Yara iyileşmesi, yaralanmış dokuyu normal durumuna getirmeye çalışan hücresel ve biyokimyasal fizyolojik bir cevaptır. Yaralar, doku kaybı olup olmamasına, oluş sebebine, enfekte olup olmamasına göre primer, sekonder veya tersiyer iyileşme süreçleri sonunda, skar bırakarak ya da bırakmadan iyileşirler.
Hasarlı dokunun rejenerasyonu ●Bağ dokusunun depolanmasıyla skar oluşması. Hafif bir hasar sonrası hücrelerde iyileşme rejenerasyonla gerçekleşir. Rejenerasyon, hasar sonrası geriye kalan ve bölünme kapasitesini kaybetmemiş hücrelerin proliferasyonuyla ve dokunun, kök hücreler kullanılarak yenilenmesiyle gerçekleşir.
Yumuşak doku zedelenmesi ne kadar sürede geçer? İyileşme süresi zedelenmenin ciddiyetine ve özelliğine göre değişmektedir. En sık görülen yumuşak doku zedelenmelerinden biri burkulmadır ve birinci derece burkulmaların iyileşme süresi 1 – 2 haftayken, ikinci derece burkulmaların ise 2 – 4 haftadır.
Tedavi dinlenme, kompresyon, yüksekte tutma ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımını içerir. Akut yaralanma aşamasında şişmeyi azaltmak için buz kullanılabilir. Ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlarda enjeksiyon gerekebilir. Enfeksiyon kaynaklı bursit durumunda doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.
Travma gerçekleşen bölge üzerinde şişlik akut travma kaynaklık doku zedelenmesi belirtileri arasında yer alır. Bölgede cilt renginin farklılaşması da akut yumuşak doku travması ile karşılaşıldığının işaretlerinden biridir. Yara alınan bölgede aşırı hassasiyet ve duyarlılık da görülen belirtiler arasında yer alır.
İlgili 26 soru bulundu
Genellikle 3. haftanın sonunda yaralanma bölgesinde olgunlaşmaya aday bir skar dokusu gelişmiş olur ve bu dönemde başlayan olgunlaşmayeniden şekillenme fazının tamamlanması bazen yıllarca sürebilir.
Doku zedelenmesinin geçme süresinin zedelenme boyutuna göre farklılık gösterebileceğini ifade etmek de mümkün olmaktadır. Genel olarak doku zedelenmeleri 1-2 hafta içerisinde geçebilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.
Kolajen organizmamız için gerekli olan bir moleküldür. Bunu, dokuların birbirine kaynaşması, esnekliği, nemlenmesi ve direncinin de bağlı olduğu bir tür yapıştırıcıya benzetebiliriz. Bu safhada epitelizasyon gelişir. Doku hasarı büyük doku kaybı ile beraberse yenilenme yara kenarlarından başlar.
Yumuşak dokularda meydana gelen zedelenme ve travma durumuna doku bozulması denir. Vücutta bulunan yumuşak doku yapılarının darbe alması veya aşırı zorlanması yumuşak doku bozulması şikayetine yol açmaktadır.
Doku bozukluğu, örsenti ya da lezyon organizmada genellikle hastalık veya travmadan dolayı tahrip olmuş anormal herhangi bir dokuya verilen genel isimdir. Avam dilinde "hasar" olarak da bilinir.
TANTUM®; cerrahi, travmatik vs. sebeplerle yumuşak doku zedelenmesi sonucu meydana gelen akut (primer) inflamasyonun lokal mekanizmalarını etkileyerek antiinflamatuvar, antiödem ve antiinflamatuvar etkisine bağlı analjezik etki gösterir; inflamasyona bağlı olmayan ağrılarda etkisizdir.
Öykü, fizik mauyene ile birlikte röntgen, ultrason, MRI ve BT tetkikleri yapılabilir. Özellikle kas içi kanama da USG ile hızlı değerlendirme sağlanırken MR ile detaylı tarama yapılabilir. Fakat kanamanın yeri ve miktarı açısından ayrıca eşlik edebilecek kemik doku yaralanmaları bazen BT ile araştırılabilir.
Buz ile yapılan soğuk kompres ayak ezilmesi de dahil olmak üzere tüm ezilmelere iyi gelen bir yöntemdir. Ezilme, kırılma, zedelenme ve çatlama gibi sorunlar karşısında soğu kompres uygulanması gerekir. Uyuşukluk ve kasılma benzeri problemler yaşandığında ise sıcak kompres yapılması daha uygundur.
Vücudumuzdaki yumuşak dokuların darbe alması sonrasında veya aşırı zorlanması sonucunda yumuşak doku bozuklukları görülebilir. Özellikle çok spor yapan kişilerde yumuşak doku bozukluğu sıklıkla görülmektedir. Bunlarla birlikte vücudumuzdaki yumuşak dokuların darbe alması sonucunda da bu rahatsızlık görülmektedir.
Rejenerasyon (Yenilenme) Nedir? Vücudumuzdaki bazı dokular ve organlar, yaralanmaları ve hasarları kendi kendilerine tamamen onarabilirken bazıları bu yeteneğe sahip değildir. Hasar gören veya kaybedilen dokuların ve organların yeniden oluşmasına rejenerasyon yani yenilenme denir.
Hücre,Doku,Organ, Sistem, Organizma | 7. Sınıf Fen #evokul Kampı - YouTube.
Vücutta hastalık ya da kitle olduğu düşünülen bölgeden doku alma işlemi olan biyopsi, farklı iğneler kullanılarak, açık ameliyata gerek duyulmadan da gerçekleştirilebilir. Şüphe duyulan organda kitle varlığında ilgili bölge, biyopsi yöntemiyle görüntülenerek net bir biçimde yeri tespit edilebilir.
Nekroz, (Doku ölümü olarak da bilinir) bir veya daha fazla sayıda hücrenin, dokunun ya da organın geri dönüşemez şekilde hasar görmesi sonucu görülen patolojik ölümdür.
Yumuşak doku olarak ifade edilen dokular, vücutta farklı organ ve dokuların çevresinde yapı ve destek görevi gören; yağ dokusu, kas grupları, kan damarlarını oluşturan dokular ve bağ dokularıdır. Bu dokulardan köken alan geniş bir kanser alt türü ise yumuşak doku kanserleri olarak bilinir.
Yara iyileşmesinde birbirinden ayrı ancak iç içe geçmiş dört basamağı bulunmaktadır: Hemostaz fazı, inflamasyon fazı, proliferasyon fazı, olgunlaşma ve yeniden şekillenme fazı.
Doku nakli vücudun herhangi bir yerinden alınan dokunun başka bir yere transfer edilmesidir ki bu dokuların yaşayabilmesi için genellikle mikrocerrahi dediğimiz yöntemlerle dokuların damarları ve bazı özel durumlarıda sinirlerinin de birleştirilmesi gerekir. Doku nakli çeşitli durumlarda yapılabilir.
Elin Yumuşak Doku Onarımları
Travma sonucu elde bazı dokular kesilmiş, ayrılmış ve yerinden kopmuş olabilir. Bunlara travmatik doku kaybı adı verilir. Tümör eksizyonu sonucu oluşan doku kayıpları cerrahi doku kaybı ve defektleri olarak isimlendirilir.
Orta derece akut zedelenmeler ve yırtıklarda diz içindeki sıvı boşaltılır. Parmaklardan uyluk ortasına kadar alçıya alınır ve 5-6 gün sonra hasta yere bastırılmadan koltuk değneği ile yürütülür. Alçı 3-4 hafta kalmalıdır.
Buz tedavisi et ezilmesi ve morarmaya karşı olarak ilk uygulanan tedavi şeklidir. Buz doğrudan et ezilmesine karşı etki eder ve şişmeyi engeller. Eğer şişikten sonra buz tedavisi uygulanırsa buz aynı zamanda şişliği de indirir.
Nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonu, cildi, kasları ve diğer yumuşak dokuları tahrip etmesini önlemek için acil tedavi gerektiren ciddi, hayatı tehdit eden bir durumdur. Nekrotize etme kelimesi, "ceset" veya "ölü" anlamına gelen Yunanca "nekros" kelimesinden gelir. Bir nekrotizan enfeksiyon dokuda ölüme neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri