İnternet dolandırıcılığı mağdurları derhal ödeme yapılan banka ile iletişime geçmeli ve söz konusu işleme bloke talebinde bulunmalıdır. Ardından suçun işlendiği yerde bulunan savcılık ya da kolluk makamlarını durumdan haberdar etmeli ve şikayette bulunmalıdır.
Suça dair ihbar veya şikayet için Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk güçlerine başvurulur. Mahkemeye, valiliye veya kaymakamlığa yapılan şikayet veya ihbarlar, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına resen gönderilir.
Dolandırıldığınızda, eğer dolandırıcılık banka aracılığıyla gerçekleştiyse ve henüz para hesaba geçmediyse, bankayı hemen bilgilendirerek para üzerine bloke konulması talep edebilirsiniz. Ancak bankalar, anlık gerçekleşen EFT ve havale işlemleri nedeniyle bu işe yanaşmamaktadır.
İnternet bankacılığı dolandırıcılığı için sizi arayan, hesabınızın çalındığını söyleyen kişilere itibar etmeyin. Bu tip durumların önüne geçmek için sakıncalı bulduğunuz numaraları bankanıza ya da savcılığa bildirin. Online bankacılık şifrelerinizi banka yetkilileri dahil kimseyle paylaşmayın.
Bankaların mobil ve internet sistemlerinin açıklarını önceden tespit eden dolandırıcılar, açık verilen sistem basamağına mağdurun telefonunu yada e-mail doğrulamasını taklit ederek girilmektedir ve açık bulunan basamaktan para aktarımı sağlanabilecek basamağa ulaşılarak işlem yapılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Yargıtay, hesap sahibinin kusuru ya da dolandırıcıyla iş birliği ispatlanmadığı hâllerde, tüm zarardan bankanın sorumlu tutulacağına karar verdi ve “Banka, hesap sahibinin parasını korumakla yükümlü” dedi.
IBAN ile yapılan işlemleri hedef alan internet korsanları şirketleri oldukça basit bir yöntemle dolandırmaktalar. Korsanlar şirketlerin uluslararası şirketlerle gerçekleştirdikleri e-posta yazışmalarının içine sızmakta ve IBAN/SWIFT numaralarını kendi numaraları ile değiştirmektedirler.
Dolandırıldım paramı nasıl alırım? Dolandırıcılara para kaptıran kişinin önce suç duyurusunda bulunması, bu şekilde dolandırıldığını ispatlaması gerekir. Ayrıca dolandırıcılara karşı alacak davası veya icra takibi başlatmak gereklidir. Bu şekilde dolandırıcıdan para geri alınabilir.
Dolandırıcılık sonrası paranın geri alınması için çeşitli yollar bulunmaktadır. Şayet failler para ile birlikte yakalanmış ise sorun yok ancak para ortada yoksa ya icra takibi ya da hukuk davası açılması gerekmektedir.
Korsanlar oltalama (phishing) yöntemiyle şirketlerin gönderdikleri IBAN numarasını kendi IBAN numarasıyla değiştiriyor. Sonuç ise hüsranla sonuçlanıyor. Şirketler, aldıkları ürünlerin parasını hiç farkına bile varmadan bilgisayar korsanlarının hesabına yatırıyor ve bunun farkına hiç kimse farkına varmıyor.
Öncelikle iade için borç paranın gönderildiği kişiye yazılı bildirim yapılmalıdır. Bildirime rağmen iade yapılmazsa ilamsız icra takibi yoluna başvurulmalıdır. İlamsız icra takibine yasal süresi içerisinde itiraz edilmesi halinde ise itirazın iptali davası açılmalıdır.
FAST ile gönderilen para geri çekilebilir mi? Hesabınızın bulunduğu banka ile iletişime geçerek gerçekleştirdiğiniz FAST işlemini geri çekilmesini talep edebilirsiniz.
- CİMER"den doğrudan bir makamın (belediye, vergi dairesi vb.) hukuken yapması gereken işin yapılmasını istemek hatalıdır. İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir.
Davanın görüleceği mahkeme ise Ağır Ceza Mahkemesi'dir. Sosyal medya dolandırıcılığı için TCK 158/1-f maddesi uyarınca 4-10 yıl aralığında hapis cezası verilebilmektedir. Para cezasına hükmedileceği zaman da suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olmamak koşulu ile bir miktar belirlenir.
Örneğin kimlik bilgilerinizi ele geçiren bir kişi, sizin adınıza bankalarda ve kimlik onayı gerektiren internet sitelerinde işlemler yapabilir, sizin adınıza telefon hattı veya banka hesabı açabilir, kefil olabilir hatta şirket kurabilir.
Örneğin; Sanığa dolandırıcılıktan verilen ceza 3 yıl 1 ay 1 gün hapis cezası ise; yatarı 1 yıl 6 ay 18 gün hapis cezasıdır. Sonuç ceza 1 yıldan fazla olduğundan 5275 Sayılı Kanunun 105/A maddesi gereğince Sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamaz.
Sizden Ne İsterler? Dolandırıcılar bu yöntemle kart bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı ve şifrenizi talep ederek finansal bilgilerinize ve hesaplarınıza ulaşabilirler.
Ancak, Türk Ceza Kanunu'na göre bu suçu işleyenler, ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalıyorlar. İnternet dolandırıcılığı suçu için verilebilecek ceza, 4 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezasıdır. Ayrıca dolandırılan değerin en az 2 katı kadar adli para cezası da verilmektedir.
“(1) Suça ilişkin ihbar veya şikâyet, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir. (2) Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikâyet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
Genel haciz yolunda alacaklı yetkili icra dairesine başvurarak icra takibi başlatır. Alacaklının bu başvurusuyla icra takibi başlar, icra dairesine alacaklının takip talebi üzerine borçluya ödeme emri gönderir. Borçlu ödeme emrine itiraz etmez ise takip kesinleşir.
Yanlış hesaba para yatırılması durumunda, paranın geri alınması mümkündür. Geri alma süreci, yanlışlıkla yapılan ödeme miktarına, yatırılan hesabın durumuna ve işlem yapan bankaya bağlı olarak değişir.
Dolandırıcılık suçu ile ilgili ceza davaları ortalama olarak 300-390 gün arası sürer. Ancak uygulamada bu sürelerden daha uzun süren davalar vardır.
Bir şey olmaz hesabınızla ilgili bir harekette zaten bankanız size bildirim gönderir. Korkacak bir durum yok.
Bankalar Kanununda yer alan özel yetki kurallarına göre, BDDK'nun Kurul kararı ile yaptığı her türlü işlemler ve bu işlemlerden doğan zararlara ilişkin olarak açılacak idari davalar, ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'da açılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri