hukuki sorumluluğu kavramı, hekimin tıbbi faaliyetlerin icrası sırasında, hastasına hukuka aykırı olarak vermiş olduğu zararı tazmin etmekle yükümlü olmasını ifade etmektedir.
Tababet Uzmanlık Yönetmeliği:10:…Her servisin normal polikliniğinde günde bir uzman 20 den fazla hastaya bakamaz. Ancak daha fazla hastanın başvurması halinde o poliklinikte aynı esas üzerine uzman görevlendirilerek o günkü tüm hastaların muayeneleri sağlanır.
Eğer dokunursanız; hastadan olumlu bir elektrik alır, onun yumuşadığını ve kendini daha güvende hissettiğini görürsünüz. Hasta doktoruna daha kolay ulaşılabileceğini düşünür. Bir doktorun hastasına sarılması yadırganacak bir durum değil, aksine tedavi sürecinde, her iki tarafı da motive eden bir davranıştır.
Gizlilik Hakkı başlıklı 8. ilke “a. Hastanın sağlık durumu, tıbbi durumu, tanısı, prognozu, tedavisi ve kişiye özel diğer tüm bilgiler ölümden sonra bile gizli ola- rak korunmalıdır. İstisna olarak hasta yakınlarının kendileri ilgili sağlık risklerini öğrenmeleri açısından bu bilgilere ulaşabilme hakkı olabilir. b.
Hasta-hekim ya da hasta-sağlık çalışanı arasındaki tartışmalar, hastayla yeterince ilgilenilmemesi, hastaya sağlık durumu hakkında bilgi verilmemesi gibi hekim ve diğer sağlık personelinden kaynaklı nedenlerden dolayı hasta tedaviyi reddedebilir.
İsteğe bağlı Taburculuk işlemleri: Bazı durumlarda hasta ailesi çeşitli nedenlerle (sosyal, ekonomik, ailesel, sunulan hizmetten memnun olmama tayin, göç vs.) hastasını taburcu etmek isteyebilir. Bu durumda hastanın doktorları aileye olası tüm riskleri anlatmakla yükümlüdür.
Hekimin cezai sorumluluğu, geniş anlamda, he kimin teknik anlamda tıp mesleğini icra ederken işlediği suçlarla, bu mesleğin icrası dolayısıyla işlemiş olabileceği suçlardan dolayı sorum luluğunu ifade eder. * Estetik cerrahi müdahalelerden doğan sorunlar, bu çalışmanın kapsamına alınmamıştır.
Mahremiyet: Hastanın bakım ve tedavi amacıyla (tetkik sonuçları, hastalığı ve tedavisi ile ilgili bilgiler) ya da başka bir sebeple açıklamak zorunda olduğu ancak, toplumdaki tüm diğer bireylerin bilgisinden saklamak istediği yaşama alanını ifade etmektedir.
Sağlık hizmetleri, sağlık hizmeti verenler, hastanın kolay ulaşabileceği ve anlayacağı dilde bilgi vermek zorundadır. Hastaların kendi dosyalarında ve kayıtlarında kendileri ve hastalıkları ile ilgili bulunan bilgileri alma, fotokopi ile çoğaltma, soru sorma ve hata varsa onların düzeltilmesini talep etme hakkı vardır.
İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan hasta hakları kurulları, sağlık kurum ve kuruluşu tarafından yerinde çözülemeyen yazılı ve/veya elektronik başvuruları değerlendirir, hasta hakları ihlaline sebep olan uygulamaları inceler, bu hakların geliştirilmesi için öneri ve düzeltici işlem belirlemesine karar verir.
ALO 184 Sabim Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan bir iletişim hattıdır. Sağlık Bakanlığı Şikayet Hattı olarak da adlandırılan bu kanal vasıtası ile sağlık hizmeti süresince karşılaşılan her türlü aksaklıklarla ilgili öneri ve şikayetin iletilmesi mümkündür.
Hasta Doktoru Şikayet Edebilirmi? Evet hekimi şikayet edebilir. Eğer hekimin kusurlu eylemi idari soruşturmayı gerektirir bir eylem olma ötesinde ceza kanunlarına göre suç teşkil ediyorsa bu durumda savcılık kanalıyla suç duyurusunda bulunulabilir.
Yönetmelik değişikleri kapsamında, muayenehane sahibi hekimler kendi illerinde ameliyat yapabileceği özel sağlık kuruluşu bulunmaması veya kontenjanlarının dolu olması durumunda, Bakanlığın izniyle diğer illerdeki özel sağlık kuruluşlarında ameliyat yapabilecek.
Evet reçete yazılabilir. Muayene de edilebilir. Ancak işin ilginç yanı kendi yaptığınız bu meayeneden SGK nın kesinti yapmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri