Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir. Vertigoya eşlik eden problemler vertigoya neden olan esas hastalığa göre değişiklikler gösterir.
Dix Hallpike testi nedir: Vertigonun en sık nedeni BPPV'yi tespit etmek için yapılır. Dix hallpike testi hastanın başı 45 derece yana çevrildikten sonra arkaya yatırılıp, baş yaklaşık 30 derece aşağıya sarkıtıldığında ortaya çıkan istemsiz göz hareketi gözlenmesi ile konur.
VNG testi ile vertigo hastalığının teşhisinde;
Baş dönmesinin pozisyonel olup olmadığını ortaya koyar.
Vertigo, çoğu zaman iç kulaktaki denge organlarından kaynaklanır ve KBB uzmanları bu tür sorunları değerlendirir. Bununla birlikte, bazı durumlarda vertigo semptomları, merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) kaynaklı olabilir. Bu durumda, nöroloji uzmanları vertigo teşhisi için yardımcı olur.
Kişi dönmediği halde, etrafının ve kendisinin şiddetle döndüğünü hissetmesi durumunda vertigo yaşanır. Bunu evde anlamak için test yapmak isterseniz öncelikle kendi etrafınızda 30 kere dönüş yapın ve sonrasında kendinizi serbest bırakın. Etrafın döndüğünü düşünüyorsanız ve hissediyorsanız vertigonuz olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Baş dönmesi olarak da bilinen Vertigo, denge kaybı ve sersemlik hissi olarak tarif edilir. Vertigo, özellikle de hareket ederken, eğilip kalkarken ve hızlı hareket ederken kendini gösterebilir. Bu durum, yürürken ve hatta dinlenirken bile bireyde sallanma ya da baş dönmesi olarak ortaya çıkabilmektedir.
Vertigo şikayetiyle gelen hastaların tanısı herhangi bir ek tekik yapmaksızın, hatta kan tahlili bile gerekmeksizin sadece basit bir manevra ile konabilirken, VNG, VHIT, postürografi, birçok kan tahlili, tomografi, mr ve başka da ayrıntılı incelemeler de gerekebilmektedir.
Aydın şöyle sıraladı: "Etrafın döndüğünü ya da hareket ettiğini hissetmek (baş dönmesi), sersemlik, bayılma hissi, denge kaybı, baş dönmesinmm k den kaynaklanan bulanık görme, mide bulantısı, kusma gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz."
Elde ettiğimiz sonuçlara göre aile hekimleri çoğunlukla vertigo hastalarına birinci basamakta tanı koyup tedavi etmektedirler.
Vertigo için acile gitmek her zaman olmasa da kimi durumlarda gerekli olabilir. Vertigosu olan kişiler her zaman düşük belirtiler görmezler. Kimi hastalar, altta yatan hastalığa bağlı olarak ciddi sorunlar yaşayabilirler.
Vertigo nedeninin belirlenebilmesi yani tanı koyulması için öncelikle detaylı bir Kulak Burun Boğaz muayenesi yapılmalıdır. Bu muayenenin ardından, gerekli görülürse işitme ve dengeye yönelik tetkikler gerçekleştirilir.
Hastadan sabit bir hedefe bakması istenir. Hasta gözlerini hedefe sabitlemişken testi yapan kişi hastanın başını ani ve hızlı bir şekilde test yapılan planda 20-30 derece sağa-sola döndürüp tekrar orta hatta getirerek bu sırada oluşan göz hareketlerinin kaydı yapılır ve bu hareketler bilgisayar ortamında analiz edilir.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
KRM sonrasında hastalara 48 saat süre ile hastalığın olduğu kulak tarafına dönerek yatmamaları, sırtüstü ya da ters tarafa yüksek yastıkta yatmaları, öne eğilmemeleri, başlarını yukarı bakacak şekilde kaldırmamaları ve ani hareketlerden sakınmaları önerilmektedir.
Vertigo hastalarındaki denge kaybı ve baş dönmesi şikayetleri ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bu nedenle vertigo, tanısı ve tedavisi aksatılmaması gereken bir durumdur. Vertigonun altında yatan nedenin bulunması ve tedavi edilmesi kişiyi düşme gibi olası risklerden korur ve kişinin yaşam kalitesini artırır.
Vertigo için KBB ve Nöroloji uzmanları ortak çalışabilir. Kansızlığa bağlı gelişen baş dönmelerinde ise dahiliye polikliniğine giderek detaylı tetkiklerinizi yaptırabilirsiniz.
Herhangi bir ilaca gerek olmaksızın sadece o kayan kristali yerine yerleştirme manevraları yapıyoruz. Eğer tanı kristalse bunun tedavisi beş dakika sürüyor. Başarı oranı da yüzde doksanın üzerinde. Tabii bu manevrayı yani tekrar düzelttikten sonra kristali hastalardan üç gün biraz sabretmesini bekliyoruz.
Baş dönmesine sık neden olan hastalıklar, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Pozisyonel Baş Dönmesi), Meniere hastalığı, Vestibüler Nörinit (denge sinirinin virüsler tarafından tutulumu) ve migrene bağlı baş dönmesi olarak sıralanabilir.
Vertigo atakları bazen kendiliğinden geçebilir, ancak bu durum kişiden kişiye değişir. Vertigo'nun kendiliğinden geçip geçmeyeceği, altında yatan nedenin türüne, ciddiyetine ve tedaviye yanıt vermeye bağlıdır.
Vertigo Belirtileri Nelerdir? Dengesizlik: Genellikle baş dönmesi ile birlikte denge sağlamada güçlük söz konusudur. Beyin, beyincik veya beyin dışı denge organlarına bağlı olabilmektedir. Bayılma veya Bayılma Hissi: Genelde kalp-damar sistemi ile ilgilidir ve kişi kendisini bayılacakmış gibi hissetmektedir.
“Vertigo tanısı nasıl konur?” diye merak ediyorsanız hastadan ilk olarak ayrıntılı tıbbi öykü alındığını bilmelisiniz. Bu öykü ile hastada baş dönmesine neden olan faktörler belirlenmek istenir. Bu durumların tespit edilmesi için de MR, kan tahlili, ultrason gibi yöntemlere başvurulabilir.
Vertigosu olanlar yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Vertigo tedavisi için sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Vertigo'yu tetikleyen besinler içerisinde aşırı şekerli ve aşırı tuzlu yiyecekler vardır. Beslenmenin vertigo üzerindeki etkisi büyüktür.
· Vertigonun vestibüler nöronitten kaynaklandığı durumlarda, vestibüler bloke edici ilaçlar reçete edilir. (Antihistaminik, antiemetik, benzodiazepinler, vb.) · Meneiere hastalığının tedavisinde antiemetik ilaçların yanı sıra diüretik ilaçlar da kullanmak gerekebilir.
Baş dönmesi rahatsızlığından şikayetçi olan kişiler, evde vertigo testi yapılır mı şeklinde araştırmalar yaparlar. Vertigo, ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olduğundan, rahatsızlıktan şikayetçi olan kişiler uzman Kulak Burun Boğaz doktorlarına muayene olmalıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri