EEG beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel işlemlerin uyanıklık ve uyku halindeyken kağıt üzerine beyin dalgaları şeklinde aktarılması işlemidir. Epilepsi, sinir hastalıkları, baş ağrılarının sebeplerini araştırma, beyin fonksiyonlarının analiz edilmesi gibi durumlar için EEG gereklidir.
EEG, epilepsi, uyku bozuklukları, beyin yaralanmaları, beyin tümörleri ve diğer nörolojik durumların tanısında yaygın olarak kullanılan bir araç olup, beyin fonksiyonlarının değerlendirilmesinde büyük bir öneme sahiptir.
Elektroensefalografi (EEG) beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek için kullanılan bir testtir. İnsan beynindeki elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılan elektroensefalografi yani EEG, nörolojik sorunların belirlenmesinde dünyada 1940'lardan beri kullanılan güvenli bir testtir.
EEG testi sara rahatsızlığının tespit edilmesinde, uyku bozukluğu rahatsızlıklarının tespitinde, zihinsel gelişim geriliği ya da öğrenme güçlüğü gibi durumlarda, beyin iltihabı rahatsızlıklarının teşhis edilmesinde, bilinç kaybı nedeniyle yaşanan psikiyatrik rahatsızlıkların tanısında kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Eğer epilepsi hastalığınız varsa flaş ışık nöbetinizi tetikleyebilir veya derin nefes alma sırasında nöbetiniz ortaya çıkabilir. Böyle bir durum olursa endişelenmeyin EEG teknikeri size yardımcı olacaktır. EEG sonuçlar ne zaman çıkar? Sonuçlar aynı gün ya da bir sonraki gün çıkar.
EEG, epileptik olgularda, klinik ile EEG bulguları uyuştuğu durumlarda anlam kazanmakta, Epilepsi tanısı almış olguların takibinde gerekmektedir.
EEG Çekimi Sonrasında Saç Temizliği Nasıl Yapılır? Çekim sonrasında peçete ya da ıslak mendille elektrotların takıldığı alanlar silinir. Daha sonrasında ise hasta eve gidince duş alarak saçlarını temizleyebilir.
Epilepsi hastalığı: Beynin normalin dışında şiddetli elektriksel aktivitede bulunması halinde çeşitli düzeylerde vücutta kasılma veya kas tonusunda kayıpla sonuçlanan epilepsi hastalığının tanı ve değerlendirmesinde EEG sıklıkla kullanılır.
Sizden bu tür bir inceleme istenmişse randevu saatinizden önceki 18-24 saat boyunca uyumayın. Acil ve zorunlu durumlar dışında EEG incelemesinden bir gün öncesinden itibaren alkol. uyku ilacı ya da sakinleştirici (sedatif, anksiyoloitik) ilaç kullanmayın. İncelemeden önceki 6 saat içinde kahve içmemeniz tercih edilir.
Nörologlar tarafından sıklıkla başvurulan EEG ve EMG, pek çok beyin, sinir ve kas hastalığının tanısında ve takibinde kullanılan cihazlardır. EEG, beyindeki, EMG ise sinir ve kaslardaki elektriksel aktivitenin incelenmesini sağlar.
Hem uyku değerlendirilmesinde hem de bazı epilepsi tiplerinin tanısında kullanılan uyku EEG'si de nöroloji biriminde uygulanır.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Yeni doğan bebeklere dahi çekilebilir nitelikte zararsız bir yöntemdir. EEG vücuda. EEG'nin yan etkisi yoktur. Yeni doğan bebeklere dahi çekilebilir nitelikte zararsız bir yöntemdir.
Bazı durumlarda 3 saatlik, tüm gece veya 24 saatlik EEG çekilebilinir. BEBEKLERE EEG NASIL ÇEKİLİR? Küçük bebeklerde bebeği hareketsiz tutmak zor olduğu için EEG incelemesi her zaman uykuda yapılır.
EEG testi nedir ? EEG testi, beyindeki bu elektriksel dalgalanmaların cihaz yardımı ile ölçülmesi yoluyla beyin fonksiyonları hakkında fikir sahibi olunmasını sağlayan bir testtir. EEG çekimi için elektrotlar, pasta adı verilen özel bir yapıştırıcı madde ile saçlı kafa derisi ve bazen iki kulak memesine yapıştırılır.
Deliryum, beyindeki sinyallerin karışması durumunda ortaya çıkar. Bozukluğun sebebi, beyni savunmasız hale getiren ve beyin aktivitesindeki bir sorunu tetikleyen faktörlerin kombinasyonundan kaynaklanmaktadır. Deliryuma sebebiyet veren tek bir neden ya da birden fazla neden mevcut olabilir.
EEG'yi üreten hücresel aktivite temel olarak piramidal hücre membranı boyunca elektrik yükünü değiştiren kortikal postsinaptik potansiyel değişiklikleridir. Postsinaptik potansiyellerden kaynaklanan elektrik akımlarının zamansal ve uzamsal toplamı farklı EEG dalgalarının kaynağı olarak kabul edilmektedir.
Beyindeki elektrik akımının değerlendirildiği EEG incelemesi öncesinde tok karna olunması, saçların temiz olması ve herhangi bir köpük jöle sürülmemiş olması gerekmektedir.
Erişkinlerde özel bir hazırlık aşaması gerekmemekte saçın bir gün önceden yıkanmış olması yeterli olmaktadır. (Saça sprey, jöle vs. sürülmemesi) Çekim öncesi hasta tok olmalıdır.
Başağrısının sebebini belirlemek için hastadan kapsamlı hastalık hikayesi alınmalı ve nörolojik muayene, beyin görüntülemesi ve kan ve idrar tahlilleri yapılmalıdır. Bazı durumlarda EEG (elektroensefalografi) ve lomber ponksiyon işlemleri gibi daha ileri tetkiklerin yapılması gerekebilir.
EEG tetkiki iki şekilde yapılabiliyor. Uyanıklık EEG elektrotların bağlanması şeklinde baş üzerindeki saçlı deriye elektrotların yerleştirilmesi işlemidir. Bu yerleştirme işlemi yaklaşık 15 dakika sürerken çekim işlemi de 30-40 dakikalık sürmektedir.
Tanı ölçütleri konusunda konsensusa varılmış bütün psikiyatrik hastalıklarda yüzde yüz olmasa da yeterince duyarlı ve özgün biyoelektrik profil vardır. Dolayısıyla, işte şizofreni, depresyon, hemen her türden anksiyete bozukluğu ve demans da işe yaramaktadır.
EEG yaklaşık 23 adet küçük denilebilecek elektrodun bir tür jel de diyebileceğimiz bir madde yardımıyla saç bulunan kafa derinize yerleştirilmesi ve bir bilgisayar sayesinde beynin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi şeklinde yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri