İş kazası, meslek hastalığı ve analık durumlarına bağlı raporlarda bir gün dahi olsa bildirim yapılması gerekmekte, hastalık nedeniyle kullanılan raporlarda ise üç gün ve üzerinde olması durumunda bildirim yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.
İstirahat alan işçi raporunun 5 gün içinde sisteme girilmemesi veya geç bildirilmesi halinde SGK tarafından İdari Para Cezası kesilecektir.
Bilindiği gibi, sağlık tesislerince onaylanan raporlar elektronik ortamda işverenlerin ekranlarına intikal etmektedir. Ancak, sayısı az da olsa bazı raporların işveren ekranına düşmediğine de rastlanmaktadır.
Hastalık durumunda 1 günlük veya 2 günlük istirahat raporları için rapor parası ödenmediğinden, 1-2 günlük hastalık raporları için çalışılmadığına dair bildirim yapılması gerekmemektedir.
İlk raporda 3 gün ikinci raporda 1 gün ücreti SGK tarafından karşılanır. Toplamda 4 günün ücretini SGK ödemez. Alınan rapora Kontrol şartı konulmuş ise bu durumda işçi yeniden rapor alması durumunda ilk rapor ve ikinci rapor için 2 gün kesinti yapılır ve kalan günler için rapor parası ödenir.
İlgili 22 soru bulundu
Çünkü SGK, rapor paranızı 2 gün için ödemez. Raporlu olunan 3. gün ve sonrası için ödeme yapılır.
SGK, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 18. maddesi gereği, raporlu olunan 3. gün ve sonrası için rapor parası ödemesi yapıyor. Yasal olarak işverenin ilk iki gün için ödeme yapması zorunluluğu bulunmuyor.
Tebliğ ile raporlu sigortalının çalışmadığına dair bildirimin 10 güne kadar olan istirahatlerde, istirahatin bittiği günü takip eden 5 iş günü içinde, 10 günden fazla olan istirahatlerde de 10 günlük sürelerin bitimini takip eden 5 iş günü içinde internet üzerinden yapılması zorunluluğu getirilmiştir.
Dolayısıyla 5510 sayılı Kanunun 4/1-a bendi kapsamında sigortalı olup, 1 veya 2 gün istirahat raporu almış olan sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği verilmeyeceğinden, işverenleri tarafından çalışılmadığına dair bildirim yapılmasına da gerek bulunmamaktadır.
Diğer Raporlar:
Diğer sağlık kurulu raporları için genel teslim süresi 3 iş günüdür. Raporun tamamlanmasının ardından, sağlık kurulu tarafından sisteme işlenir ve e-devlete düşer. Bu süre, bazı durumlarda daha uzun olabilir.
İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır. İş kazası nedeniyle rapor alan çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her gün ödeme yapmaktadır.
Sözkonusu Tebliğin 5. Maddesi uyarınca çalışılmadığına dair bildirimlerin, sigortalıların hak ettikleri istirahat süresinin bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait aylık prim hizmet belgesinin verileceği son gün mesai bitimine kadar elektronik ortamda Kuruma gönderilmesi gerekmektedir.
İşveren raporu bildirmezse 2 bin 502 lira ceza uygulanıyor
"İşveren olarak geç bildirdiğinizde, aylık asgari ücretin onda biri, hiç bildirmediğiniz tespit edildiğinde ise asgari ücretin yarısı oranında ceza uygulanıyor." 2022 yılı için ceza bedeli 2 bin 502 lira olarak belirlendi.
Hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneği bilinen adıyla rapor parası, 2023 yılında için ayakta tedavide günlük 223.5 TL, yatarak tedavide de 298,10 TL olarak ödeniyor. Ocak zammıyla günlük en az yatarak tedavide 333,38, ayakta tedavide 444,50 lira ödenecek.
Toplam ödemeler toplam gün sayısına bölünür. Bu sayı -raporun ilk 2 günü ödeme yapılmayacağı için- raporlu olunan gün sayısının 2 eksiği ile çarpılır. Tedavi şeklinin ayakta veya yatarak olmasına göre hesap tamamlanır. Belirtmek gerekir ki ayakta tedavilerde ⅔, yatarak tedavilerde ise ½ oranında ödeme alınmaktadır.
1-İşçinin rapor aldığında bana bu dönemde çalışıp çalışmadığını bildirmek zorundasın. 2-Bu bildirimin yapılmaması kanunda 102. Maddede para cezası ile cezalandırılmıştır.
Raporlu olunan sürenin 3. Gününden itibaren geçen günler işveren tarafından maaştan kesilir ve kesilen ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu öder. Bu durumda 10 günlük rapor almış bir işçinin 3.,4.,5.,6.,7.,8.,9. ve 10. gündeki raporları için toplamda 8 günlük iş görmezlik rapor parası ödenir.
http://www.sgk.gov.tr internet adresinden “İŞVEREN” menüsü seçilerek, “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi”, “Kullanıcı Şifre Ekranı”, “Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri”, “Giriş” bölümünde yer alan bilgiler kaydedilerek yapılabilir.
Aile hekiminin kişiye tek seferde verebileceği rapor miktarı 10 gündür. Hastalık durumu devam ediyorsa raporun bitimini müteakip tekrar 10 gün daha rapor yazabilir. Aile hekimleri, tek hekim olarak kabul edilir ve tek hekimin verebileceği sağlık raporu kuralları aile hekimleri için de geçerlidir.
SGK İşçiyi mağdur etmemeli, ilk iki gün de dahil olmak üzere geçici iş göremezlik ödeneğini yapmalıdır. İşverenlerin mecburi olmamakla birlikte SGK'nın ödemediği 2 günlük ya da ilk iki günlük rapor ücretini işçinin maaşından kesmeyerek ödemeleri konusunda da hiçbir mahsur yoktur.
7- Komisyonda e-rapor sistemi üzerinden yazılan raporlar en geç 48 saat içerisinde e-nabız/raporlarım sistemine düşer.
E-devlet platformu olan turkiye.gov.tr üzerinden ilgili raporlara ulaşmak mümkündür. Raporlar özel ya da devlet hastanelerinden alınabilmektedir. Sağlık kurulu raporu sorgulama e-devlet üzerinden basit bir arama sorgusuyla ulaşılabilen bir işlemdir.
Söz konusu maddelerde aylık ücretli çalışanlardan bahsedilmiş olduğundan, aylık maktu ücretle çalışanların hastalık nedeniyle rapor almaları durumunda, SGK tarafından ödeme yapılan tutar mahsup edilecek ve SGK nun ödeme yapmadığı ilk iki gün işveren tarafından ödenmek zorunda kalınacaktır.
Rapor Aldım, İşveren Sigorta Primlerimi Ödemezse Ne Yapmalıyım? Öncelikle belirtmek gerekir ki yukarıda sayılan geçici iş göremezlik hallerine ilişkin rapor aldığınızda işverenin sigorta yatırmasına gerek bulunmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus işverenin bu sürelerde size ücret ödeyip ödememesidir.
Birinci satıra ilk on günlük istirahatin başlangıç tarihi, satıra ikinci on günlük istirahatin başlangıç tarihi, Üçüncü satıra istirahatin bitiş tarihi yazılarak istirahat süresi sonunda çalışacak ise kontrol kelimesi, kontrol istenmiyorsa çalışır kelimesi çizilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri