Bu hastalarımız evlenebilir ve çocuk sahibi olabilirler."
Günümüz şartlarında SLE hastalığı için bir kesin tedavi yöntemi yoktur. Bu hastalığa sahip kişilerde uygulanan tedaviler belirtileri hafifletmeye yönelik olarak planlanır.
Hastalık gebelikte alevlenmese bile, loğusalık olarak bilinen, doğum sonrası dönemde de alevlenme riski yüksektir. Ancak, günümüzde her lupuslu kadında gebelik yasak değildir. Lupusta gebelik, ancak planlı olarak, hastalığın tedavi ile yatışmış olduğu bir dönemde ve doktorun onayıyla gerçekleşmelidir.
Kelebek hastalığı olarak bilinen lupus, her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak genellikle ergenlik 15-44 yaş arası kadınlarda daha sık görülür ve bu yaş grubunda tanı alır. Bu nedenle lupusun birçok vakası genç yetişkinlerde ve genç kadınlarda teşhis edilir.
Yaygın olarak kadınlarda görülen lupusun teşhis edilmesi hayati açıdan önem taşımaktadır. Kelebek hastalığının kesin bir tedavisi yoktur ancak hafif formları yaşla birlikte iyileşebilir. Tedavi kabarcıkların bakımına ve yenilerini önlemeye odaklanır.
İlgili 19 soru bulundu
Otoimmün bir hastalık olarak bilinen ve genellikle kalıtsal faktörler sonucu ortaya çıkan lupus hastalığının tanı ve tedavi süreci romatoloji, çocuk romatolojisi ve iç hastalıkları (dahiliye) doktorları tarafından yapılabilir.
İltihabı azaltan besinlerin başında antioksidan aktivite gösteren sebze ve meyveler; bunlara ek olarak çiğ kuruyemişler, balık, doymamış yağlardan zengin zeytinyağ, fındıkyağı gibi besinler tüketilebilir. Takviye olarak omega3 kullanılabilir.
Genetik olan rahatsızlığın henüz tedavisinin bulunamadığını anlatan Uygun, Türkiye'de bilinen yaklaşık 2 bin kelebek hastasının olduğu bilgisini paylaştı.
Lupus hastalığı, vücudun önemli bir yapıtaşı olan kollajene karşı vücudun bağışıklık sistemi saldırısı yapmasına denilmektedir. Bazı kişiler, enfeksiyonlar vasıtasıyla, bazı ilaçlardan ötürü ya da güneş ışığı ile tetiklenebilen kelebek hastalığı geliştirme eğilimiyle doğarlar.
Lupus veya diğer adıyla Kelebek Hastalığı, vücutta iltihaplanmaya ve ağrıya neden olan kronik bir hastalıktır. Vücudu enfeksiyonlardan koruyan bağışıklık sistemi, bu hastalığa sahip olduğunuzda kendi dokularına saldırmaya başlıyor. Bu nedenle, kelebek hastalığı tedavi edilmedikçe ciddi doku hasarına yol açmaktadır.
Hastalık her hastada farklı seyreder. Riskli gebelikleri takip eden bir kadın doğum uzmanı (perinatoloji) ve romatoloji uzmanının hastayı birlikte takibi ile en karmaşık hastalarda bile uygun tedavi planlaması ve takiple, lupus hastalarının da sağlıkla bebeklerine kucaklarına almaları mümkün.
Türkiye'de SLE'nin hangi sıklıkla görüldüğü araştırılmamıştır. Bu tür araştırmaların yapıldığı ülkelerde 100.000 kişide 40 ila 100 kişide görülür. Her yaşta ortaya çıkabilirse de, en sık 13-40 yaşları arasında görülür.
Ergenlikteki hormonal düzensizlikler ve stresin yanı sıra güneşe maruziyet, viral enfeksiyonlar ve ilaçlar (örn. izoniazid, hidralazin, prokainamid, nöbet önleyici ilaçlar) gibi çevresel faktörler tarafından SLE'nin tetiklenebildiği bilinmektedir.
Distrofik Epidermolizis Bülloza
Diş çürümesi, tırnak kaybı, parmaklarda yapışma ve gözde iltihaba neden olabilen bu türde, yemek borusu da etkilenebilir. Distrofik EB hastalarında skuamöz hücreli karsinom adı verilen agresif türde cilt kanseri gelişme riski yüksektir.
SLE anne-babadan doğrudan çocuklara geçmediği için tam bir kalıtsal hastalık değildir. Bununla birlikte, çocuklara ebeveynlerinden henüz bilinmeyen bazı genetik faktörler geçebilir. Annesi SLE olan bir çocukta mutlaka SLE gelişmez ancak diğer çocuklara oranla otoimmün hastalıklara daha yatkın olabilirler.
KİMLERE ÖNERİLMEZ? - Otoimmün hastalığı olanlara (Lupus benzeri kollajen doku hastalığı, Haşimato tiroidi, romatoid artrit vs.) - Diyabet hastalarına. - Kanser hastalarına.
Bazı hastalarda da unutkanlık, baş dönmesi, kafa karışıklığı gibi bulgular ortaya çıkar. Çok daha nadir olarak sara nöbetlerine benzer ataklar veya şizofreni benzeri bulgular görülebilir.
Dilan Polat'ın özel hayatı son güzlerde gündemdeyken son paylaşımla beraber sağlık durumu da merak konusu oldu. Kardeşi Sıla Doğu'nun da uyuşturucu kullanmak ve bulundurmak suçundan tutuklanmasıyla hastanelik olan Dilan Polat verdiği tahlillerin sonucuyla hasta olduğunu açıkladı!
Hastalar objeleri net göremediklerinden, bulanık gördüklerinden yakınırlar. Bu yakınmalar kısa sürede ortadan kaybolur ve tedavinin kesilmesine gerek yoktur. Diğer bir yan etki ise ilerleyen yıllarda retinada birikime sebep olur ve görme alanının daralmasına yol açabilirler.
Kelebek hastalığı (Epidermolysis Bullosa), genellikle doğumdan sonraki ilk aylarda veya çocukluk döneminde belirtilerini göstermeye başlar. Yenidoğan döneminde bile ciltte yaralar ve kabarcıklar oluşabilir. Ancak bazı alt tipleri daha geç yaşlarda da ortaya çıkabilir ve yaşam boyu devam edebilir.
Rozasea hastalığı yüzde, burun ve göz-kirpik dipleri gibi yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde, kızarıklık ve küçük cilt lezyonları şeklinde gözlenen bir cilt rahatsızlığıdır. Ortaya çıkan bu semptomlar haftalarca veya aylarca sürebilir ve belirli zamanlarda şiddetini artırarak alevlenebilir.
Yazın, geniş şapka takmaları, yüksek koruyucu krem kullanmaları gerekir. Güneş ışınları, hastalarda bulguları tetikleyebilir. Hastalar, gezebilir ama doğrudan güneşlenemez. Koruyucu sürdükten sonra denize girebilir.
Hastalık tamamen ortadan kalmaz ancak belli dönemlerde ilaçlarla yatıştırılması mümkündür. Teşhis edildikten sonra çoğu kişide yorgunluk, kilo kaybı ve ateş gibi yakınmalar söz konusu olabilir.
Lupuslu Hastalara Öneriler
Güneşten korunun, Ultraviyole ışığı hastalığın cilt bulgularını aktive edeceğinden, güneş koruyucu kıyafetler, kremler, gözlük ve şapka kullanılması önerilir. Yeterince dinlenin, uykunuzu alın ve düzenli, zorlayıcı olmayan egzersizler yapın. Sağlıklı beslenin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri