Ülser Tanısı Kan testi. Dışkı örneği. Ağız içinden ince ve esnek bir hortum ile mideye inmek yoluyla üst endoskopi. Biyopsi.
Midenin üst kısmında meydana gelen yanma hissi ve ağrı, ülserin çok sık ve yaygın yaşanan belirtisidir. Bununla birlikte yemek yedikten sonra şişkinlik ve gaz, tokluk hissinin çabuk gelmesi, mide bulantısı ve iştahsızlık da ülser belirtileri olarak değerlendirilir.
Zaten pratik olarak başka teşhis yoktur. Ülser tanısı için üst sindirim sisteminin radyolojik tetkiki veya üst sindirim sistemi endoskopisi (özofagogastroduedenoskopi) gereklidir.
Ülser tanısı esnasında baş vurulan bazı testlerden söz etmek de mümkündür. Bu testler, kan testi ve dışkı örneğidir. Ayrıca ülser tanısında biyopsi de başvurulan tetkikler arasında gösterilebilmektedir.
Tek başına bakterinin tedavi edilmesi ülser tedavisi için yetersizdir, ülserin iyileşmesi için mide asidinin yeterli bir süre baskılanması gerekir (genellikle 6-8 hafta). Mide ülserlerinde genellikle daha uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç duyulur.
İlgili 43 soru bulundu
Ülserler nadiren kendi kendine iyileşir, ancak kişi tedavi görmezse tekrarlayabilir. Sindirim sisteminde helicobacter pylori bakterisinin aşırı büyümesi peptik ülsere neden olabilir. Peptik ülserler, sindirim sisteminin koruyucu astarının hasar görmesi veya aşınması sonucu oluşur.
Midenin iç örtüsünde meydana gelen hasarlara ve doku kayıplarına ülser denilmektedir. Mide asidi teması ile belli şikayetlere sebep olması ülser hastalığıdır. Mide ülseri tedavi edilmediği zaman mide kanamasına ve kansere sebep olabilmektedir.
Üre nefes testi, en yaygın enfeksiyonlarından biri olan helicobacter pylorinin tespit edilmesinde kullanılır. Dünyanın en yaygın enfeksiyonlarından biri olan helicobacter pylori, mide ile oniki parmak bağırsağında birikerek iltihap, ülsere ve bazı hastalarda tedavi edilmediği takdirde kansere kadar yol açabiliyor.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Nadir durumlarda ülserler ameliyat gerektiren komplikasyonlara neden olabilir. Böyle bir durumda, aile hekiminiz veya gastroenteroloğunuz sizi bir genel cerraha sevk edebilir. Bu uzmanlar, etkilenen dokuyu çıkarmak veya mide veya ince bağırsakta bir perforasyonu onarmak gibi cerrahi prosedürleri uygulayabilirler.
Peptik ülser, eğer tedavi edilmezse çeşitli tıbbi komplikasyonlara yol açabilir. Bunlar arasında öncelikle iç kanama bulunur. İç kanama, anemiye yol açan yavaş kan kaybı ya da hastaneye yatmayı veya kan transfüzyonunu gerektirebilecek kadar ağır ve hızlı kan kaybı olarak ortaya çıkabilir.
Ülser ne yasak? Acı ve baharatlı yemekler, turşu, kafeinli ve asitli içecekler, kavrulmuş veya kızartılmış besinler, süt, çikolata,alkol, yağlı yiyecekler, tuzlu yiyecekler ülserde yasaklanmıştır.
Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 2 ila 3 saat sürer.
Çünkü stres anında salınan adrenalin, kortizol gibi hormonlar, ki bunlara stres hormonları adı verilir, mideyi tahriş eden asit gibi salgıların da artmasına ve sonuçta ülser gelişimine katkıda bulunur. Mide delinmeleri de genelde stres sebebiyle olur.
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanmaktadır. Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir.
Propofol anestezisi ile endoskopi ve kolonoskopi aynı anda uyutularak rahatlıkla yapılabilmektedir. Olağan üstü bir durum olmadıkça endoskopi ve kolonoskopi yarım saat içinde tamamlanmakta, hasta işlemden sonra 5-10 dakika içinde uyandığında, oldukça konforlu bir şekilde her iki işleminde bittiğini öğrenmektedir.
Endoskopik ultrasonografi sindirim sisteminin içini ve duvarlarını görüntüleyerek buradan kaynaklanan iyi ve kötü hastalıkları teşhis etmede kullanılmaktadır. Mide, yemek borusu, bağırsak hastalıklarının yanı sıra pankreas, karaciğer, safra kesesi ve safra yollarındaki hastalıkları da teşhis eder.
Geçmiş yıllarda mide ve onikiparmak bağırsağı ülserleri cerrahi yöntemle organın ülserli kısmının alınması şeklinde tedavi edilmekteyken, günümüzde ilaç tedavisi ile tam şifa mümkün olmaktadır.
Ülser, midede oluşan yaranın, mideyi salgıladığı aside karşı korunmasız bırakan, ağrı ve yanmayla ortaya çıkan mide zarı enfeksiyonudur. Kadınlara oranla erkeklerde çok daha görülebilen bu hastalık, kişinin yaşam kalitesini ciddi derecede düşürebilecek durumlara gelebilirken tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır.
Ülserin bir belirtisi olan mide şişkinliği ağrıyla birlikte görülmektedir. Mide veya onikiparmak bağırsağı, mide asidi ve pepsin gibi sıvılar tarafından tahrip edilmesiyle ülser oluşmaktadır. Bu süreçte ortaya çıkan gaz, mide şişkinliğine neden olur.
Açıklanamayan Kilo Kaybı: Mide veya bağırsaklardaki gibi şiddetli ülserler zaman içinde açıklanamayan kilo kaybına yol açabilir. Dışkılama Alışkanlıklarında Değişiklikler: Bağırsaklardaki ülserler dışkılama alışkanlıklarında değişikliklere yol açabilir, örneğin ishal veya kabızlık gibi.
Mide asitliğini düzenliyor ve dengeliyor, ülser tedavisinde aslan gibi bir yardımcı Doğal maden suyu, alkali yapıda olması sebebiyle mide asiditesini dengeler.
Mide ülseri, bilhassa ilk bahar ve son bahar aylarında, çok rahatsız edici bir hal alır. Ağrı ve kanamalar artar. Mide ülseri, başlangıcında teşhis edilip de tedaviye başlanılacak olursa, telaşlanmaya ve korkmaya gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri