Yeteneğim ve hâkimiyetim ölçüsünde hastalarımın iyiliği için tedaviler önereceğim ve asla kimseye zarar vermeyeceğim. İsteyen hiç kimseye öldürücü bir eczayı ne vereceğim ne de bunu tavsiye edeceğim; benzer şekilde, bir gebe kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim. Hayatımın ve sanatımın saflığını koruyacağım.
Hizmeti en yüksek düzeyde sunabilmek için kendi sağlığımı, esenliğimi ve mesleki yetkinliğimi korumaya dikkat edeceğime, Tehdit ediliyor olsam bile, tıbbi bilgimi, insan haklarını ve bireysel özgürlükleri çiğnemek için kullanmayacağıma, Kararlılıkla, özgürce ve onurum üzerine, Ant içerim.
Bu yeminin başlıca iki bölümü vardır. Birinci bölümde, hekimin tıp öğrencilerine, ikinci bölümde ise hastalarına karşı olan sorumlulukları ve yükümlülükleri belirtilir.
Dünya Tabipler Birliği tarafından ilan edilen ve çağa uygun şekilde güncellenen bildirge ve yeminin Türkiye'de ki tüm hekim adayları tarafından benimsenmesi Türk Tabipler Birliği tarafından zorunlu görülmektedir.
Hipokrat Yemini, doktorların okulu bitirdikleri zaman mesleğe başlarken ettikleri sembolik yemindir. Temel olarak yeminin içerisinde hekimlik mesleğinin bir takım kurallarına vurgu yapılır. Öncelikle mutlaka zarar vermemek, yarar sağlamak, ağrıyı acıyı dindirmek gibi temel içerikleri barındırır.
İlgili 18 soru bulundu
Günümüzdeki kullanımı Özgün metin zaman içinde defalarca değişikliğe uğramıştır. Hipokrat dönemindeki özgün metinde tıp tanrısı Asklepios üzerine yemin edilirken, günümüzde onur üzerine yemin edilmektedir.
Hemşirelik andı da Hipokrat yemini metininden geliştirilmiş olup, mesleğin gelişimine ve günün koşullarına göre birçok düzenlemeden geçmiştir. Hekim ve hemşirelerin, göreve başlamadan önce and içme zorunluluğu bulunmamakta, ancak mezuniyet törenlerinde and içmektedirler (Özsoy ve Dönmez, 2017).
Dişhekimlerinin mezuniyet töreninde ettikleri yemindir.
Öz: Hipokrat Yemini, tarihsel olarak hekimler tarafından ele alınan bir yemindir. Yemin, en yaygın olarak bilinen Grekçe tıp metinlerinden biridir. Orijinal formu içinde, ye- ni bir hekimin, belli ahlâkî ölçütleri sürdürmek amacıyla, bazı şifa veren tanrılara yemin etmesi gerekir.
Hipokrat'ın çağında hekimler “Asklepiadlar” denen (hekimlik tanrısı olarak kabul edilen Asklepios adından türemiştir) loncalarda toplanırdı. Hekimlik babadan oğula geçerdi. Genç hekimler loncaya alınırken günümüzde de geçerli olan fakat bazı değişikliklerin yer aldığı ünlü “Hipokrat Yemini” ederlerdi.
İsteyen hiç kimseye öldürücü bir eczayı ne vereceğim ne de bunu tavsiye edeceğim; benzer şekilde, bir gebe kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim. Hayatımın ve sanatımın saflığını koruyacağım. İç organlarındaki taşı keserek almayı, hastalığı çok açık olan hastalarda bile, işin ehli olanlara bırakacağım.
Hukuk alanı dışında başta milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı olmak üzere bazı kamu görevlerine başlamada, bazı diplomaları elde etmede, kamu hizmeti niteliğinde sayılan avukatlık, hekimlik gibi mesleklere başlamada da yemin etme yükümlülüğü öngörülmüştür. Bu yeminlerin içeriği ilgili düzenlemelerde yer almaktadır.
Hipokrat yemini tıbbi etik ile ilgili bilinen en eski metindir. Zaman içerisinde prensipleri bazı değişikliklere uğramış olsa da zaman, yer gibi kavramlardan bağımsızdır. Hipokrat'ın ilk kuralı, hekimin hem düşünceleri hem de seçtiği tedavi yöntemiyle hastaya en ufak bir zararının dokunmamasının gerekliliğidir.
Bu dini inanış günümüzde herkesi kapsamıyor bu yüzden Hipokrat Yemini'nin daha modern bir versiyonu yazıldı. 2017 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından Hipokrat Yemini genişletildi ve şöyle maddeler de eklendi, "Hastamın özerkliğine ve haysiyetine saygı duyacağım" ve "Mesleğimi vicdan ve haysiyetle uygulayacağım."
1- Yemin eden kişi, akıllı ve baliğ olmalı, kendi isteğiyle yemin etmelidir. Bu durumda çocuğun, delinin, sarhoşun ve yemin etmeğe mecbur edilen kişinin yemini sahih değildir. Aynı şekilde sinirli halde yapılan yemin de geçersizdir. 2- Yapmak için yemin ettiği şeyin haram ve mekruh olmaması gerekir.
Sağlık ekibinin bütün üyeleri ile iş birliği yapacağıma ve onları destekleyeceğime; Bunların tümünü yaparken, Uluslararası Hemşirelik Ahlak Yasası'nın onurunu korumak için gerekecek bütün çabaları sarf edeceğime ve hemşireliğin bütünlüğünü koruyacağıma ant içerim.
Fizyoterapist ve Rehabilitasyon mezunları için yemin töreni düzenlendi.
Hipokrat, doğa nasıl su, toprak, rüzgar ve ateş olmak üzere dört temel unsurdan oluşmaktaysa benzer şekilde bedenin de dört sıvı veya 'humor' dan oluştuğunu savunmuştur. Bu sıvılar siyah safra, sarı safra, balgam ve kandır.
Acil Tıp Tekhnisyeni olarak; Tanrı ve insanın fiziksel ve yargılayıcı kanunlarına uyacağıma yemin ederim.
Yani insan hekimleri gibi diş hekimleri de doktor akademik unvanı ile diploma almaktadırlar. Doktora tezleri ise son sene hazırladıkları bir diploma çalışmasıdır. Türkiye'de diş hekimleri 5 sene eğitim görmekte ve diş hekimi olarak diploma almaktadırlar.
Beş senelik lisans üstü öğrenim sonrasında diş hekimi Dt. (Diş Tabibi) ünvanını alır. Mezun olan diş hekimi kamuda, özel muayanehanesinde ya da hastanelerde çalışmaya başlayabilir. Diş Hekimliği fakültesini bitirdikten sonra doktora programlarına devam eden ve bitiren diş hekimleri Dr. (Doktor) ünvanı alırlar.
Özel sektör kurumlarında görev yapan diş hekimlerinin maaşı 4 bin TL ile 6 bin TL arasında değişmektedir. Kendi muayenehanesini açan diş hekimleri için ise maaş limiti yok diyebiliriz, isim yapan aylık 30-40 bin lira kazanan hatta daha da fazlasını kazanan diş hekimleri var.
hipokrat yemini etmeyen (doktor olmadıkları için) meslek grubu. temel olarak 4 yıllık bir psikoloji bölümünü tamamlayan herkese verilen ünvan.
Tanım. Hipokrat, MÖ 5.yüzyılda Yunan adası olan Kos'ta(İstanköy) doğdu ve antik dönemin en meşhur hekimi oldu.
Hemşirelik yemini ya da Nightingale yemini, hemşirelerin mesleklerini etik kurallar çerçevesinde onurla uygulayacaklarına dair ettikleri ve ilk olarak 1893 yılında Lystra Gretter tarafından oluşturulan, o tarihten bu yana hemşirelerin mezuniyet törenlerinde okudukları yemindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri