Açılmamış bir şişe veya kutu bira, aslında son kullanma tarihinin aylarca ötesinde de kendini muhafaza edebilir. Buzdolabında saklandığı durumlarda, belki yıllarca hala içilebilir durumda olabilir.
Kapağı Açılmış Bira Tüketilir Mi? Bira, yapısı gereği içerisinde patojen madde üretimine izin vermeyen içeceklerden biridir. Fakat kapağı uzun süre açık kalmış ve dışarıyla temas etmiş bir bira belirli süre sonunda içilemez hale gelir. Zaman içerisinde birada bozulmalar meydana gelir.
tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş bira konusunda genel görüş, 2-3 ay gibi bir süreyi dert etmeye gerek olmadığı yönünde. fakat biranın kokusunda, tadında, berraklığında ve açılırken çıkardığı ses konusunda şüpheniz varsa içmeyin. oldu da içerseniz, ölmezsiniz. her zaman olmasa bile boğaz tahrişi, midede gaz gibi ...
Bira, votka veya viski gibi sert içkilerin aksine sonsuza kadar dayanmaz. Piyasadaki çoğu bira, aynı kaliteyi oda sıcaklığında yaklaşık dört ay ve buzdolabında 6 ila 8 ay arası korur.
Çoğu üretici tenekenin altına ya da şişenin üzerine etikete son kullanma tarihini ya da en azından üretim ya da şişeleme tarihini yazıyor. İçtiğiniz bira türüne göre bunun önemi büyük. Taze içilmesi gereken türlerde ters köşe olmamanız için bu tarihleri okumak şart.
İlgili 26 soru bulundu
Bira üreticileri, biralar şişelendikten sonra 4-5 ay içerisinde tüketilmesi gerektiğini önerir. Aynı zamanda tavsiye edilen tüketim tarihine de bunu ele alarak tarih belirtir. Aynı zamanda biranın alkol oranı ne kadar yüksekse dayanıklılığı da o kadar yüksektir.
Yüksek alkollü veya daha asidik biraların iyi yıllandığı bir gerçek olsa da, bütün biraları kapsayan bir kural yok. O sebeple eğer bir birayı yıllandırıp bekletmeye karar verirseniz buradaki en büyük dostunuz deneme yanılma olacak. Ancak şunu da bilin ki, odaya kapattığınız her bira iyiye doğru yıllanmayacak.
Bira : Açılmadan 4 ay.Çikolata : Üretim tarihinden itibaren 1 yıl.Kahve : Açılmadan 2 yıl, açıldıktan sonra buzdolabında 1 ay.Makarna : 1 yıl.
Cevap: Rakı, votka, cin, rom ya da viski gibi 40 derece ve üzeri yüksek alkollü içkiler güneş altında veya sıcak ortamda kalmadıkça, kapaklarından alkolleri ve aromaları buharlaşmadıkça bozulmazlar.
Alkollü oldukları için donmayacaklarını düşünebiliriz. Ancak fermante içkilerdeki alkol miktarı, donmayı önleyecek seviyede değildir. Şarap da bira da, buzlukta donar. Hatta uzun bir süre buzlukta bıraktığınız bir bira veya şarap, donmakla kalmayıp şişesini de patlatabilir.
Buna göre, eğer alıcı ürünün son kullanma tarihine bakmışsa ve bunun geçmiş olduğunu bilerek satın almışsa satıcı bu ayıptan sorumlu olmaz.
Buzdolabında saklandığı durumlarda, belki yıllarca hala içilebilir durumda olabilir. Tabii burada bira türlerinden ayrı ayrı bahsetmeden genel bir şey söylemek zor olacaktır. Ancak şunu biliyoruz: bira bozulsa dahi sizi büyük ihtimalle düşündüğünüz anlamda zehirlemeyecektir.
Bira yapımında iyi bir yarım güne ihtiyacınız var. Miktara ve tarife bağlı olarak fermantasyon 3-5 gün sürer ve şişelerde ve fıçılarda 2-5 hafta bekletilir. İşte bu artık biranızı deneyebileceğiniz zamandır.
Bir çok kişinin bildiği gibi, birayı bardağa köpüksüz boşaltmak bir maharet değildir, aksine biranın tadının gizli kalmasına yol açar. Köpüğü biranın içindeki gazlar oluşturur ve bu köpük biranın içindeki şerbetçi otu kokusu ve tadının ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Koyacağınız başka plastikler Oksijen geçireceği için biranız okside olur, 1 ay içinde içilmez hale gelir. Bu plastik şişeler zaman içerisinde deforme olacaktır. Kullanmanıza bağlı olarak değişir ama 5-10 şişeleme sonra sizin fark edemeyeceğiniz mikro çatlaklardan oksijen sızdırmaya başlar. Bu da biranızı bozar.
1- Son kullanma tarihi geçtiği için bayatlamıştır sidik gibi tadı vardır. 2- Yüksek miktarda bakteri yapmıştır, midenin içine eder, en kötüsü kana karışacağı için seni zehirleyebilir.
Mide rahatsızlıkları: Karın ağrısı, mide ekşimesi, mide yanması ve ishal gibi sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Mental durum değişiklikleri: Konsantrasyon güçlüğü, karar verme zorluğu, unutkanlık, sinirlilik, duygusal dalgalanmalar ve depresyon belirtileri gözlenebilir.
Eğer şişenin iyi bir kapağı varsa ve sıkıca kapanmışsa, içki zamanın akışından pek etkilenmez. Rahatça içilebilir. Ama kapağı kötüyse ya da sıkı kapanmamışsa alkolü kısmen uçmuş ve tadı bozulmuş olabilir. Bu durumda bozulmuş olma ihtimali de ortaya çıkar, içmeniz halinde gıda zehirlenmesi geçirmezsiniz.
Koyu biralar açık biralara göre daha sıcak servis edilir. Bira servis sıcaklığından çok hafif daha soğuk servis edilmelidir çünkü biranın bardağa teması ve bekleme süresi aşırı ısınmasına yol açabilir. Bardak soğutmak soğuk biralar için uygun olsa da genel ale biralar için tercih edilmemeli.
Bira -2 derecede donar.
Suyun donma sıcaklığı, etil alkolün donma sıcaklığından daha yüksek olduğu için erken donar ve biradan uzaklaştırılması kolaylaşır. Bu işlem sonucunda biranın alkol oranı artar, aroması yoğunlaşır, tadı değişir. Buz kristallerinin uzaklaştırılmasıyla elde edilen bira %12 ile %15 arasında bir alkol içeriğine kavuşur.
Bilinen hiç bir patojen Biranın içinde yaşayamadığından teknik olarak açılmış bir bira içilebilirliğini haftalarca korur. Buna rağmen uzun süre açık kalmış bira tat ve dokusunu kaybedeceğinden içmek önerilmez. Eğer ki açıldıktan sonra buzdolabında saklandıysa 1 gün boyunca tadını nispeten koruyacaktır.
Bu nedenle bira, mutlaka önce temiz ve çeşidine uygun bir bardağa dökülmeli, sonra tadılmalıdır. Bira, ayaklı ya da kulplu bir bardakta servis ediliyorsa, mutlaka bardağı kulpundan ya da ayağından tutun. Bu, biranızın daha geç ısınmasına sağladığı gibi bu işten anladığınızın en büyük işareti olacaktır.
Pastörizasyon işleminin amacı, fermantasyon aşamasından kalan maya parçacıklarını, yani mikroorganizmaları yok etmektir. Ancak pastörizasyon sonrası bira da bazı aromaların kaybı da söz konusu olur. Bu sebeple bira severler pastörize edilmemiş bira içmeyi tercih eder ve bu birayı “taze bira” olarak adlandırırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri