YÖK tarafından yapılan ve bugün Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğindeki değişiklikle, doktora mezunlarından yüksek lisans ve doktora programlarına başvurularında daha önceden istenilen ALES'e girme şartı artık aranmayacak.
MADDE 16 – (1) Doktora programına başvurabilmek için adayların; a) (Değişik:RG-14/4/2020-31099) Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES'ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Bir tıp fakültesi mezunu ALES sınavına girdiğinde rahatlıkla 70 - 80 düzeyinde bir puan alabilmektedir.
“MADDE 20 – (1) Doktora programlarına başvurularda adaylarda aranacak koşullar ve değerlendirmeye ilişkin esaslar şunlardır: a) Doktora programına başvurabilmek için adayların tezli yüksek lisans diplomasına ve ALES'ten başvurduğu programın puan türünde 60 ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Daha çok meslek yüksek okullarında açılan bu kadrolarda çalışmak için yüksek lisans (YL) veya doktora (DR) yapma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak genellikle belli bir yıl (4-5 yıl gibi) deneyimli olmak ve en az 70 ALES puanı isteniyor.
İlgili 27 soru bulundu
ALES puan şartı
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
Yeni düzenlemeyle, doktora/sanatta yeterlik, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık, veteriner hekimliğinde uzmanlık, eczacılıkta uzmanlık mezunlarının, yeniden yüksek lisans ve doktora programlarına başvurularında daha önce istenen ALES'e girme şartı kaldırıldı.
Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre ALES şartı bulunmaktadır.
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
Bu programdan mezun olan öğrenciler Türkiye'de ve Dünya'da bulunan tıp eğitimi doktora programlarına devam edebilir. Tıp fakültelerinin içerisinde yapılandırılmış olan tıp eğitimi anabilim dallarında ya da tıp eğitimi destek birimlerinde uzman olarak çalışabilirler.
Doktora (PhD) derecesini kazanmış tıp mezunları akademik kariyer yapabilirler; araştırma merkezlerinde ya da özel sektörde çalışabilirler. Tıp mezunları yüksek lisans derecesini de tercih edebilmektedirler.
Uzman Doktor olmak için, üniversitelerin altı yıllık eğitim veren Tıp Fakültelerinden mezun olmak gerekir. Lisans eğitiminin ardından Tıpta Uzmanlık Sınavına girmek ve ilgili uzmanlık alanında eğitim almak şarttır.
ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu kılınan sınavdır.
ALES'e herhangi bir lisans bölümünden mezun olan ya da olmuş duruma gelen kişiler girebilir. ALES'e denklik belgesi olan adayların da başvurma hakkı vardır. ALES açılım da Akademik Personel ve Lisansüstü Sınavı'dır. ALES'e giren kişiler yüksek lisans programlarına kayıt için girmektedir.
Not ortalamanızın yanı sıra ALES ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almanız gerekmektedir.
2023-ALES/3 19 Kasım 2023 tarihinde uygulanacaktır. ALES puanı sonuçlar açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir.
Buna göre ülkemizde ALES kamu veya vakıf üniversitelerine personel alımında mutlak şarttır. Buna ek olarak bazı vakıf üniversiteleri GMAT ve GRE adlı, geçerliliği ABD ve Kanada olan ve o ülkelerin ALES'i diyebileceğimiz sınavdan da puan istiyor. Fakat bu şart kamu üniversitelerinde pek görülmemekte.
Aynı anda; Önlisans + önlisans okunamaz. Lisans + lisans okunamaz. Yüksek lisans + yüksek lisans okunamaz. Yüksek lisans + doktora okunamaz.
1) Doktor Öğretim Üyesi kadrosuna başvuran adayların Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) sınavı, ÜDS, KPDS, YDS veya eşdeğeri kabul edilen bir dil sınavından en az 80 (Seksen) puan veya karşılığı bir puan almış olmaları gerekmektedir.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
Tezsiz yüksek lisans programlarında, Güzel Sanatlar Enstitüsüne başvurularda ve Yabancı uyruklu kontenjanına başvurularda ALES'e girmiş olma şartı aranmaz.
Her sınav kendi içinde aynı konuları kapsar ve bir diğerinden bağımsız olarak puanlanır. ALES-1 ve ALES-2 arasındaki fark tamamen şansa bağlıdır. ALES-1'deki sorular sizin için daha basit olurken ALES-2'deki sorular daha zor gelebilir. Bu sebeple istediğiniz puanı alana kadar her ALES'e girmenizi öneriyorum.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) puanı tezli yüksek lisansa, akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) ve doktoraya başvururken kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri