Doktora, en yüksek seviyeli akademik derecedir. Doçentlik ve profesörlük sadece akademik unvanlardır. Doktora uluslararası itibar taşıyan bir bilimsel unvan olmasına rağmen, doçentlik ve profesörlük başka üniversiteler ve/veya ülkelerce tanınmayabilir.
Doktor rütbelerinde en düşük kademe pratisyen hekim, en yüksek rütbe ise ordinaryüstür.
Öğretim üyesi, doçent, ve profesör) doktora yapmanız gerekir. Genelde lisans eğitiminden sonra master (veya yüksek lisans) eğitimi alınır, doktora ise bu eğitimden sonra yapılır.
doçent- uzman doktorun bir üst seviyesidir.
İlgili 41 soru bulundu
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır.
Doçent olarak ders verip araştırma ve yayın yapan kişi etkinliklerinden puan kazanır ve yeterli seviyeye ulaştığında profesörlüğe başvurabilir. Doçentlikte en az 5 yıl sonra profesörlük kadrosuna alınabilecek.Profesörlük kadrosunda doçentlikle benzer prosedür uygulamakla birlikte mülakat uygulaması yaygın değildir.
Profesör (kısaca Prof.), en yüksek düzeydeki akademik rütbe ve akademik unvana sahip kişilere verilen unvandır.
Olabilirsiniz ancak bu hastaneler arasındaki anlaşma ile ilgili. Sağlık Bakanlığı ile üniversite arasında sağlık tesislerinin birlikte kullanımına ilişkin protokolü bulunan (afiliye) üniversite hastanesinde profesör ve doçentlere ücretsiz muayene ve ameliyat olabilirsiniz. Ancak sizin bunu bilmeniz mümkün değildir.
Profesör Doktor unvanına hak kazanabilmek için aşağıdaki şartları yerine getirmek gerekmektedir; Profesör Doktor olunmak istenen uzmanlık alanı ile ilgili en az beş yıl süreyle Doçent olarak görev yapmış olmak, Ulusal ve uluslararası akademik yayınlarda makale yayınlamış olmak.
Uzman doktorlar 4 ile 5 yıl arasında uzmanlık süresi geçirirken, operatör doktorlar için bu süre 4 ile 6 yıl arasındadır. Uzman doktorun ameliyat yetkisi yoktur. Fakat operatör doktorun ameliyat yetkisi bulunur. Operatör doktor cerrahi bilimlerle, uzman doktor ise dahili bilimlerle ilgilenir.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
Kamu sektöründe çalışan doktorların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla doktorlar için en düşük maaş 30.583 TL, en yüksek maaş ise 80.532 TL olarak belirlenmiştir.
Akademisyenin evli olup olmamasına, çocuk sayısına, bildiği yabancı dil sayısına ve kıdemine göre gelir hakları değişkenlik göstermektedir. Pek çoğu tıp alanında çalışan doçent doktorların maaşları 2022 yılında ise 12bin 400 lira civarındadır.
Muhammet Özgehan, Doktorların Seçimi Derneği (Doctor's Choice Awards Association) tarafından 2020 yılında tüm dünyada "En İyi 100 Doktor" oylamasında dereceye girerek, Türkiye'den seçilen tek Türk doktoru oldu.
Akademisyen maaşlarının asgari ücrete oranı
Seyyanen zamla birlikte profesör maaşı 48 bin 124 lira olacak ve bu oran 4,2'ye yükselecek.
Ameliyat kararını ilgili konuda uzman operatör hekim verir.
Profesör: 400 TL ile 500 TL arasında olmaktadır.
Buna göre, normalde doçentlik için beş yıl bekleyen bir öğretim üyesinin, Anadolu'da iki-üç yıl beklemesi yeterli olacak. YÖK taslağı hazırlıyor. Çalışma Genel Kurul'da kabul edilir ve Meclis'ten de geçerse uygulama 2009'da başlayacak.
Uzman; kendini belli bir alanda özel olarak yetiştirmiş, belli bir işte, belli bir konuda üstün çalışmaları, geniş görüş ve bilgisi, becerisi olan kimsedir. Sorumlu ise; uzmanlığa bakılmaksızın üstlendiği ya da yaptığı işlerden dolayı gerektiğinde hesap vermek zorunda olan, sorumluluğu bulunan kişidir.
Öğretim üyeleri sınıfının kullandığı akademik unvanlar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre elde edilen, yardımcı doçent, doçent, profesör unvanlarıdır. 2547 sayılı Kanunun “Tanımlar” başlıklı 3. maddesinde, bu unvanlar şöyle tanımlanmaktadır: “1) Profesör: En yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişidir.
Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik ünvanına sahip kişiler arasından, görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak olan üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır.
doçentlik unvanı ÜAK tarafından verilir ve bu süreç ÜAK tarafından yürütülür. bitimine (17.30) kadar yapılır. 1.3. Doçentlik değerlendirmesi, ÜAK'ın görüşü üzerine YÖK tarafından belirlenen bilim/sanat alanlarında adayın akademik yayın ve çalışmalarının incelenmesi çerçevesinde yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri